I​n urma cu o saptamina, pe 25 iulie, o colega din Asociatie (L.V.) ne-a atras atentia asupra unui eveniment ce urma sa aiba loc la inceputul lui august:

Toma PatrascuFoto: Arhiva personala

Am primit de curand o invitatie de inscriere in acest forum.

O transmit mai departe, asemenea initiative pot duce la lucruri foarte interesante:

http://www.romania-juna.eu/participare/forum/

Am aruncat o scurta privire la pagina respectiva; si mie, la fel ca si colegei mele, de altfel, Forumul Romania Juna mi s-a parut a fi o actiune interesanta si bine venita. Discursul public se axeaza foarte rar pe teme strategice, iar lansarea unui mecanism structurat de dezbatere a viitorului Romaniei, mai ales unul care sa implice tineri specialisti, ar raspunde unei necesitati reale a societatii.

Nu stiam nimic despre Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), iar chemarea la “pelerinaj” parea putin ciudata, dar mesajul bine inchegat si, mai ales, patronajul asigurat de Banca Nationala si de Institutul Bancar Roman confereau respectabilitate evenimentului.

Probabil ca lucrurile s-ar fi oprit aici daca o alta colega (A.F.), mai curioasa, nu ar fi inceput sa se uite mai cu atentie la materiale postate pe site-ul Romania Juna.

Rugaciune cu instructiuni de administrare

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu” incepe rugaciunea “compusa de Parintii de la Manastire Putna” si postata pe pagina dedicata “pelerinajului”. “Se cuvine a fi rostită în fiecare zi de toţi tinerii care-şi iubesc neamul şi ţara” au grija sa ne instruiasca cei de la Liga. Oauuu!!!

Rugaciuni cu instructiuni de folosire pe un site al “tinerilor români educați la cel mai înalt nivel” si aflat sub obladuirea “Băncii Nationale a României (BNR) și a domnului Guvernator Mugur Isărescu”? Straniu!

Dar ciudateniile nu se opresc aici…

Perena identitate nationala. Trei variante in cinci zile

Merita sa ne aplecam putin asupra viziunii sus-numitilor juni asupra identitatii nationale. Dupa ce postuleaza existenta unei “crize de valori la nivel macro şi microsocial”, ne anunta ca “Grupul Identitate Nationala doreste să reaminteasca tuturor esenţa Adevăratului Suflet Românesc prin cinstirea Indentităţii Culturale (Religie, Istorie, Limbă, Literatură şi Artă, Drepturi şi Responsabilităţi) şi a Valorilor Naţionale Autentice.” Neaparat cu litera mare…

Atentie! Seminarul nu intentioneaza sa propuna si sa dezbata o viziune asupra “Adevaratului Suflet Romanesc”; inteleptii LSRS-ului stiu deja ADEVARUL (ca sa ma inspir din stilul lor…) si singurul lucru pe care si-l propun e sa ni-l impartaseasca si noua!

Mai spicuim din text. “Şcoala şi Biserica raman piloni de bază în susţinerea Identităţii Naţionale şi în reconstruirea dinăuntru a fiinţei naţionale a poporului român”, limba română este “nebiruit martor peste vremi potrivnice şi granite arbitrarei, “odată cu diversitatea, metisajul şi globalizarea din zilele noastre, identitatea naţională se vede paradoxal întărită ca reacţie”.

Simpatici pustii astia!

Evident, “Credinţa Ortodoxă” (cu litera mare in original), nu putea sa le scape din vizor, iar in cadrul discursurilor (era sa scriu dezbaterilor…) urmeaza a se vorbi despre “mari duhovnici şi învăţăturile Lor” (din nou cu litera mare in original) si “rolul Bisericii Ortodoxe în viaţa Familiei Româneşti şi în viitorul specificului Naţional” (inca o data, cu litera mare in original; stiu, devine plictisitor…).

Oricum, ca nu cumva sa o ia cineva pe aratura sintem avertizati ca:

  1. Noi, dintru începutul plămădirii acestui neam, aşa ne ştim, români şi creştini ortodocşi. Aşa ne-am născut şi avem datoria să păstrăm curat şi deplin ce am moştenit de la străbuni, ca de la Dumnezeu.” si
  2. Noi, obşte ortodoxă română, să nu uităm niciodată evlavia, râvna şi jertfa domnitorilor, strămoşilor şi părinţilor noştri, cu care ei au apărat de-a lungul aproape a două mii de ani, patria şi această credinţă care le-au fost date drept Sfântă moştenire de la Domnul nostru Iisus Hristos, prin Duhul Sfânt în Biserica Sa dreptmăritoare.

O cautare pe Google ne lamureste rapid ca avem de-a face cu citate din “Ne vorbeste parintele Cleopa – vol. 3”ii. Ce ne mai spune “renumitul trăitor al credinţei ortodoxeiii?

[…] patria si ortodoxia sunt ” gradina Raiului ” data noua de Dumnezeu sa ” lucram in ea si sa o pazim ” ( Facere 2, 15 ) cu sfintenie. Sa stiti ca nu toata credinta in Dumnezeu este buna. […]. Poate sa creada cineva in Dumnezeu si credinta lui sa nu-i aduca nici un folos, daca nu crede cum marturiseste Biserica, adica credinta adevarata Ortodoxa.

Primul fel de credinta este CREDINTA DREAPTA, adica ORTODOXA, singura care este lucratoare si mantuitoare. […] Si sectarii cred,dar asta este credinta eretica. Daca cineva stramba credinta ortodoxa, ea nu mai este dreapta si nu-i placuta lui Dumnezeu. […] Iar daca nu-i credinta dreapta, aceea este credinta eretica sau schismatica sau stramba,adica cu abatere de la dreapta credinta ortodoxa. […]

Alta credinta este credinta pagana, a celor ce nu cred in adevaratul Dumnezeu. […] Ei se inchina la alti dumnezei, care sunt idoli sau diavoli.

Ma intreb cum se impaca aceasta viziune virulent nationalist-ortodoxa cu organizarea de evenimente sub umbrela Initiativei ONU Alianta Civilizatiilor (AC)ivv. Natiunile Unite au lansat AC avind ca obiectiv tocmai “îmbunătăţirea înţelegerii şi cooperării între culturi şi religii şi contracararea forţelor care alimentează polarizările şi extremismulvi. Greu isi puteau gasi un partener mai potrivit decit LSRS!

Oricum, “junii” din conducerea Ligii par a fi extrem de versati in limbajul dublu si in camuflarea intentiilor reale; dovada sta metamorfozarea si cosmetizarea site-ului www.romania-juna.eu.

Textele din sectiunea “Identitate Nationala” au fost modificate de cel putin trei ori intre 25 si 30 iulie, pentru a le face mai digerabile si mai “europene”. Versiunea prezentata mai sus corespunde datei de 25 iulie, in schimb, o zi mai tirziu, dupa ce ASUR a inceput sa difuzeze informatiile descoperite si au aparut deja primele reactii in blogosferavii, cei de la Liga au reactionat si au scos citatele din Cleopa, inlocuindu-le cu exprimari mai conforme cu imaginea pe care doresc sa si-o construiasca. De exemplu, termenul “Credinta Ortodoxa” a fost inlocuit cu genericul “Credinta”, iar drept prim subiect in aceasta categorie a aparut “Importanta Ortodoxismului in Istoria Romaniei, in contextul marii majoritati a poporului roman care se declara inca astazi crestini ortodoxi” (sic!, in original).

Povestea nu se termina aici. Peste citeva zile, pe 30 iulie, trasi de mineca, probabil, de consilierii de imagine, junii nostri isi scot din nou penele de gisca, le inmoaie in calimara si reusesc sa indulceasca si mai mult subiectul; mai nou isi propun sa abordeze “Importanta ortodoxiei, dar și a alor [sic!] religii, în istoria României.” Oau!, cit ecumenism! Remarcabila schimbare!

Oricum, nu este singura; in ultima saptamina textele de pe site au fost scrise si rescrise in mod repetat, “igienizarea” fiind aplicata in mai multe locuri. De exemplu, s-au scos “instructiunile de folosire” a rugaciunii si a disparut pasajul despre intelectualitatea care a “intors spatele credintei poporului”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro