Nici nu-ti trebuia multa imaginatie sa anticipezi ca rezultatele examenului de titularizare vor fi dezastruoase. Pentru ca doritorii de cariere didactice au ajuns sa fie doar aceia care nu-si gasesc locuri de munca mai pretentioase, in companii private, in multinationale, in alte tari ale UE.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Este ultimul an in care titularizarea se face in mod centralizat. De la anul, angajarea se face la nivel de scoala, dupa alte metodologii si calendare. Au fost scoase la concurs 47.200 de posturi, din care titularizabile doar 4471. Restul de posturi se ocupa in regim de „suplinire”.

S-au inscris la concurs 38.104 candidati, 13% absolventi din acest an, din care circa 14.000 s-au retras mai devreme sau chiar in timpul examenului, adica 23% nu s-au prezentat la concurs, ramanand in concurs doar 23.500 candidati. 55 de cadre didactice au fost eliminate pentru frauda.

Rezultatele concursului: sub 5, 32%, 5-7, 38%, peste 7, 30%. 52 de note de 1, jumatatea dintre ele la sport. Note de 10, 26, mult mai putine decat in anii anteriori. Titularizabile sunt doar cele cu note peste 7. Au luat peste nota 5 16.000 de candidati, pentru cele 47.200 posturi scoase la concurs. Adica doua din trei posturi vor ramane neocupate, sau vor fi ocupate cu pensionari, la plata cu ora, la cumul, sau in ultima instanta cu aceiasi candidati care au obtinut note sub 5 sau nu s-au prezentat la concurs. La toamna, la catedre, in fata elevilor, cineva tot trebuie sa faca prezenta!

Aceasta este situatia statistica.

Invatamantul a ajuns refugiu pentru cei refuzati in alte parti. Altfel, cine s-ar multumi cu salarii de 800-900 lei pe luna?

Situatia este cunoscuta de multa vreme, dar nu se gasesc solutii. Nu produce economia suficienti bani pentru a plati si profesorii la nivelul oferit de alte companii sau tari din UE. Pe de alta parte, productivitatea si atractivitatea economiei, in ochii investitorilor, depinde esential de calitatea fortei de munca si a sistemelor de educatie si formare profesionala. Iata cercul vicios pe care nu pare sa-l poata rupe cineva. Cineva, adica aceia care fac politicile publice in Romania, guvern, parlament, presedintie, institutii importante ale statului.

Si mai e ceva, ca si cum nu era suficienta situatia descrisa. Asistam la un flux, din ce in ce mai consistent, al fortei de munca inalt calificate, dinspre Romania spre piata muncii europene, adica spre alte tari din UE. Nu si invers. Ca nimeni n-a vazut medici, ingineri, specialisti, inalt calificati sa vina la salariile din Romania.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro