Saptamana aceasta in loc sa aduca calmul tipic sezonului estival dezvaluie semne timpurii, dar ingrijoratoare pentru situatia economiei mondiale. Pe aceste semne se poate construi un scenariu de cosmar pentru asa-numitul „perfect storm”. Desi are sanse mici sa se intample, el nu poate fi ignorat. Un astfel de scenariu ar insemna o serie de evenimente negative succesive, care sa se desfasoare cu rapiditate si care sa ameninte serios economia globala. De exemplu, o incapacitate de plata selectiva a Statelor Unite pe 2 august, un faliment al Greciei ca urmare a neajungerii la un acord de sustinere, contaminarea Portugaliei, Spaniei si Italiei, cresterea necontrolata a inflatiei in China, samd. Nici macar nu sunt incluse aici elemente geo-politice cum ar fi potentialele tensiuni intre India si Pakistan ca urmare a recentelor atacuri teroriste din Mumbai, un colaps al Siriei urmat de o interventie a Iranului sau o lupta pentru putere necontrolata in Venezuela ca urmare a incapacitatii sau mortii presedintelui Chavez.

Mihnea VasilacheFoto: Contributors.ro

Inainte sa fiu acuzat de fantezii economice „horror” mentionez ca incerc sa evit hiperbola si sa mentin analiza in domeniul posibilului, dar sansele aparitiei unei furtuni perfecte nu sunt nule.

  1. SUA intra in incapacitate de plata pe 2 August 2011. Agentia (americana) de rating Moody’s a pus astazi in mod formal sub analiza rating-ul SUA cu perspective negative. Acest lucru nu s-a mai intamplat din 1995. Rating-ul Aaa al SUA este acelasi din 1917 si mai este acordat doar inca altor 17 tari din toata lumea. Problema este cunoscuta, guvernul este blocat de continua sa finanteze deficitul de limita maxima de indatorare a tarii. Presedintele democrat si Congresul republican se cearta de pe 16 Mai cand limita a fost atinsa dar diferite masuri contabile au prelungit data limita pana la 2 August. Exista o varietate de scenarii de la incapacitate totala (neplata datoriilor suverane precum si pensiilor, salariilor si beneficiilor angajatilor publici) pana la un agreement pe termen scurt care amana problema reducerii deficitelor bugetare. Numai un agreement pe macar cativa ani care contine si ridicarea limitei de indatorare suverana poate fi considerat un rezultat pozitiv. Sansele unor scenarii altele decat cel pozitiv? In opinia mea, 20%.
  2. Grecia intra in incapacitate de plata in urmatoarele 12 luni. A curs multa cerneala pe aceasta tema dar este clar pentru orice analist lucid ca fara un suport politic co-ordonat la nivelul UE, Grecia nu este nici solventa nici lichida si poate intra in orice clipa in faliment. Acest lucru ar conduce la falimentul de facto al intregului sistem bancar grecesc cu implicatii in sistemele bancare europene inclusiv cel romanesc, tema pe care am scris luna trecuta. In ciuda pachetului de austeritate votat recent cu mari emotii cifrele publicate pe 11 Iulie arata ca in prima jumate a anului veniturile guvernului grec au scazut si cheltuielile au crescut mai mult decat asteptarile pietei. In consecinta deficitul bugetar este cu 28% mai mare decat acum un an. Pretul primei de risc al Greciei implica 90% sansa de faliment in urmatorii 5 ani. Care sunt sansele unui faliment al Greciei in 2011? Hai sa zicem 50%.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro