A trebuit sa vina FMI si Banca Mondiala sa confirme cu voce tare ceeace stiu cu totii, chiar daca unii nu recunosc: “USL” din 2007-2008 a lasat economia Romaniei in prapastie, una dintre cele mai slabe economii din lume.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Afirmatia din titlu apartine reprezentantilor FMI si BM.

Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks: “În 2009 aveaţi una dintre cele mai slabe economii din lume, iar acum vă situaţi într-o poziţie mult mai bună decât alte ţări din UE”. Este Jeffrey Franks “platit” de PDL? Cine ar crede asa ceva?

Peter Harrold, reprezentantul BM a declarat: “Suntem încântaţi să constatăm că, după doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale programului, primele semne ale reluării creşterii economice de pe o poziţie fiscală mult mai solidă şi una externă mult mai solidă. Programul pe care l-aţi întreprins în mod curajos cu cele trei instituţii internaţionale a fost unul foarte reuşit în această privinţă”.

Nu mai reiau toate datele economice, au fost tocate si rastocate. Nici faptul ca PNL n-ar fi rezistat la guvernare fara sprijinul PSD. USL s-a nascut inainte de 2009. USL-demo. Acum s-a formalizat doar.

Populismul desantat si dorinta de a castiga alegerile din 2008 cu orice costuri, a condus USL-demo la deficit de 5,5%, dublarea pensiilor si salariilor, fara o productie de marfuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata importanta, ca baza rationala a acestor cresteri, la 40.000 de obiective de investitii incepute si neterminate. Contand doar pe bula imobiliara, pe banii capsunarilor si ultimele sume din privatizari (BCR). Fara autostrazi, fara infrastructura informationala, cu unitatile de management esentiale pentru absorbtia fondurilor europene neacreditate la Bruxelles. Asa ne-a lasat USL-demo. Cu pantalonii jos in fata crizei!

Daca nu era comparatia cu Grecia poate nu stiam unde am fost. Pe buza prapastiei. Iar Vosganian, in loc sa-si puna cenusa in cap si se ascunda in pustiu, se lauda ca reporneste Piata Universitatii si se leaga cu lanturi de troita de la Universitate. Si ca USL va reveni la conducerea tarii. Sa indatoreze tara pana la nivelul Greciei. 7% din PIB-ul Greciei reprezinta doar dobanzile! Si-a bagat singura gatul in latul datoriilor. Iar Germania isi rade in barba si zice ca s-a cam dus suveranitatea Greciei. Cine i-a pus sa-si sape singuri groapa? USL-ul lor. Aici doreste sa ne aduca USL-ul nostru. Bine, de promis promite ca va face din economie bici, care sa mai si pocneasca. Problema e cine mai crede astfel de basme.

Daca si Realitatea TV transmite declaratiile reprezentantilor FMI si BM, laudative la adresa actualei guvernari, inseamna ca ceva se misca in mentalul colectiv.

Prima miscare inteligenta a noii puteri instalate in 2008 a fost apelul la “jandarmul” mondial, FMI-BM-UE, care sa ne pazeasca de pacate populiste si sa ne dea si bani cu dobanda mica. Sub controlul si monitorizarea lui Jeffrey Franks, am reusit sa nu marim deficitul bugetar pana la cer, cum ar fi vrut PNL-Tariceanu, dupa modelul Greciei. Am redus cheltuielile bugetare si numarul de bugetari si mergem mai departe pe acelasi drum.

Economia isi revine incet, incet, nu dupa masuri de “relansare” economica initiate de guvern. Nici n-ar fi posibil asa ceva, guvernul nu este proprietar de mijloace de productie si nici nu are CSP la dispozitie. Isi revine prin reincrederea in care pietele internationale au capatat-o in Romania. Cresterea exportului, accesul lesnicios la pietele de credit, posibila revenire a fluxurilor financiare spre Romania.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro