Politicienii castiga voturi cu rezultate si fapte, cu mitologii si legende sau prin imbinarea abila a celor doua tehnici. Ce te faci insa cand, in ciuda unor performante modeste dar incontestabile, lumea tot nu te crede? Hartuiesti adversarul cu povesti. Suspiciunea, odata strecurata sub piele, lucreaza. Distruge increderea, demobilizeaza, paralizeaza. Traian Basescu se pricepe bine la amandoua: sa explice simplu realitati si sa vanda mai sofisticat gogosi. In vermina politico-mediatica din Romania se gasesc destui dispusi sa le inghita pe nemestecate.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Opozitia si televiziunile trag cu toate armele din dotare. Inventeaza mitologii si legende, exagereaza, mint, blufeaza, se umfla artificial. De ce n-ar proceda Basescu si PDL la fel? De ce primii au voie, ultimii nu? Constatam ca unora totul e permis, altora totul interzis. A ramas mai putin de un an pana la alegeri. Campania electorala se joaca, pentru cine nu-si aminteste, fara reguli, fara manusi, fara poezii, post si rugaciune. Ideal ar fi sa vedem dezbateri civilizate, principiale, constructive, pe argumente. Utopic, in Romania sau aiurea.

Ultima iesire a presedintelui Traian Basescu a adus din nou in pragul apoplexiei opozitia si pe cativa ziaristi care nu-l pot urmari pe seful statului fara distonocalm. Cum indrazneste sa ameninte USL ca-l va lasa in opozitie chiar daca va castiga alegerile cu peste 51%? Dictatura! De infinit mai multa intelegere din partea televiziunilor a beneficiat, desigur, Victor Ponta, care s-a oferit ulterior sa-l aresteze cum ajunge la putere. Un gest firesc si foarte democratic. Cum e posibil?

Sigur ca Traian Basescu isi pune la bataie bruma de credibilitate ramasa interpretand grosolan Constitutia. Personal, nu mai are ce pierde. Nu face decat sa mai dea o tema de gandire opozitiei, un motiv de ezitare liderilor ei din teritoriui stransi oricum cu usa resurselor impartite discretionar de la buget. O tema pe cat de falsa, pe atat de simpatica. Continua, astfel, operatiunea de demobilizare a PSD si PNL. Basescu mai face o tentativa disperata de destructurare a USL, macar la nivel simbolic.

Nimic nou. Acest proces a inceput cu luni in urma. Unele teme lansate au prins si sunt repetate papagaliceste, altele s-au ofilit pe drum.

Sa recapitulam: Alba ca Zapada, Partidul lui Dan Diaconescu, USL se va rupe inevitabil din cauza certurilor din teritoriu, Basescu a batut palma cu Patriciu, liberalii ii vor lua gatul lui Antonescu dupa ce USL crapa la toamna, Ponta a fost ajutat de PDL sa preia sefia PSD, il manipuleaza Basescu, USL scade in sondaje, Ponta i-a luat fata lui Antonescu, palcuri de primari de la PNL si PSD se inscriu saptamanal in UNPR (de ce sa pleci dintr-o alcatuire cu sanse mari sa castige in 2012?). Basescu il intreaba pe Antonescu cat mai stau liberalii in opozitie, Lazaroiu sugereaza o super-majoritate parlamentara cu PSD la toamna, etc, etc. Puteti gasi lejer si alte exemple de petarde si fumigene menite sa ascunda o perspectiva cam dura: cu sub 20% in sondaje, PDL-ului ii va fi extrem de dificil sa invinga in 2012 un USL cotat cu peste 50%, cand au ramas cateva luni pana la prima confruntare, alegerile locale.

Iata de ce mesajul transmis constant si totmai insistent de Traian Basescu, Sebastian Lazaroiu si PDL in ultimele luni este: avem solutii politice la ceea ce pare acum de neinvins. Criza economica nu inseamna si criza de idei. Insa cu cat forteaza mai tare nota Basescu tradeaza, la randul sau, o anumita disperare.

Una dintre cele mai complicate constructii este strania impacare mediatica Basescu - Patriciu, insa tema merita tratata separat. Voi reveni curand asupra ei.

Puse cap la cap, toate aceste mesaje - multe mitologii inventate pornind de la jumatati de adevar - sunt aruncate in spatiul public cu dublu scop. Primul: sa anime speranta activistilor PDL demoralizati. A doilea: sa demobilizeze USL, strecurand neincredere si suspiciune.

Revedeti pe site-ul B1TV pasajul cu Basescu atentionand liderii USL sa citeasca cu grija articolul 103 din Constitutie. Vi se pare ca seful statului vorbeste serios? N-aveti senzatia ca trimite Opozitia dupa cai verzi pe pereti? Ca rade de Ponta si de Antonescu? Ca arunca pietre in baltoaca televiziunilor stiind bine ca vestitul cuplu se va repezi sa plonjeze dupa ele?

Gargara politica, ocupatia preferata a celor doi animatori TV, intrase si ea in vacanta, mai ales ca Traian Basescu o daduse pe economie in ultima vreme. In consecinta, marii devoratori de vorbe goale au inghitit in sec, de teama sa nu se inece in cifre. Dar zilele de post s-au incheiat marti seara, cand seful statului le-a pus in carlig un viermisor extras fortat din Constitutie, pe care l-au inghitit ca pelicanii: rapid si zgomotos.

Reactionand previzibil, Ponta si Antonescu i-au asigurat astfel popularizarea unei false teme, propagarea unei idei care nu merita, teoretic, nici cea mai mica atentie, fiind pur si simplu o prostie. Daca o tratezi serios, arati ca o iei in calcul ca posibilitate, ca ti-e teama. Basescu si-a atins scopul, cu mijloace foarte discutabile, chiar scandaloase. Dar, inca odata: vi se pare acceptabil ca Antonescu a ajuns ventrilocul lui Voiculescu (care suspenda) iar Ponta mai rau decat Nastase (care aresteaza)?

Cum sa te abtii cand, rapus de plictisul verii, vezi ca studiourile TV par mai pustii fara Ponta si Antonescu, cand stii ca toti adversarii tai stau cu ciocul deschis frematand de nerabdare, gata sa muste din orice momeala? Pentru ca la asta se rezuma azi activitatea opozitiei: a mesteca la nesfarsit vorbe goale, a le regurcita seara la televizor si a vomita valuri de aer stricat. ​

Nota: Mi se pare superfluu sa explic de ce Traian Basescu greseste prefacandu-se ca descopera acum art. 103 din Constitutie. Celor care inca au dubii i-as intreba doar atat: cum de nu s-a impiedicat de el in 2004, cand l-a nominalizat premier pe Calin Popescu Tariceanu din partea Aliantei D.A.? Atunci de ce nu mai era nevoie de fuziune intre PNL si PD "ca sa cada pe articolul 103"? Alianta D.A. de ce n-a avut "o mare problema" in 2004, in schimb USL va avea in 2012? Haideti, totusi, sa nu ne pierdem vremea cu aberatii si pseudo-dezbateri. Cititi aici declaratiile lui Traian Basescu din 22 decembrie 2004 si veti intelege mai usor de ce sustine azi o prostie.