Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

2083 – Manifestul bolnav al unei ideologii psihopate

de Laurentiu Diaconu-Colintineanu     Contributors.ro
Luni, 25 iulie 2011, 12:30 Actualitate | Opinii


Laurentiu Diaconu-Colintineanu
Foto: Hotnews

Atentatorul din Norvegia şi-a planificat crimele cu minuţiozitate în ultimii ani. La scurt timp după arestarea sa a apărut pe internet un document de 1516 pagini scris de Anders Breivik. Este un program doctrinar al unui obsedat care şi-a dedicat nouă ani din viaţă unei ideologii bolnave şi care vrea acum să devină un guru al mişcării de extremă dreapta prin intermediul www-ului.

“2083 – O declaraţie europeană de independenţă” se intitulează cartea publicată cu doar o oră şi jumătate înainte de a ucide cu sânge rece pe insula Utoya, la 30km de capitala norvegiană Oslo. Este o schiţă a unei lumi bolnave şi groteşti. Lumea lui Anders Breivik.

Documentul reprezintă o antiutopie care descrie viitorul până în anul 2083, anul în care, crede Breivik, naţionalismul va domina întreaga lume. 778,242 de cuvinte. 4,9 milioane de caractere adunate de pe o sumedenie de bloguri extremiste de dreapta şi dezvoltate în singurătatea a nouă ani de zile.

Circa 10% din conţinutul “declaraţiei de independenţă” sunt remarci personale. Acest fapt ne arată că Breivik nu a acţionat din impuls precum autorul unui amoc. El vede crimele drept un mijloc de a-şi atinge scopul. Baia de sânge de pe insula Utoya a fost un eveniment mediatic prin care acesta dorea să îşi lanseze ideologia, să radicalizeze cât mai mulţi susţinători pasivi şi să motiveze cât mai mulţi extremişti să comită crime asemănătoare.

Anders Breivik nu este doar un criminal în serie. El vrea să fie şi un demagog prolific în mediul online. De mai multe ori face referire la importanţa răspândirii pamfletului său prin e-mail, reţele sociale, bloguri şi orice alte canele disponibile. Cine are timp l-ar putea traduce chiar în alte limbi…

Propaganda video

O introducere în labirintul gândirii sale psihopate este un fişier video de 12 minute pe care Anders Breivik l-a publicat pe Youtube. Este un rezumat al teoriei de 1516 pagini conform căruia, societatea europeană s-ar fi dezvoltat în direcţia greşită după al doilea război mondial. Breivik descrie ascensiunea unui multiculturalism care domină întreaga lume. “Marxiştii, umaniştii şi capitaliştii ar fi pornit o conspiraţie mondială pentru a câştiga controlul total asupra presei, mediului, a organizaţiilor nonguvernamentale şi universităţilor”.

Oameni care militează pentru coexistenţa paşnică a poparelor sunt, conform teoriei lui Breivik, reprezentanţii unei “ideologii europene a urii” şi purtătorii “unui război demografic pervers”. Dacă aceştia nu vor fi opriţi, atunci “rasa vesteuropeană va fi ştearsă de pe faţa pământului”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro1165 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version