Noi nu prea suntem conectați la mass-media rusească. Motivele sunt diverse, de la bariera de limba, la faptul că nu mai suntem orientați spre Rusia (această ţară părându-ne chiar niţel cam provincială după gustul nostru) şi până la faptul că presa lor este propagandistică şi inflamatoare.

Ciprian CiucuFoto: Contributors.ro

În ultimul timp mi-au ajuns însă pe la urechi diferite campanii mediatice de denigrare gratuită a românilor şi României care nu m-au lăsat indiferent. La început am crezut că este vorba despre accidente, realizatori zeloșii şi fără scrupule. Multe din aceste campanii merg pe televiziunile ruseşti din Republica Moldova şi toate au un caracter xenofob profund: de la aberaţii de genul vin românii şi vă iau afacerile şi românii fură copii şi îi vând (nu e glumă) până la lucruri mai mărunte si deturnari istorice.

Acum şi presa rusească se globalizează şi emite şi în engleză. Aveţi mai jos un link cu mostră de campanie deşănţată. Ei spun că România duce campanii pentru reunificare. Pai dacă este aşa, măcar s-o ştim şi noi. Din păcate asta este o televiziune mai frecventabilă dar tot se manifesta xenofob. Aşa funcţionează ei, îşi înfierbântă proprii oameni şi îi sperie pe rusofilii din R. Moldova. Mă intreb dacă este ceva de făcut. Au rost protestele oficiale ale ambasadei? Sa se sesizeze organizatiile de media? Or să spună că presa le este independenta…

Şi asta se întâmplă în timp ce o cercetare de anul acesta a Fundaţiei Soroş a arătat un interes scăzut al românilor faţă de R. Moldova. Câteva cifre interesante: mai puţini de 8% au fost vreodată în R. Moldova, 65% au interes scăzut de acţiunile României în R. Moldova, iar 82% dintre aceștia nici măcar nu se consideră informați cu privire la Republica Moldova. Deci despre ce vorbim aici?

Aveţi mai jos o mostră de reportaj menit să adâncească clivajul dintre cetăţenii moldoveni filoruşi şi filoromâni. Din păcate, primul tag al materialul video este „conflict”, ceea ce spune mult despre intenția autorului.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro