Presedintele Basescu a declarat luni, 25 iulie, la postul public de televiziune, ca "esenta blocajelor" in chestiunea reorganizarii administrative trebuie cautata la presedintii de Consilii Judetene care i-ar sabota proiectul. "Pai sta Romania in doi oameni cu interesele lor politice meschine, fie ca ii cheama si Lajos, Ion ori Gheorghe? Va pot spune ca nu mai putin rezistenti sunt si presedintii de consilii judetene romani. Stiu foarte bine ca PDL-ul in fata imi spune DA si in spate au o liota care spune NU", a spus Traian Basescu. Cu Lajos e simplu: sa zicem ca-i nume generic pentru UDMR. Dar cin' sa fie Ion si Gheorghe de la PDL?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Poate cu Ion si Gheorghe a negociat intens la Conventia PDL din luna mai sa-l tradeze pe Blaga si sa treaca in echipa lui Boc. Poate le-a dat, drept rasplata, functii in partid. Poate ca sunt nume alese dinadins. Daca sunt insa acei Ion si Gheorghe, Traian Basescu e sabotat, in mod fatal, de propriile sale jocuri complicate de putere. Acei Ion si Gheorghe erau deja puternici si baronizati dupa model PSD, cu trei-patru judete controlate dupa model feudal, in care nici o afacere nu misca fara voia lor. Ion si Gheorghe nu trebuiau ajutati sa creasca, ci impinsi sa cada.

Fireste ca acesti sefi de Consilii Judetene, Ion si Gheorghe, odata ajunsi mari sefi in partid, fac tot posibilul sa submineze discret un proiect menit sa le taie din putere si influenta, din sinecurile de impartit clientelei politice locale, din capacitatea de control a afacerilor pe bani publici. Ei, Ion si Gheorghe, capabili sa spuna in fata DA si pe la spate NU, reprezinta, din pacate, prototipul de politician promovat in ultimii ani chiar de Traian Basescu si PDL: profund duplicitar si nociv. Politicianul-marioneta o fi in aparenta docil, manevrabil si cam putintel la minte dar in realitate, odata ajuns la putere, devine viclean, cu agenda ascunsa si predispus la tradare. Asa fiind, nu poti face reforma cu Ion si Gheorghe, eventual bancuri politice proaste.

Traian Basescu mai constata astazi ca ministri precum Igas, Ialomiteanu sau altii carora le-a acordat candva incredere se arata, in realitate, incapabili, slabi si sfarsesc calariti de sistem. Chiar avea nevoie de un an sa vada asta? Seful statului a inteles cam tarziu ca politicianul umflat artificial si cocotat fara merit in functii inalte o fi avand calitatea de a se lasa papusat dar are si defectul major de a raspunde la mai multe comenzi si de a gesticula, in consecinta, haotic. Si uite asa, dintr-o dezamagire in alta, constatand cat de "mici sunt politicienii romani", seful statului ajunge la concluzii cu adevarat infricosatoare: UNPR este singurul partid care sustine "in mod onest" regionalizarea. Mare partid, mari oameni politici :)))

Seful statului a simulat, luni seara, o executie de vara, cu gloante oarbe, dar care prevesteste decapitarile diin toamna. Lista neagra incepe sa prinda contur, avem cateva nume de proscrisi. In fine, ceva incepe sa sune prost in iesirile presedintelui din ultima vreme: o anumita inconsecventa suparatoare, un soi de fermitate jucata care-i mascheaza slabiciuni tot mai evidente, un mod neplacut de a amana rezolvarea unor urgente, un fel de incapacitate cronicizata de a lua deciziile taioase, corecte si imprevizibile care l-au facut temut si respectat in trecut. Remarcabile raman doar consecventa si curajul in plan economic, dar ele merita o discutie separata.

O sansa de reabilitare partiala - poate ultima - va veni, zice-se, in toamna, cand va avea o noua ocazia sa scape de politicienii tip Ion si Gheorghe din Guvern si sa puna, in al 12-lea ceas, oameni mai scoliti in locul lor. Aici, in incompetenta multor ministri de azi, va gasi alta "esenta a blocajelor", nu doar in tradarile "liotelor" de pedelisti din teritoriu. Dar sa revenim: cine sunt, in realitate, Ion si Gheorghe de la PDL, cum le zice lor pe numele de baroni locali? Ei chiar exista sau Traian Basescu a pomenit niste nume la intamplare?