S-au anuntat rezultatele de la scrutinul electoral de ieri. Egalitate pe tabela de marcaj electoral: 1-1. Puterea a castigat la Neamt, cu 55%-45%, pe o prezenta la urne de 56%, iar opozitia a castigat la Maramures, cu 43%-36%, cu o prezenta la urne de 28%.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Aparent n-ar fi multe de spus. Si totusi.

Fata de pretentiile opozitiei, ca are 60-70% intentii de vot, ca va spulbera „en fanfare” puterea actuala la alegeri, ca va da premierul, presedintele, ministrii si presedintii Camerelor Parlamentului, scorul de ieri trebuie sa fi constituit un dus rece. Rece ca gheata.

Victor Ponta explica simplu insuccesul de ieri: „(…) Nu există niciun grad de indignare suficient pentru mizeria fără precedent chiar şi pentru o politică extrem de agitată cum este politica românească”; „chipul odios al lui Gheorghe Ştefan, un personaj sinistru, un personaj care reflectă tot ceea ce înseamnă în acest moment puterea actuală şi anume aroganţă, dispreţ faţă de lege, tupeu…”

Mizeria ca mizeria, dar a uitat cand spunea, in 2008, ca victoriosii de atunci au avut un sistem de fraudare mai performant decat al PSD?

De unde supararea? De la sacose cu alimente vs pepeni, ca atat le-a permis bugetul de campanie, de la autobuze care aduceau cetatenii la vot si toata panoplia de manevre electorale pe care o stim de 20 de ani. Mai putin turismul electoral, ca s-au scanat buletinele la toti votantii. Bine ca am scapat de unul dintre viciile electorale. Si tocmai in Moldova saraca, fieful traditional de stanga, socotit din start in portofoliul rosu! Vai, vai!

La Maramures, unde au castigat, in locul armatelor de USL-asi care urmau sa inunde sectiile de votare, s-au prezentat la urne putin peste 28%. Cam o patrime. Din care au votat cu USL 43%, adica vreo 12% din total alegatori. Doar atat? Si ei care-si impart posturile in viitorul guvern, ca pe blana ursului din padure!

Ponta si Antonescu reprezinta acum, dupa acest scrutin pilot, „imaginea esecului, a infrangerilor, a compromisurilor si a umilintelor” (citat din Victor Ponta).

Desi e greu de sperat ca vor intelege de unde li se trage, incerc sa-i ajut, din postura de viitor alegator.

M-as fi asteptat sa-mi spuna de unde bani pentru realizarea tuturor promisiunilor din programele economice si sociale. Ca doar din reducerea evaziunii, stoparea furatului si relansarea economica e prea vag si neclar. Iar deficitele bugetare nu ti le mai finanteaza nimeni, in criza asta mondiala. Si cine va reduce evaziunea, Dragnea, viitor ministru la interne, dar cercetat de OLAF pentru proasta gestiune a fondurilor europene? Nu va mai primi Tel Drum contracte cu statul? Pai a ras tot ce se putea in Teleorman si judete invecinate. Sau Nastase cu patru dosare penale pe rolul instantelor? Sau Nicolescu, Oprisan, Mazare, Catalin Voicu, toti cercetati de DNA?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro