Ramadanul este sărbătoarea musulmană anuala considerata ca cea mai importanta dintre sarbatorile islamice. Ramadanul se comemoreaza in luna a noua a calendarului islamic. Luna Ramadanului este considerata de credinciosii musulmani ca luna pocăinţii şi sacrificiului care memoreaza perioada în care profetul Muhammad si-a insusit revelaţia coranică. In timpul Ramadanului (30 de zile), musulmanii trebuie să postească din zori până după apusul soarelui. Luna Ramadanului este considerată perioada iertării şi a milei, musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească, să blesteme sau să aibă un comportament violent.

Proteste anti-guvernamentale in orasul sirian Jasim, luna aprilieFoto: Reuters

Personal nu-mi aduc aminte un Ramadan mai sangeros ca cel din acest an. De aceasta data nici macar nu tine pretextul ca violentele fac parte din jihad, razboiul sfant impotriva infidelilor. Simplu, varsarea de sange este a musulmanilor care omoara alti musulmani, incalcand orice norma religioasa impusa de religia supunerii, Islamul.

Siria. Probabil situatia cea mai tensionata din regiune. Conform relatarilor presei internationale, pana acum au fost ucisi 1 800 de persoane, raniti peste 5 000 si arestati cam 30 000. Fortele armate siriene lichideaza rezistenta impotriva regimului oras dupa oras. Dupa Deir al-Zour din estul tarii, fortele lui Bashar Al-Assad au lichidat opozitia din Homs si Hama. De patru zile este atacat orasul Latakia, portul principal al Siriei la Marea Mediterana. Orasul respectiv este atacat cu tancuri de pe uscat şi cu nave de război, de pe mare. Conform Cotidianului spaniol “El Pais”, Premierul Zapatero si-a asumat rolul de mediator trimitand in Siria pe consilierul lui politic, Bernardino León Gross, pentru a-i propune preşedintelui Al-Assad si familiei sale azil sigur in Spania. Raspunsul lui Assad a fost un absolut refuz.

Libia. Potrivit CNN, Trupele lui Gaddafi au inceput sa foloseasca rachete cu rază scurtă, de tip Scud, împotriva rebelilor. De cateva săptămâni, au loc ciocniri intre fortele rebele şi loialistii lui Gaddafi pentru ocuparea portului Brega, terminal strategic al industriei petroliere prin care rebelii au incercat acum o luna si jumatate sa trimita petrol pentru a-si finanta revolta impotriva lui Gaddafi. Informatii din surse tunisiene că rebelii negociază cu reprezentanţi ai regimului, pe insula tunisiană Djerba au fost infirmate cu vehementa de ambele parti.

Fortele rebele incearca cu ajutorul “umbrelei” aeriene pe care o primesc de la NATO sa inconjoare capitala Tripoli si sa-l izoleze pe Gaddafi de iesirea terestra spre Tunisia. Legatura respectiva este vitala lui Gaddafi, fiind singura prin care reusea sa-si aprovizioneze trupele, avand in vedere blocada navala a orasului si a porturilor de care dispune. Rebelii au reusit sa cucereasca orasul Soman pe drumul spre Tunisia si in sud au capturat alt oras strategic Zintan, care il poate deconecta pe dictator de resursele care venea din Africa. (Vezi harta operatiunilor militare).

Afganistan – Pakistan. Asa cum am mentionat intr-un articol publicat la sfarsitul lunii februarie a.c., retragerea trupelor americane din “Valea Piersicii” a fost nefasta. Parasirea acestei regiuni a destabilizat o importanta regiune de la granita cu Pakistanul, permitand revenirea insurgentilor talibani in regiunea Kunar. In ultimele zile, in aceasta regiune si regiunile limitrofe, nouă camioane-cisternă ale NATO şi un altul cu produse destinate trupelor din Afganistan au fost incendiate, după detonarea unei bombe. Într-o altă zonă de la granita dintre Afganistan-Pakistan, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra altor zece camioane-cisternă ale NATO staţionate pe şosea în faţa unui restaurant. Intr-un raid NATO acum 10 zile, in zona Tangi Joy Zarin, din provincia Wardak, la 97 de km sud-est de Kabul au murit 30 de soldati (23 americani si 7 afgani). Elicopterul in care se aflau a fost lovit de o racheta, iar printre cei care si-au pierdut vietile erau si membri ai Navy Seals.

In Irak lucrurile stau la fel de complicat. O izbucnire a atentatelor cu bombe depaseste tot ceea ce s-a inregistrat in aceasta tara in ultimii doi ani. Atacuri teroriste au fost inregistrate în 15 oraşe, printre care Tikrit, Bagdad, Kerbala, Kum şi Mossul. În total au murit 74 de oameni, iar alţi peste 300 au fost răniţi. Desi aceste actiuni teroriste nu au fost revendicate, majoritatea expertilor in domeniu acuza Iranul, care incearca prin forte proxi sa destabilizeze regimul de la Bagdad sustinut de americani.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro