Nu credeam ca o nota pe blogul meu personal privind aparitia unui volum despre Romania intre 2005 si 2009 la o respectata editura americana, va genera un mini-scandal mediatic, cu afirmatii de nimic justificate, cu speculatii insidioase si scenarii mai mult decat hazardate, inclusiv cele care sustin ca as fi autorul cartii (fals, sunt unul dintre contributori), ca ar fi vorba de o operatiune propagandistica (fals, este un volum stiintific, neavand decat sustinerea editurii care l-a publicat), ca avem de-a face cu o campanie de tipul “Premiul Simba” de pe vremea lui Ceausescu, ca este un “Omagiu” sicofantic pentru Traian Basescu si cate altele. Se fac de-acum presupuneri despre cum va fi achizitionata cartea de catre statul roman, se speculeaza cu fervoare justitiara despre cum m-am mercenarizat, despre sumele astronomice cu care sunt pasamite rasplatit, despre avantajele enorme de care beneficiez pentru ca refuz sa particip la mineriadele de presa din ultimii ani. Pentru a pune capat acestor aiuritoare dezinformari, tin sa fac cateva clarificari. Sper ca aceleasi agentii de stiri, televiziuni si ziare care au preluat, nu intodeauna cu precizie, informatia privind aparitia cartii “Romania under Basescu” vor prelua aceste clarificari. Ar fi o dovada ca nu doresc sa incurajeze minciunile, intoxicarile si dezinformarea.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

1. Volumul “Romania under Basescu: Aspirations, Achievements, and Frustrations during His First Presidential Term”, editat de profesorii Ronald F. King si Paul E. Sum, a aparut in2011 la editura academica Rowman & Littlefield, in cadrul diviziei Lexington Books. Dupa stiinta mea, cartea nu a primit niciun fel de finantare, fiind o lucrare analitica si non-partizana, a carei aparitie este perfect normala aici, in Statele Unite. De altfel, aceiasi editura a publicat in 2004 volumul “Romania after 1989″ editat de profesorul Henry F. Carey de la Georgia State University, cu contributii de Paul Sum si Gabriel Badescu, Wally Bacon,Peter Gross, Norman Manea, Daniel Daianu, Sandra Pralong, Claude Karnoouh, F. Peter Wagner, Mihaela Miroiu, Liliana Popescu, Michael Shafir, Sorin Antohi, John Ely, Sabrina Ramet, Catalin Augustin Stoica, lucrare in care scriam primul capitol consacrat conceptului de stalinism national si mostenirilor comunismului din Romania (cartea din 2004 costa 144 de dolari, fiind un hard-cover masiv). Precizez ca nu am scris prefata volumului recent aparut, ci doar un capitol in prima parte, intitulat “Democracy and the Communist Past in Romania” (pp. 21-40). Editura Rowman & Littlefield, ca si alte edituri prestigioase academice, opereaza prin sistem de peer-review (referate externe anonime). Asemeni celorlati contributori, nu am fost platit pentru textul meu, de fapt o dezvoltare a unui articol aparut in revista Academiei Americane de Stiinte Politice (“Annals of the American Academy of Political Science”). Regula de fier aici este ca textele academice nu se platesc.

2. Am contribuit la volum in urma invitatiei primite din partea celor doi editori. La fel au procedat toti ceilalti autori. Aceasta este procedura standard pentru volumele academice colective.

3. Cei doi editori sunt respectati profesori de stiinte politice in SUA: Ronald King preda la San Diego State University, iar Paul Sum este profesor la University of North Dakota. Profesorul Sum este actualmente presedintele Societatii de Studii Romanesti a Asociatiei Americane de Stiinte Politice. Intre autori, figureaza cunoscuti politologi precum Gabriel Badescu, Lavinia Stan, Henry Carey.

4. Este cat se poate de normal pentru Rowman & Littlefield sa publice aceasta carte despre Romania in perioada 2005-2009, ca parte a programului lor legat de studierea societatilor est europene si a tranzitiilor democratice. Tot ei au publicat in 2010 volumul editat de profesorii Costica Bradatan si Serguei Oushakine intitulat “In the Shadow of Marx”, la care am contribuit si eu, alaturi de alti universitari, inclusiv prof. Aurelian Craiutu.

5. Textul meu (una dintre cele 17 contributii) este o explorare a dilemelor decomunizarii din Romania in perspectiva comparativa, accentuind semnificatia Comisiei Prezidentiale si a condamnarii dictaturii comuniste. Este baza cartii pe care o scriu in prezent pentru o cunoscuta editura academica americana cu titlul “Democracy and Memory”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro