Ce spune unul dintre cei mai importanti “filosofi ai actualitatii”, cum este supranumit Pascal Bruckner” despre tragedia de la Oslo? Cum a aparut cazul Breivik? Este doar un nebun extremist sau avem de-a face cu un caz mai complex, care comporta mai multe explicatii? Cum afecteaza crimele din Norvegia, facute in numele luptei impotriva multiculturalismului si impotriva ideilor de stanga, pe criticii de buna credinta ai multiculturalismului si ai stangii? Incotro se indreapta Europa, strabatuta azi de ideile extremei drepte? Se intoarce la nationalism, la granite interne, se indreapta de fapt catre sfarsitul UE? Care este viitorul Romaniei si a tarilor din Est in acest peisaj, ravasit si de criza economica?

Pascal Bruckner discutand cu Dan Tapalaga Foto: Hotnews

Cele mai importante declaratii facute de Pascal Bruckner la Contributors.ro/HotNews.ro

  • Au fost atat de multe atacuri ale islamistilor in ultimii 20-30 de ani, incat acestea au generat, la celalalt capat al spectrului politic, noi candidati pentru asemenea atacuri sinucigase. Liberalismul extrem pe care l-am manifestat in Europa in ultimii 15-20 de ani la adresa extremistilor musulmani a generat acest tip de reactie. Iar acum platim un pret mare pentru moliciunea si toleranta noastra.
  • De fapt, Breivik este probabil primul ucigas in masa din Europa – nu ar fi primul in Statele Unite, unde a fost cazul Oklahoma City/Timothy McVeigh sau cazul “Unabomber”. Se face ca tocmai am citit scrierile lui Unabomber, care au fost publicate, in engleza, in Elvetia.
  • Germanii erau gata sa ii abandoneze pe greci si sa-l lase sa se scufunde in tragedia lor, fara sa incerce sa-i salveze. Iar acest lucru este ingrijorator. De fapt, Europa nu exista. In vara lui 2011, asta este lucrul pe care il realizam. Si exista un risc in revenirea la natiuni.
  • Dar daca o tara manifesta o dorinta puternica de a parasi Europa, nu ar trebui sa o impiedicam. La urma urmei, in interiorul UE ar trebui acceptata ideea unui divort. Dar deocamdata nu cred ca romanii vor sa paraseasca Europa. Daca ar fi o dorinta puternica de a pleca, ar fi cu totul altceva.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro