Cred ca singurul cineast din lume care ar putea face un film autentic despre Rupert Murdoch si ultimele evenimente legate de imperiul media pe care il poseda este Quentin Tarantino. Scandalul recent are toate ingredientele pentu un film facut de celebrul Tarantino – bani, lacomie, politica, spionaj, infiltrare si cel mai important – caractere scoase parca din magazinele “pulp” ale anilor ’50. Pe timpul cand presa era inca atotputernica si principala sursa de informatie a publicului, fascicolele imprimate pe hartie proasta (pulpă de lemn) se vindeau ca painea proaspata la pretul de 20 de centi bucata, povestind povesti alegorice care oglindeau adevaratele scandaluri ale vremii. Pana la urma Rupert Murdoch a fost si va sfarsi ca un personaj Pulp Fiction.

Pentru mine Rupert Murdoch a devenit un personaj interesant acum trei ani, in mijlocul conflictelor dramatice dintre el si Silviu Berlusconi. Conflict care s-a terminat cu infrangerea lui Berlusconi, fara rezultate dramatice pentru Murdoch. Disputa intre cei doi a fost bineinteles pentru bani si influenta politica, pentru “vitrina publica” s-a rezumat insa cu un verdict care permitea lui Murdoch prin Sky Italia sa cumpere publicitate de la firma lui Berlusconi, Gruppo Mediaset – chestie minora de cateva zeci de milioane de euro.

Practicile jurnalistice ale grupului lui Rupert Murdoch, News Corporation, cunoscute de mai mult de un deceniu, au fost grijuliu acoperite cu o fina batista pe tambal de catre zecile de politicieni si demnitari sustinuti de colosul de presa detinut de Murdoch in lumea anglo saxona, pe ambele maluri ale Atlanticului si pe continentul australian.

News Corporation a devenit in cele trei decenii de la fondarea lui (1979) unul dintre cele mai mari conglomerate media din lume, secund numai lui Walt Disney. Valoarea proprietatilor media a acestui conglomerat a atins in 2010 suma gigantica de 54,384 miliarde de dolari, cu o valoare de piata de 25,113 miliarde, cu un castig in 2010 (net) de 2,35 miliarde de dolari. (Sursa cifrelor). Multi au sa spuna ca este mult prea mare pentru a disparea, eu zic ca nu suficient de mare si cred ca in viitoarele 18 luni News Corporation va ramane o amintire.

Ce s-a intamplat ca gigantul care si-a “pierdut” intr-o singura zi trei dintre cei mai importanti oameni ai organizatiei, toti trei anchetati, unul arestat (Rebeka Brooks, ulterior eliberata pe cautiune)? Aici ar fi trei raspunsuri, toate trei ipotetice, cu o probabilitate mai mult sau mai putin fezabila.

Prima ipoteza ar fi cea “inocenta” – opinia publica s-ar fi scandalizat de ascultarile ilegale ale saptamanalului “The News of The World” in cazul tragic al adolescentei Milly Dowler, rapita si ucisa in luna martie 2002 (corpul ei a fost recuperat in septembrie, din acelasi an), a carei casuta vocala a telefonului mobil a fost accesata ilegal de catre jurnalisti, pe care au sters-o, dand astfel familiei sperante false la momentul respectiv ca aceasta ar mai fi in viata.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro