De ce ar trebui Germania sa fie mai generoasă cu tarile PIGS? Despre falimentele germane

de Radu Golban     HotNews.ro
Luni, 22 august 2011, 14:04 Actualitate | Opinii


Radu Golban
Foto: Arhiva personala
Actuala criză a datoriilor din Europa ar fi mai întâi un prilej pentru un veritabil devotament european exprimat prin “generozitate” financiară decât o șansa istorică de a readuce pe tapet vechile planuri de hegemonie germană in Europa. După părerea reputatului economist Albrecht Ritschl de la London School of Economics, Germania ocupă la falimente in ultimii o sută de ani primul loc din lume si o avertizează totodată, că starea de spirit in Europa s-ar putea întoarce împotriva ei in cazul in care Berlinul nu reușește să țină in frâu criza monetară.

 • Republica de la Weimar (1924 - 1929) a trăit pe spinarea banilor împrumutați de către SUA pentru reparaţiunile din primul război mondial
Cu toate că germanii sunt susceptibil in această privința, considerându-și mereu ţara o victima a plaților de despăgubi de după război, nu există pentru atitudinea atot știutoare a Germaniei si pentru modul cum acționează, după motto-ul “primiți bani doar dacă faceți ce spunem noi” niciun temei justificat. In secolul al XX-lea Germania a avut probabil cele mai mari falimente din istoria modernă a omenirii. Statutul de dascăl al Europei și stabilitatea financiară se datorează doar SUA, care au renunţat atât după primul cât şi după al doilea război mondial la despăgubiri. Din păcate acest lucru se uită mult prea ușor:

In primul rând a fost Republica de la Weimar (1924 - 1929) care a trăit pe spinarea banilor împrumutați de către SUA pentru reparaţiunile din primul război mondial. Odată cu criza mondială din 1931 s-a prăbușit si acest sistem piramidal de credite care a generat niște pierderi fenomenale pentru băncile din SUA şi efecte dezastroase pentru întreaga economie globală. Cele 110 miliarde de euro pentru Grecia par de-a dreptul o sumă neglijabilă, in comparație cu criza din 1931, estimând pierderile băncilor din SUA prin falimentul german la dimensiunea crizei financiare din 2008.

In al doilea rând a fost situația după al doilea război mondial, deoarece SUA au avut grijă să nu fie pretinse nici un fel de  reparațiuni de la Germania. Cu puţine excepţii (despăgubirea victimelor Holocaust), toate pretenţiile astfel au fost amânate pe viitor până la o unificare a Germaniei. Pentru Germania, această decizie adoptată la Conferința de la Londra in 1953 a fost vitală, deoarece a fost baza financiară pentru miracolul economic. In acelaşi timp victimele ocupației germane din Europa, printre care si Grecia au trebuit sa renunțe la pretenții de despăgubire împotriva Germaniei, precum si România sa renunțe la creanțele comerciale in 1947.

 • In opinia publică internațională Germania este simbol al stabilităţii, cu toate că a avut in ultimul secol trei falimente naționale

Din fericire însa renunțarea României la creanțe pare datorită unei greșeli in formularea tratatului de pace de la Paris este mai mult decât discutabilă si încă actuală. Firesc că dezvoltarea economică a acestor țări, a fost mult mai dificilă, având de suportat atât pagube de război cat si in cazul României o plata de despăgubiri Uniunii Sovietice.

In opinia publică internațională Germania este simbol al stabilităţii, cu toate că a avut in ultimul secol trei falimente naționale: După falimentul Republicii de la Weimar în anii treizeci, in 1953 Germania a fost scutită de toate pretențiile de despăgubire de război si compensare a conturilor de cliring deficitare precum si de datoriile Reichului acumulate înainte, cât şi din timpul războiului. Ultimul faliment apoi in 1990 prin refuzul cancelarului Helmut Kohl să pună în aplicare Acordul de la Londra din 1953, scutind Germania încă odată de plata de sute de miliarde. Inițial s-a stabilit ca plăţile germane de reparaţiune si compensare a conturilor de cliring după al doilea război mondial urmează sa fie reglementate în caz de reunificare.

Ea s-a obligat in 1990 sa plătească doar niște mici sume reziduale pe urma unor obligațiuni a Republicii Weimar. Germania nu a achitat după 1990 nicio reparațiune, cu excepția compensării muncii forţate - şi, de asemenea nu a rambursat creditele stoarse prin cliring din țările ocupate precum si costurile ocupație militare; nici față de Grecia si nici față de România. La fel ca în anii cincizeci, în cazul Germaniei, este iluzoriu să credem că grecii ar plăti vreodată datoriile lor fără nici un sprijin extern. Industria exportatoare a Germaniei a profitat considerabil de comenzile de la periferia Europei.

 • Sentimentul anti-elen, care actualmente este destul de larg răspândit în mass-media german este extrem de periculos

Să nu uitam că Germania a început in secolul al XX-lea doua războaie mondiale iar ulteriori foștii dușmani au iertat-o de datorii intr-o proporție extrem de generoasă, ceea a facilitat o relansare economică a țării si prosperitate. Sentimentul anti-elen, care actualmente este destul de larg răspândit în mass-media german este extrem de periculos. Daca Germania a uitat acest lucru, Grecii si alții încă nu au uitat că succesul Germaniei de după război se datorează si gratiei altor popoare. În cazul în care starea de spirit din Grecia sau alte state Europene se deteriorează ne putem aștepta ca să reapară cererile vechi de reparațiuni de război si compensarea conturilor de cliring. Salvarea Greciei sublinează si profesorul Alfred Ritschl este o soluție convenabilă pe lângă sumele care ar avea Germania sa le plătească dacă țările europene și-ar prezenta facturile neachitate de după război. Acest pericolul exista daca Germania continuă să facă atmosfera si sa fie dascălul Europei.

Europa nu are nevoie de un dascăl sfătos care ridica mereu degetul si mustrează la capitolul „austeritate” un întreg continent, cât de o unitate bazata pe principiul autodeterminării popoarelor și suveranității statelor. Dar de unde provine și care este rațiunea acestei atitudini de dascăl? Intr-un memorandum adresat 1918 împăratului Wilhelm al II-lea, cancelarul Max von Baden explică cum ar trebui Germania să acționeze pentru a-şi atinge țelurile in Europa: „Astfel de  forţă extraordinară, aşa cum am desfăşurat în acest război, de vrea să fie îndurată, trebuie să fie justificată în lume din punct de vedere etic… Prin urmare, trebuie să integrăm la atingerea obiectivelor noastre țeluri comune ale umanităţii, deoarece a colonializa înseamnă a misiona".

 • Germania a ajuns acum in apropiata sa expansiune spre est la acel punct in care s-a oprit de doua ori in trecut

Klaus Kinkel, fostul ministru german de externe declară intr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (3/19/1993), ca Germania a ajuns acum in apropiata sa expansiune spre est la acel punct in care s-a oprit de doua ori in trecut. Se pare ca istografia nu este încă atât de avansată sa considere două războaie mondiale drept un efort de integrare al Europei. Sugestia lui Kinkel pentru rolul Germaniei in Europa - nu doar datorită poziției centrale geografice, cât ș datorita limbii și culturii este similara cu recomandările lui Werner Daitz discutate in ultimul articol (Continuitate istorica: guvern economic european).

Găsirea unui rol care corespunde dorințelor şi potențialul Germaniei, precum subliniază fostul ministru german de externe, dovedește intr-o forma impresionanta ambițiile recurente ale Germaniei. Nu cred ca rețeta Prusiei din secolul al XIX-lea de a unifica restul țărilor vorbitoare de limba germană, poate fi aplicată la scala unui întreg continent.

Dar totuși care ar fi cea mai bună soluţie pentru Grecia - şi Germania? Precum învățam din istoria Germaniei, tăierea datoriilor este cea mai sigură rețeta pentru a face un început nou. Probabil ar avea așa nu numai Grecia dar și alte țari o șansa pentru o relansare a economiei dar și Germania o oportunitate sa oprească asemenea discuții neplăcute. Deoarece Europa nu este un câmp experimental pentru diferite tehnici de integrare, ar trebui să fim mai sceptici si prudenți in ceea ce înseamnă predarea responsabilității unui continent unei singure țări, egal cât de bune ar fi sfaturile economice, financiare si politice și să nu dăm curs speculațiilor pe tema suveranității.

Radu Golban este politolog şi jurist, master in studii europene avansate si doctor în ştiinţe economiceCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4055 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  English Translation (Luni, 22 august 2011, 14:28)

  Mircea [anonim]

  Exista vre-un link cu subiectul de mai sus in limba engleza? As vrea sa le dau si "prietenilor" mei nemti sa citeasca asta :)
  • +1 (5 voturi)    
   /// (Luni, 22 august 2011, 14:47)

   sol_invictus [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,769703,00.html(editat de HotNews.ro)
  • -1 (1 vot)    
   investitii (Luni, 22 august 2011, 16:41)

   Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   Nemtii se pare ca nu au fost prea inspirati cand a fost momentul sa faca investitiile, ori le-a placut sa riste prea mult. Dar asta e cu totul alta discutie.

   http://www.vanityfair.com/business/features/2011/09/europe-201109

   Pe de alta parte, Germania nu trebuie criticata in asa fel. Nu trebuie sa uitam ca din punct de vedere economic, Germania calauzeste Europa. Fara Germania, Europa era dependenta economic de Asia si SUA si energetic de Rusia. Adica eram la cheremul lor.

   Consider ca Germania trebuie privita ca un model al eficientei economice de catre statele din Europa si nu ca un cotropitor. Multi tanjesc la bunastarea Germaniei, dar stau cu mainile in san cand vine vorba de munca si prefera sa traiasca pe imprumut. Cu ce e de vina Germania in asta, chiar nu pot sa inteleg.

   Tarile europene trebuie sa fiinteze modele economice sustenabile care sa le securizeze viitorul si sa renunte la traiul usor pe imprumut. Cheia sta in educatia poporului. Sa-l facem sa inteleaga ca nu poate sa viseze la apartamente de lux si masini straine fara sa munceasca, pentru ca noi la asta visam, la o viata cat mai usoara fara niciun efort. Noi alte idealuri in viata nu avem, ceea ce nu este tocmai sanatos.

   Arbeit machts frei! :)
 • -2 (8 voturi)    
  Mizerabil articol! (Luni, 22 august 2011, 14:35)

  Tudor Vladimirescu [anonim]

  Trebuie sa ai tupeu sa ameninti Germania in halul asta......Spiritul anti-elen este prezent in mai multe tari din Europa:mi se pare o mare berbecie sa compari harnicia si inteligenta poporului german cu "harnicia" grecilor!Grecii au avut de-a lungul timpului o atractie spre comunism si nemunca:doar pozitia gegrafica si ,in consecinta ,interventia Marii Britanii a salvat tara de la comunism !
  • +4 (4 voturi)    
   Priveste esentialul (Luni, 22 august 2011, 15:45)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Tudor Vladimirescu

   Este un fapt istoric.

   Trecutul revine si pedepseste.
  • +4 (4 voturi)    
   Notiunea de faliment nu cunoaste preferinte (Luni, 22 august 2011, 15:56)

   Radu Golban [anonim] i-a raspuns lui Tudor Vladimirescu

   Stimate cititor,

   Una este o realitate economica si o ratiune pragmatica fatade notiunea de faliment (valabila pentru toti falimentarii) si alta este o preferinte poltica, bazate pe mituri arhaice si xenofobe alaturi de simpatii.

   Nu vad dece doar tarile sarace sa plateasca datoriile!
   • -4 (4 voturi)    
    D-le Golban, (Luni, 22 august 2011, 18:45)

    Contele de Saxa [anonim] i-a raspuns lui Radu Golban

    Generatii intregi de germani platesc datorii ale statului. Ca sunt despagubiri de razboi, tocmai le-am terminat pe cele din primul razboi mondial, ca sunt de alta factura, ele sunt si vor fi platite corect, in stil nemtesc. Ein Mann, ein Wort.

    Sa veniti dv. acum si sa propuneti ca Germania sa stearga, in baza a ce, (a sentimentului de popor fost faptas?), datorille unui popor puturos, va descalifica.
    Au vrut bani ca sa-si alimenteze lenea, sa plateasca, asa cum si germanii platesc inca pentru aberatiile politice ale inaintasilor lor.
    • +4 (4 voturi)    
     Un mit (Luni, 22 august 2011, 19:41)

     Radu Golban [anonim] i-a raspuns lui Contele de Saxa

     Pe urma primuli razboi mondial au fost platite pana recent doar niste sume nesemnificative din bondurile republicii Weimar. Alte despagubiri despagubiri Germania nu a platiti (cu exceptia victimelor Holocaust).
 • -1 (7 voturi)    
  Criza economica (Luni, 22 august 2011, 14:43)

  tom derege tot [anonim]

  Stimate Domnule Golban,
  Este la indemana fiecaruia sa-si dea cu parerea la cele gasite in presa straina, iar apoi ca oile in ciurda sa-l urmam pe cioban.......fara a analiza fundamental haosul economic din grecia, care nici nu stiu ce este TVA-ul...si nici nu incaseaza impozite....sistem asemanator cu romania noastra, debandare, fakelaki, spaga, coruptie, ca apoi sa intinda mainile.......oare dumneavoastra gasiti bine asta???????eu oricum ma asteptam de la dv-stra o analiza mai complexa si critica, nepartinitoare, va doresc pe mai departe o activitate plina de rezonante pozitive!
  • +4 (4 voturi)    
   Oh, buna comparatie... (Luni, 22 august 2011, 15:36)

   deno [anonim] i-a raspuns lui tom derege tot

   Germania de dupa primul razboi mondial e comparata cu tarile pigs.

   Deci sa intelegem ca o guvernare socialista are aceleasi efecte ca un razboi? Sau cel putin partea financiara are de suferit ca dupa un razboi.

   Cine mai vrea USL sa ridice mana!
 • -1 (3 voturi)    
  Germania generoasa (Luni, 22 august 2011, 15:44)

  guban [anonim]

  Text partial luat de pe referate.ro.A fost sau nu iertata de datorii?
  --Prin tratatul de la Versailles (28 iunie 1919), Germania pierde toate
  coloniile, provinciile Alsacia si Lorena (ocupate in 1871) si este
  obligata sa plateasca importante despagubiri de razboi. Situatia
  revolutionara interbelica are ca urmare proclamarea republicii
  sovietice la Bremen (ian.-febr. 1919) si in Bavaria (apr.-mai 1919),
  declansarea insurectiei proletare de la Hamburg condusa de Ernst
  Thälmann (1923). Criza din 1929-1933 netezeste drumul spre putere al
  miscarii naziste; la 30 ianuarie 1933 Adolf Hitler devine cancelar al
  Germaniei.--
  Grecia a fost indemnata sa cheltuiasca fara sa produca.Exact ca si cu creditele luate doar cu buletinul.
  • +1 (3 voturi)    
   Va rog sa numiti sursa mentionata (Luni, 22 august 2011, 16:01)

   Radu Golban [anonim] i-a raspuns lui guban

   Stimate cititor,
   deoarece textul imi apartine si am redat date istorice adevarata nu exclud ca aceste date sa se regasesasca in cifre si in alte publicatii.

   Daca cititi germana gasiti afirmatiile dl. Alfred Ritschl in Spiegel.

   Iar pentru restul datelor cronoligice nu vad logica
 • +4 (6 voturi)    
  Exceptional (Luni, 22 august 2011, 15:50)

  CorneliuDehelean1314016424891 [anonim]

  Mie articolul mi se pare exceptional scris si continua linia de gandire a Dnului Golban. Elenii au fost dintotdeauna ceea ce au fost, au trait mai bine sau mai rau. Faptul ca nist banci de investitii germano-franceze
  isi doresc doar beneficiile yieldurilor mari insa nu si riscurile investitiei intr-o tzara sudeuropeana nu justifica retorica aroganta a tzarilor asa zis civilizate.
 • -2 (6 voturi)    
  Germania (Luni, 22 august 2011, 16:36)

  badtroll [utilizator]

  Germania chiar este pilonul Europei
 • +2 (4 voturi)    
  al IV-lea Reich (Luni, 22 august 2011, 16:58)

  alexandru marin [anonim]

  E evident ca Germania se afla in implementarea celui de-al IV-lea Reich. Cursurile de schimb la implementarea Euro au fost determinate dupa formula de calcul al Marcii de Razboi, care avea tocmai menirea dezindustrializarii si pauperizarii tarilor ocupate. Greseala este aceea ca o populatie barbara, cu inclinatii de sadism in masa nu a fost dezmembrata, asa cum s-a propus initial, astfel incat sa nu mai reprezinte un pericol (tara nemtilor trebuia impartita in 4 zone de ocupatie). Conciliatoristii post-belici au plecat de la premisa gresita ca o populatie care a devastat Europa in repetate randuri si care a produs cele mai mari distrugeri din istorie poate fi integrata intr-o Europa civilizata.
  Este evident ca germanofonii in timpul istoriei au facut dovada sadismului de masa si incapacitatii de convietuire pasnica.
  Problema este ca pana la le cada si acest Reich in cap mai dau inca o data foc Europei, cum au facut-o si in primul si in al doilea razboi mondial.
  Sa speram ca macar acum vor fi pusi la locul lor si conciliatorismul tembel nu le va permite sa isi restructureze statul criminal.
 • -5 (7 voturi)    
  pepuncte (Luni, 22 august 2011, 17:49)

  euNuke [anonim]

  Domnule dascal cu veleitati solomonar-universale, pana una alta discursul autoritar va apartine, desi nimic nu va indrituieste sa dati lectii Germaniei si Europei. Germanii protesteaza, critica, ridica obiectii, si e firesc sa procedeze astfel caci si'au recuperat libertatea de expresie si partial suveranitatea, iar dumneavoastra indrazniti sa'i amenintati din postura de simplu cuvantator la o tribuna improvizata de limba romana.
  1. Nu Germania trebuie sa se dovdeasca mai generoasa cu tarile PIGS, pentru ca nu Germania este titularul filantropiei unioniste.
  2. Germania deja s'a aratat disponibila, fidela principiilor fondatoare ale Uniunii, din moment ce a finantat si impulsionat salvarea Greciei si a Portugaliei, precum si infiintarea mecanismelor de finantare a datoriilor din clubul euro.
  3. Intre tarile PIGS se gasesc foste aliate ale Germaniei naziste, regim a carui culpa dumneavoastra o transmiteti, fara drept de apel, urmasilor. De ce ar trebui sa abdice germania in fata pretentiilor unei Italii intrate in deriva, de pilda?
  4. Acuzele voalate de colonialism si imperialism la adresa Germaniei nu rezolva problemele interne ale acestor state parazitate de politici socialiste.
  5. Germania post-WW2 a operat o denazificare [partiala, dar destul de eficace], in timp ce restul statelor intrate in zodia socialista in interbelic refuza si astazi sa constate realitatea nefasta a politicilor si institutiilor asistentiale ale socialismului.
  5. Implementarea politicilor socialiste de catre fascistii europeni s'a desfasurat cel mult cu asistenta germana, uneori dupa model italienesc, insa cu forte locale, ca atare colapsul acestor politici constatat in urma infrangerii germaniei nu poate exonera de raspundere guvernele nationale.
  6. Daca e sa vorbim de o obligatie morala a Germaniei atunci ea are un singur potential destinatar: statele unite, nu tarile pigs, inca guvernate de forte ostile capitalismului.
  7. Lasitatea guvernantilor din statele trecute prin ocupatia nazista n
  • +2 (4 voturi)    
   Tot pe puncte (Luni, 22 august 2011, 18:20)

   Radu Golban [anonim] i-a raspuns lui euNuke

   Incercati sa purtati o discutie fara a deveni "personal". Mi-am exprimat si eu un punct de vedere folosindu-ma de date istroice reale care nu ar avea voie sa fie asa de suparatoare.
   1 / 2) recomand http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-9839483-continuitate-istorica-guvern-economic-european.htm
   Oricum sumele sunt marunte fata de datoriile iertate de catre aliati.
   3) Nu m-am referit la pretentiile Italiei / oricum nu exista asa ceva. Datoriile din realtiile de cliring nu au facut diferenta intre aliati si dusmani sau neutrii
   4) Nu le relzolva, dar le poate in schimb emancipa pentru a deveni si ele tari egale la masa tratativelor
   5 a) Deznatificare nu are nimic de lucru cu continuitatea unor doctrini mult mai vechi decat regimul nazist. Cred ca nu ati inteles dimensiunea. Reomcnad F. List ca si lectura sau G. Schmoller din pasoptistii germani
   5 b) Nu vad legatura politicii fasciste in europa cu obligatiiel de plata sau reparatiuni de razboi.
   6) Nu trebuie impins mortu mai departe.
   7) incomplet
   • +1 (5 voturi)    
    6) obligatiile morale (Luni, 22 august 2011, 19:21)

    cri-cri [utilizator] i-a raspuns lui Radu Golban

    fara sa am pretentii de istoric, vorbesc din memoria colectiva, daca e sa vorbim de obligatii morale - astea nu-s numai datorate celor care te-au ajutat, dar si celor pe care i-ai atacat si acum (presupun) iti pare rau: da, i-au atacat si ocupat pe greci, ca si pe romani si alte popoare care cu ajutorul aliatilor i-au scos din tara lor, dar nu au ocupat la randul lor Germania; nu Grecia, nici Romania nu au bombardat Germania cu avioane si n-au aruncat in aer toate infrastructurile cum au facut nemtii in retragerea lor - bine ar fi sa le trimitem factura si sa aducem macar in actualitate subiectul.
    • +2 (2 voturi)    
     PS - sa nu uitam de SOVROM (Luni, 22 august 2011, 19:56)

     Radu Golban [anonim] i-a raspuns lui cri-cri

     Prisma continuitatii nu focuzeaza asupra regretelor. Firesc ca aliatii au folosit toate forta posibila sa invinga Germania. Mi-se pare normal.
     Era cat peaci sa uit de faptul ca prin SOVROM-uri rusii si-au luat din tara ceea ce li-sa acordat la Potsdam: Toate activele economice din RO, BG, HU, A si FIN. Inteleg ca au putut confisca averi lichide (bani, aur etc.) dar dece a trebuit o generatie intreaga sa munceasca pentru URSS in scopul datoriilor Germaniei? Cu alta ocazie la aceasta datorie morala.
   • -1 (3 voturi)    
    minte de romani!! (Luni, 22 august 2011, 21:35)

    badtroll [utilizator] i-a raspuns lui Radu Golban

    Hai sa criticam Germania care este pilonul industrial al acestei Europe noi niste romani amarati..bravo d'le Golban.la mai multe articole din astea poate reusiti si chiar ajungeti de rasu lumii
    • 0 (2 voturi)    
     Istoria nu este un pamflte (Luni, 22 august 2011, 22:21)

     Radu Golban [anonim] i-a raspuns lui badtroll

     Atitudinea de sluga poate fi tratata cu sfatul unui psiholog; lacunele istorice, economice si juridice cu ceva mai multa carte si mai putina venerarea arhaica. Doar nu este dansul totem in jurul focului sa reactionat asa de personal la date istorice?!?

     Acest pilon industrial are la baza o piata de desfacere incatusata in eurosistem.

     Mi-as dori ca aceste idei formulate chiar in Spiegel sa trezeasca si rasul celor mai putin avizati printre care va numarati.
  • 0 (2 voturi)    
   raspunderea pentru distrugeri (Marţi, 23 august 2011, 0:23)

   alexandru marin [anonim] i-a raspuns lui euNuke

   Fals, Germania nu a aplicat nici o denazificare, au fost sacrificati in mod ritualic cativa exponenti insa baza sistemului de valori care a creat monstruozitatea nu a fost afectata.
   E.g.: in Romania Grupul Etnic German (Volksgruppe) a fost o organizatie nazista, condamnata ca atare prin tratatul de pace de la Paris. La ora actuala Forumul Democrat German s-a autoproclamat ca si continuator al acestei organizatii naziste si a fost recunoscut ca atare.
   La ora actuala Forumul Democrat German este acceptat ca partener oficial al RFG si a solicitat si i s-au restituit o serie de bunuri care au fost confiscate in temeiul actelor privind confistarea bunurilor naziste. Recte ei insasi considera legitim si moral sa fie continuatori ai unei organizatii naziste.
   Germania nu a fost niciodata denazificata, marile concerne si familii industriale care au creat sistemul criminal pentru colonizarea Europei au prosperat si sunt la ora actuala elita financiara a Europei.
   Verificati cine a fost indrumatorul de lucrari al Herr dr. Mengele si verificati daca a fost condamnat, daca si-a asumat raspunderea faptelor sale sau a iesit la pensie ca mare sef in Germania postbelica.
   Exemplele ar putea continua la nesfarsit: vezi Autounion s.a.m.d.
   • +1 (1 vot)    
    vesti bune inseamna (Marţi, 23 august 2011, 1:19)

    badtroll [utilizator] i-a raspuns lui alexandru marin

    daca ce spuneti este adevarat nu pot decat sa ma bucur..poate data viitoare vor reusi!
 • -1 (1 vot)    
  Germania (Luni, 22 august 2011, 23:36)

  MM [anonim]

  Corect ce s-a spus in articol, incorecte sunt acuzele asupra Germaniei. Daca ne referim strict la oameni sa stiti ca neamtul e identic ca si romanul. Are aceleasi aspiratii si aceleasi probleme. Credeati ca ei nu vor sa munceasca mai putin si sa aibe mai mult? Credeati ca sunt roboti? Cam toate stereotipurile legate de germani sunt la nivel de mit. Cine lucreaza printre ei stie la ce ma refer. Germania incearca acum prin mijloace economice sa faca ce nu a reusit prin razboaie, si anume o Europa germanoida! O fi bine o fi rau...ramane de vazut. DAR cred ca, cu totii preferam o dominatie economica germana decat una sovietica. Referitor la Romania care se lasa calcata in picioare de state cu guverne la fel de incompetente ca si al ei(si ma refer la Spania sau Italia printre altele), ar trebui sa inceapa o campanie de reimprospatare a imaginii si o apropiere cat mai grabnica spre Germania(si de data asta poate ramanem cu ei pana la capat, si la bine si la rau).
  • +1 (1 vot)    
   Sa speram ca nu se va petrece niciodata (Marţi, 23 august 2011, 0:35)

   Radu Golban [anonim] i-a raspuns lui MM

   Alternativa este sa stam pe picioarele noastre. Dece mereu sa ne apropriem in maniera obsesiva de cineva? Nu suntem o tara de nivelul Olandei, Belgiei sau Austriei; ok - suntem cei mai mici dintre cei mai mari si si cei mai mari dintre cei mai mici. Romania are posibilitatea de a duce o politica externa proprie fara a aporta ca un patruped bine dresat. Europa germanoida nu va mai permite acel rest de Europa liberala de origine anglo-saxona. Venerarea ideii ca ar fi bine sa "mergem" cu Germania ne-a mai costat odata capul; admiratiile au fost similare cu cele de azi. Pacat de Romanaia, dar mai ales pacat de Europa.
 • 0 (0 voturi)    
  saru' mana si promit sa ma indrept (Marţi, 23 august 2011, 11:00)

  debitor [anonim]

  Articolul mi se pare legat de cel din 11 iulie cu titlul "De ce se preteaza Germania la datorii fata de cei mai saraci?" Germaniei i-ar sade intr-adevar bine, in virtutea propriei istorii ca datornica, sa se puna in hamuri pentru un "haircut" macar pentru cele mai rau zgaltaite tari din esalonul PI(I)GS si deschiderea unei noi pagini in basmul cu transparenta in economie. De remarcat ca nu Germania atotstapanitoare in Europa este cea mai inglodata in marasmul grecesc ci neputincioasa Franta cu ale ei crucisatoare bancare.
  Daca Romania si-ar indrepta intr-o buna zi pretentiile de la Rasarit la Apus (ipotetic, sa nu spunem de-a dreptul aberant) ar fi vorba doar de o amagire de sine in plus: noi sedem pe creante de 19 miliarde € cu care am face si drege toate fara a ne deranja catusi de putin din tolanirea atat de indragita cu vise la porumbei fripti direct in gura. Desteptarea la realitate! - sumele nerambursabile de 30 miliarde € pentru perioada 2007-2013 care zac la Bruxelles au fost absorbite pana in 2010 doar in proportie de ca. 10%, de ce? Probabil nefiind inca pe deplin fripte ca datorii de peste 60 de ani.
  Germania a avut mult noroc in nenorocirea care a coplesit-o dupa cei 1 000 de ani de furoare: fonduri secrete naziste ca dosarul Octogon, ajutorul Marshall, retezarea datoriilor, integrarea in structurile economice si militare, o politica a fostilor inamici contrara celei de razbunare crunta de dupa 1918. Dar ei au apucat taurul de coarne si nu s-au dedat la vise desarte. Nici ca s-au scuzat cu efectele devastatoare ale tiraniei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by