Euro si dolarul sunt in competitia “cine trece ultimul linia de sosire”

de Cristian Dogaru     http://cristiandogaru.blogspot.com/
Joi, 14 iulie 2011, 8:38 Actualitate | Opinii


Italia are probleme, Irlanda a fost retrogradata la “junk”, planul de salvare a Greciei nu mai pare batut in cuie, creditorii privati nu mai vor sa isi asume nici un fel de pierderi. De abandonat euro, da? De peste ocean, ultimele stiri: SUA se zbate sa mareasca plafonul de indatorare, Bernanke ameninta cu un nou val de tiparire, economia e tot mai fragila. De cumparat euro, nu?. Nu va simtiti cumva figuranti intr-o piesa de teatru financiar, in care marii protagonisti isi pun proptele reciproc in culise desi ar trebui sa concureze serios pe scena? Cand sa fugim panicati de pe euro vin stiri proaste pentru dolar, cand sa ne refugiem de pe dolar de teama tiparului lui Ben, ni se aduce aminte iar de porcusori. Ce-i de facut?

Sa facem insa un mic ocol si sa vorbim pentru inceput despre banci, tema eterna a... ultimilor 3 ani. Oare de ce credeti ca sunt atat de greu de acceptat pierderile bancilor? Sigur, lobby-ul e un argument solid, dar reflectati putin. De ce nu poate falimenta o banca mare, din Europa sau de peste ocean? Pentru ca in acest moment, la gunoiul derivatelor de sub fiecare pres, un faliment mare se transforma in mai multe falimente mari, in cosul sistemelor bancare orice mar putred afecteaza instantaneu restul. Amintiti-va de teama de contraparte declansata dupa falimentul Lehman Brothers. Un imens castel de nisip, spoit bine de marketing si decorat cu scoici pentru “rezistenta” de grupurile de lobby, asta e sistemul bancar global. Orice piesa care se prabuseste antreneaza efectul de domino.
 • O vanzare agresiva de active denominate in euro ar antrena pierderi substantiale pentru banci, pierderi care s-ar transmite in sistem
Si acum, inapoi la oile noastre valutare. Pendularea asta intre vestile proaste din zona euro, contrabalansate repede de vestile proaste din... SUA ar putea sa ne amuze daca nu e deja tragica. O vanzare agresiva de active denominate in euro ar antrena pierderi substantiale pentru banci, pierderi care s-ar transmite in sistem pulverizandu-l. O devalorizare accentuata a dolarului ar pune pe fuga putini investitori in bonduri “pe bune” (cumpararile Fed cu tot soiul de paravane nu se pun) pe care ii mai are SUA. Asa ca asistam la baletul tragi-comic din prezent. Observati ce s-a intamplat ieri. Euro a urcat de la 1,4 dolari la 1,42, pe fondul remercilor lui Bernanke ca Fed mai are cartuse de tras si QE-uri prin ranita dar a ...scazut fata de francul elvetian, de la 1,16 la 1,15 CHF iar aurul a continuat sa se scumpeasca. Sigur, dureaza ceva vreme pana marii investitori incep sa se diversifice mai viguros indepartandu-se de principalele doua valute pline de bube in cap. Fenomenul va deveni insa din ce in ce mai vizibil cu timpul, in cotatiile altor valute periferice fata de euro si dolar (sigur, nu ma refer la leu, ci la economii cu resurse in spate gen Rusia, Canada, Brazilia, etc) si in cotatiile unor marfuri strategice exprimate in euro si dolari.
 • Ce-i de facut?
Daca aveti potenta financiara, diversificati-va hartiile achizitinand reali, ruble, dolari canadieni si chiar si franci elvetieni. Bancile va pot oferi in cadrul serviciilor de private banking astfel de optiuni. Daca sunteti mai “calici”, cu doar cateva mii-zeci de mii de euro/lei prin conturi, bancile romanesti nu va pot oferi decat alternativa francilor elvetieni, multe punand la dispozitie doar conturile curente pentru asta (in plus, cotatiile de cumparare-vanzare sunt absolut nesimtite, cu un spread de vreo 3% fata de cursul BNR). Cand stiu ca CHF-ul era 2 lei si ceva in urma cu 3 ani (cei care s-au imprumutat atunci in franci isi smulg acum parul din cap), nu imi vine usor sa il recomand fara rezerve, cel putin la cotatiile actuale. Poate ar fi mai bine sa cumparati dupa un puseu de depreciere venit dupa ceva stiri mai linistitoare din zona euro, cum s-a intamplat la anuntarea aprobarii planului de austeritate de parlamentul grec. Francul e insa o optiune serioasa pe termen mai lung, chiar si la pretul sau umflat din prezent pentru ca actuala criza financiara nu se poate rezolva miraculos. Mai devreme sau mai tarziu vom trece printr-un varf de panica generalizata care sa permita luarea unor masuri mai dure de corectare a dezechilibrelor.


Citeste mai multe despre   
4472 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Si daca (Joi, 14 iulie 2011, 8:59)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Esti calic de tot? Stai fara grija. Iata avantajele:)))
 • +2 (4 voturi)    
  Alte monede nu sunt o solutie. (Joi, 14 iulie 2011, 9:01)

  Tim [anonim]

  Cristi,

  De acord ca cele doua monede mega fiat EUR si USD sunt imbratisate intr-o spirala ce danseaza in aceeasi directie, putere de cumparare infinit mai mica. Oricum dolarul in ultimi 100 de ani a cam pierdut 99% din putererea de cumparare si asta bazat pe inflatia oficiala; daca am lua inflatia adevarata, atunci... cred ca ajungem la 99.5%.... Dar mai conteaza? Toate monedele fiat au aceeasi soarta.

  Toti cei ce citesc acest articol, trebuie sa stie ca sistemul de bani fara acoperire, sistemul fiat fractionar, nu este pentru ei ci doar intru interesul si beneficiul "unora". Atat timp cat acceptati sa fiti platiti in harii si sau electroni fara valoare, atat timp cat va tineti economiile in bani de hartie sau echivalentul lor electronic ... veti ramane ceea ce sunteti si azi, prizonierii actualului sistem fedual globalizat.. unde omul nu mai este legat de glie ci de bani fara valoare.
  • +2 (2 voturi)    
   partial corect! (Joi, 14 iulie 2011, 9:41)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Tim

   ma refer la concluzie.
   Ai dreptate, dar unde este alternativa?
   Cum reusesti tu - sau altcineva, ai vre-un exemplu? -sa fii platit in bani "adevarati"? Monede de aur am vazut doar la muzeu, cine poate pretinde ca este platit in mondea reala, si nu in hartii care intr-adevar sunt practic fara acoperire?
   • 0 (0 voturi)    
    Solutie antibani. (Joi, 14 iulie 2011, 12:12)

    AlinN [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Ioan

    Independenta fata de bani. Iti produci singur energia electrica, iti iei apa din pamant (este inca legal), iti faci caldura cu biomasa, mananci alimentele produse de tine, te deplasezi cu energia electrica produsa de tine. Vei spune ca vor mai trebui bani. Da, adevarat, dar pe masura ce timpul trece si independenta in fata banilor creste. Nu poti face totul brusc. Ideea este sa substitui cat mai mult din produsele pe care dai bani cu produse facute de tine sau pe care le obtii prin troc nu prin bani. Oricum, odata cu epuizarea resurselor si cresterea exponentiala a preturilor acestora solutia asta se va impune sine die in procent de 50%, Restul solutiei este ceva ce nu poate fi printat de niste "baieti destepti" Aur spre exemplu.
    • 0 (0 voturi)    
     de acord (Joi, 14 iulie 2011, 11:01)

     florinmantescu [anonim] i-a raspuns lui AlinN

     Perfect de acord cu @AlinN. Avem nevoie mai multa ca oricand sa fim self-sustained, self-sufficient. Alin, poti sa ma contactezi la //// daca vrei sa discutam mai mult. De mult ma obsedeaza ideea asta.

     Alta alternativa gasiti in "The Future of Money", una dintre cele mai bune carti scrise vreodata pe acest domeniu.

     Florin(editat de HotNews.ro)
     • 0 (0 voturi)    
      Da-da.. (Joi, 14 iulie 2011, 13:28)

      CD [anonim] i-a raspuns lui florinmantescu

      Nu e chiar atat de simplu, mai ales in Romania, dar ideea e buna si eu "prestez" la ceva asemanator.
      Ar merita facuta o lista de discutii separata pentru fanii acestui tip de solutii.
      Ca bun roman ce ma aflu, intreb -- care luati initiativa?
     • 0 (0 voturi)    
      nu se poate (Joi, 14 iulie 2011, 14:24)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui florinmantescu

      Orice societate, nu numai cea umana, se bazeza pe COOPERARE. Nu poti fi pe deplin self-sustained nici ca individ, nici ca localitate, nici macar la nivel de tara. Sa zicem ca pentu a atinge independenta energetica, la mine terenul se preteaza mai bine pentru eoline, la tine pentru panorui solare, etc. Evident ca aceste generatoare vor avea maximul de productie la momnte de tmp diferite, deci trebuie sa facem schimburi intre noi. Pentru asta trebuie sa existe un mijloc de schimb, o "moneda", fie ea si virtuala. Altfel cum?
      • 0 (0 voturi)    
       :) (Joi, 14 iulie 2011, 16:18)

       alex [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

       Exista solutia antica a batei in cap: cel care nu are trage de fiare si vine si te bate peste ochi si iti fura pamantul/energia samd.

