Ieri am asistat la episodul 2 din saga care pare regizata de maestrul Tarantino. Am avut ieri aproape de toate - de la incercarea politicienilor sa-l pedepseasca pe Rupert Murdoch pentru anii de umilinte de care au avut parte din partea imperiului Murdoch si pana la sceneta cu farfurioara de spuma-de-ras, barata cu vitejie de tanara soata ( cu 37 de ani) a magnatului Rupert, Wendi (Dèng Wéndí). Bineinteles ca nu a lipsit nici decorul operativ si comentariile in direct care apareau pe Twitter intr-o vijelie greu de urmarit. Toata lumea trimitea informatii publicului internaut – membrii comisiei, jurnalistii, comentatorii politici si alti bagatori de seama importanti care se aflau in sala (puteti urmari aici desfasuratorul sedintei comisiei parlamentare britanice, inclusiv mesajele trimise pe Twitter).

James si Rupert MurdochFoto: Reuters

Trebuie sa va anunt de la bun inceput cainca nu am hotarat cine este Bill pe drumul spre sacrificiu. Avem doi candidati si inca nu stim daca exista un Hattori Hanzō care sa poata fauri sabia desavarsita. In orice caz un cap va cadea pana la sfarsitul scandalului – cel al lui Rupert Murdoch sau cel al Premierului David Cameron. Totul se va judeca in arena publica atat de manipulata pana astazi si probabil manipulata mai vartos in continuare.

Pana vom asista la episodul 3 (nu stiu cate episoade va cuprinde serialul), cateva cuvinte despre protagonistii de ieri:

Comisia Parlamentara – Comisia care ancheteaza cazul se numeste figurativ “Culture, Media and Sport Committee”, adica avem de toate – Cultura zilelor noastre, Media care a dezvoltat-o si a propagat-o si Sportul manipularii publice. Comisia este compusa din 11 membrii – 5 conservatori (John Whittingdale, Therese Coffey, Damian Collins, Philip Davies, Louise Mensch); 5 laburisti sau afiliati laburistilor (Paul Farrelly, Cathy Jamieson, Alan Keen, Jim Sheridan, Tom Watson ) si in sfarsit un liberal-democrat in rolul udemeristului, Adrian Sanders. Seful comisiei este conservatorul John Whittingdale, fost secretar politic al doamnei Thatcher, bineinteles thatcherist convins, cu ambitii pentru un viitor politic. Din audierea de ieri se poate vedea mai mult decat clar ca Rupert Murdoch nu va fi menajat si ca exista o majoritate bi-partizana in comisie care il vor pe Rupert in afara afacerilor de presa in Marea Britanie. Presedintele comisiei, Whittingdale, probabil cel mai insistent dintre ei. Interesanta prezenta lui Keith Vaz (comisia pentru afaceri interne) un extrem de controversat parlamentar laburist, care a avut destule intrebari stanjenitoare pentru politistii interogati.

Despre martori:

Sir Paul (Stephenson) fostul sef al politiei Metropolitane. De provenienta modesta (fiu de macelar), innobilat de Regina in 2008, poarta porecla de Rusty” – “Ruginitul”, din cauza aparentelor fizice si comportamentului cu inferiorii. Un politician desavarsit, care a reusit de multe ori sa impace si capra si varza, a parasit duminica trecuta Politia, la fel ca cel pe care l-a urmat Sir Ian (Blair) si el la randul lui demisionar politic (divergente cu Primarul Londrei). Stephenson a fost considerat un foarte bun politist, rezultatele Politiei Metropolitane au fost mult mai bune decat cele ale tuturor celor care l-au precedat. Acuzatiile impotriva lui sunt legate de faptul ca l-a angajat consilier pe controversatul Wallis (vezi articolul precedent) si ca a primit de la acesta un “concediu” care valora 12 mii de lire sterline. Aparitia demisionarului a fost decenta, si-a recunoscut greselile, dar a contestat interpretarile. Absolut incredibil – a actionat ca politician oportunist si nu ca un om care imbraca uniforma. Mioritic!

Asistentul lui Paul Stephenson, John Yates. Si el a demisionat la o zi dupa demisia sefului lui. A confirmat zicala mioritica “altii sunt de vina”, desi si-a prezentat demisia de onoare. Intr-un fel sau altul a favorizat legaturile intre ziarele lui Murdoch si politia londoneza si a contribuit la angajarea fiicei lui Wallis, bineinteles afirmand ca el a trimis CV-ul mai departe, la resursele umane. Parerea mea ca aparitia lui a fost mai buna decat a sefului, probabil ca va scapa.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro