LaBomba este / a fost un loc putin altfel decat Targu Lapus. El se afla in centrul Bucurestiului, la doi pasi de Casa Poporului, langa Piata Cosbuc. Am scris altundeva despre el, din alta perspectiva. Acest loc este intr-adevar o fosta “bomba” de cartier, o carciuma care si-a indeplinit functia atata timp cat presiunea imobiliara din Bucuresti nu a pus sub indoiala continuarea activitatii ca bar. Patronii si pana nu de mult si proprietarii (care au cumparat prin nefericita lege 112) sunt sot si sotie. Ei au avut deschiderea si buna inspiratie de a accepta propunerea unui grup de initiativa care promoveaza educatia prin practica artistica. Astfel a luat viata La Bomba Studios.

Alexandru BalasescuFoto: Hotnews

Timp de aproape 5 ani copii din cartier, cetateni romani de etnii diferite, s-au intalnit in fosta “bomba” din Uranus-Rahova si au urmat ateliere de creatie artistica, fotografie, design, au invatat sa cante la diverse instrumente de la nume sonore precum Mihai Iordache si au performat alaturi de acestia pe scene importante din Bucuresti si Romania. Ofensiva Generozitatii s-a extins si in tara, intr-un program care a promovat cultura implicand comunitati rurale locale in productia de tip artistic (inclusiv o piesa de teatru). Proiectul pilot a avut loc la Limanu in 2009.

Atat copiii din cartierul Uranus-Rahova cat si parinti lor (unele din mame gatesc pentru vanzatorii de flori din Piata Cosbuc) au avut doar de castigat in urma acestor initiative. Ceea ce scoala din Targul Lapus a esuat sa obtina – cu un amplasament gandit in pripa dar facuta din bani (multi) europeni – Centrul Comunitar La Bomba si Ofensiva Generozitatii a reusit cu mai putini bani si mai mult entuziasm: copiii au gasit un sens in actul artistic si, ca efect secundar, au reinceput sa mearga la scoala.

LaBomba este una din putinele initiative cu adevarat de tip “grassroot” de pe la noi care, in intreaga sa activitate, a incurajat actul artistic si cultural si a aratat prin exemple de buna practica cum acesta are un rol major in educatie si crearea unui spirit de comunitate. O adevarata societate orientata spre includere si solidaritate se construieste doar prin incurajarea activitatilor comune, dincolo de bariere etnice, de nationalitate sau identitare de orice fel.

LaBomba, prin activitatea ei generoasa si “ofensiva” arata ca intr-adevar se poate sa construim o lume mai buna bazata pe incluziune si respect reciproc, si ca arta si cultura au un rol major in aceasta directie. Acest centru comunitar releva cum efectele marginalizarii sociale sunt atenuate prin activitati artistice si educationale comune. Este un exemplu de buna practica, un revers al medaliei cu chip stanjenitor pe care articolul domnului Mixich il scoate in evidenta. Avem nevoie si de multe exemple pozitive pur si simplu pentru ca multe fenomene de tip Targu Lapus pot fi pur si simplu si rezultatul unei lipse de exercitiu al bunelor practici.

Citeste tot articolul, comenteaza si vezi o filmare de la fata locului pe Contributors.ro