       Solutia "self-sustain" implica un rol minimal pentru stat, care poate ajunge sa nu mai poata proteja proprietatea individuala.
       • 0 (0 voturi)    
        EXACT!!! (Joi, 14 iulie 2011, 13:54)

        CD [anonim] i-a raspuns lui alex

        Asta este, intr-adevar, problema insolubila din scenariul lui AlinN.
        Mai ales daca foarte multi ar merge pe ideea asta, statul ar slabi foarte mult, s-ar apropia de dezagregare si n-ar mai putea furniza nici macar serviciile de baza.
        In ruralul romanesc oricum se fura in nestire si-acum; solutia de mai sus promovata in masa si-am ajunge in plina distopie, ca-n Mad Max, fiecare aparandu-si gradina si fantana cu furca si toporul...
    • +2 (2 voturi)    
     nitel cam tarziu! (Joi, 14 iulie 2011, 13:05)

     Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui AlinN

     Foarte frumos in teorie, dar cam greu de aplicat!
     Casa mi-a fost demolata in vara lui 1988. Nu aveam nici independenta energetica, si nici fantana in curte, dar eram mult mai aproape de acest deziderat decat in apartamentul de bloc. Iar pentru hrana de productie proprie, este necesara o suprafata de teren considerabil mai mare decat curtea, si foarte multa munca.
     Trocul este o solutie extrem de incomoda, fara baza de date si comunicatii moderne - sa zciem ca tu produci in exces CEVA, cum gaseti pe cei interesanti exact de acel CEVA, si care au la schim ALTCEVA-ul de care ai nevoie?
    • +1 (1 vot)    
     :) (Joi, 14 iulie 2011, 16:19)

     alex [anonim] i-a raspuns lui AlinN

     Aurul nu are nici o valoare intrinseca.

     E doar un suport pentru bani plus iluzia materialitatii (banul e doar hartie, aurul e ceva palpabil). In rest, nimic productiv.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce-i de facut? (Joi, 14 iulie 2011, 9:40)

  panfilica [anonim]

  rubla, cu acoperire in gaz :-)

  e normal ca euro si dolarul sa se sprijine reciproc, economiile transatlantice fiind strans conectate.
  americanii au rezerve in euro, europenii in $$.
  daca una din monedele astea cade, o trage si pe cealalta. ca si in bursa, imobiliare, si moneda, care coteaza liber la schimb, poate avea bule datorate supraevaluarii.
  este unul din riscurile legate de speculatii.
  si intr'o vreme de criza, cand schimburile comerciale scad, moneda este mai vulnerabila la speculatii.
  mai fac unii cate o para chioara ..:-)
 • +1 (1 vot)    
  :) (Joi, 14 iulie 2011, 11:02)

  owl [anonim]

  Poate e timpul ca acesti multi bani speculativi sa se mute in ceva mai concret, sa zicem productie, retail, distributie...

  PS. Atentie ce moneda cumparati - s-au gandit si aia cu multi bani si cu multe informatii... Doar ca ei vor stii inaintea voastra ca , sa zicem, Elvetia e sufocata de cresterea puterii de cumparare a monezii fata de euro si se alege praful si de moneda asta.... Poate nu e inca la maxim aceasta moneda, dar cum poate sustine pe termen lung asa de mare paritate fata de celelalte???
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Joi, 14 iulie 2011, 11:28)

  alex [anonim]

  Eu nu as cumpara franci elvetieni sincer.

  In rest articolul este bun si surprinde intr-adevar foarfeca EUR/USD a devalorizarii treptate.

  PS: nici o vorba despre GBP si AUD? :)
  • 0 (0 voturi)    
   De acord (Joi, 14 iulie 2011, 14:03)

   CD [anonim] i-a raspuns lui alex

   Elvetia e o economie foarte mica -- cel putin fata de SUA si UE -- e o iluzie ca moneda sa ar putea avea cine stie ce rol ca moneda de rezerva.
   Chestia se aplica si celorlalte doua, Alex, care, in plus (mai ales GBP) sunt practic niste dolarei mai mici cand vb de politici economice :-)
   In plus, banii de hartie... a spus Tim ce era de spus, exact cum ai spus tu despre aur.
   Alternativele reale sunt doar (participatii la) active productive, cele pe baza carora se genereaza bunuri/servicii de care lumea va avea nevoie, eventual pe termen foarte lung.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version