X, un ins oarecare, era nefericit ca loaza picase la Bac. Era distrus ca nu s-a putut copia, fura, aranja, descurca, invarti, ca nu exista examen pe merit in Romania si ca la stat tot pe pile si relatii te angajezi, ca degeaba inveti, ca in viata nu conteaza ce stii ci pe cine cunosti, ca la fel s-a intamplat anul trecut cand a picat examenul de conducere si i-a luat carnetul de sofer tot cu bani, ca asa e la noi. Jumatate din cei care au picat picat Bac-ul din 2011 - netrebnicii Romaniei - au cazut si un simbolic examende morala. Ei, si multi dintre parintii, profesorii si politicienii care acuza "marea nedreptate", l-au tot ratat de 20 de ani incoace.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Romania va iesi din zodia lui Caragiale cand lantul slabiciuinilor se va rupe definitiv. Cand nimeni sau foarte putini vor fi dispusi sa dea "bacaloriatul" in locul loazei. Cand meritocratia va coloniza, incet, functiile publice. Cand diploma goala de bac si diploma de absolvent la Spiru Haret vor fi evacuate din administratie, politica si alte centre de decizie. Marele merit al ministrului educatiei, Daniel Funeriu, este ca a avut curaj si determinare sa inceapa curatenia in forta, dar mai este nevoie de multa perseverenta si timp pentru o schimbare ireversibila.

Pana una alta, profesorii si inspectorii care astazi au trecut doar 44% dintre elevi la Bac raportau anii trecuti procente de peste 80% promovabilitate. Sunt tot aia, ceva mai speriati de concedieri, de DNA. Doar frica le-a schimbat, temporar, naravul. Frica si un set de reguli ceva mai clare, nu credinta in valorile modernizarii unui sistem de invatamant falimentar. Pe scurt, e un inceput bun. Startul s-a dat in 2010, lupta cu impostura a continuat bine in 2011 dar sunt multe batalii de castigat. De pilda, daca loazele picate astazi la Bac vor trece, in toamna sau dupa contestatii, in numar mare, lui Funeriu nu-i ramane decat sa reciteasca Bacalaureat-ul lui Caragiale. Va intelege ca e cam dificil sa rupi, de pe-o zi pe alta, lantul slabiciunilor.

Redam mai jos fragmente din schita Bacalaureat. Ar fi putine de adaugat astazi.

"Cititorul trebuie sa stie ca madam Caliopi Georgescu are trei copii - Virgiliu, Horatiu si Ovidiu Georgescu. Virgiliu este in anul al treilea la Facultatea de drept, Horatiu in al doilea, si Ovidiu vrea sa intre in anul intai, la aceeasi facultate. Ovidiu trece acuma examenul sumar de sapte clase liceale, si, cu toata bravura lui, pe cat spune cocoana Caliopi, dupa ce a biruit toate obiectele, s-a-ntepenit la Morala.

- Inchipuieste-ti, zice mama emotionata. Sa-l persecute pe baiat! sa-i zdrobeasca baiatului cariera!... Cum este el simtitor, e in stare sa se prapadeasca... Stii ce mi-a zis? Mamito, daca pierz un an, ma omor!..." E in stare, cum e el ambitios... inchipuieste-ti, sa-i dea nota 3, si lui ii trebuie 6... Si la ce? tocmai la Morala... Acu, dumneata il cunosti pe Ovidiu de cand era mic... Stii ce crestere i-am dat!...

- Ei! bravo!

- Auzi, tocmai la Morala... Suie-te, te rog.

Si, zicand acestea, cucoana imi face loc langa dumneaei in trasura.

- N-ar fi fost mai bine, madam Georgescu - zic eu - sa fl mers d. Georgescu in persoana la profesor?... Stiti..., d. Georgescu, om cu greutate... ca tata, altfel... Eu... de... strain...

(...)

Ma dau jos din birja si pornesc, ridicand rugi calduroase la cer, sa dea Dumnezeu sa nu fie acasa d. profesor de filosofie. Intru, ajung la locuinta lui, bat. Cerul n-a voit s-asculte rugile mele: d. profesor este acasa... Cum sa incep? Sa-l iau pe departe... zic:

- Frate Popescule, ciudate sunt si programele si regulamentele scoalelor noastre: prea se da o importanta egala tuturor obiectelor de studiu, si asta este daunator mersului, adica, vreu sa zic, progresului; caci, in definitiv, ce vrea sa faca scoala din tinerile generatiuni, cari vin si cauta, ma-ntelegi, o cultura sistematica, pentru a deveni cetateni utili, fiecare in ramura sa de activitate sociala?...

Profesorul se uita la mine aiurit, fara sa-nteleaga. Eu urmez...

- Bunaoara, am vazut absurditati in scoalele noastre; am vazut copii cu excelente aptitudini la studii, condamnati a sta un an repetenti, fiindca n-au avut nota suficienta la muzica sau la gimnastica... intelegi bine ca un an de intarziere, pentru inaptitudme la muzica sau la gimnastica!... Dar asta, trebuie sa convii si dumneata, e tot asa de absurd ca si cand ai impiedica pe un tanar dispus sa invete Dreptul, sa piarza un an, fiindca nu e tare la Morala... Ce are a face Morala cu cariera de avocat, pe care vrea tanarul sa o imbratiseze?... Ba nu, spune d-ta!

Profesorul holbeaza ochii la mine si mai aiurit... Vazandu-l asa, imi zic: nu merge! nu merge cu sistema mea pe departe! trebuie apucat boul de coarne!"

- Uite, frate Popescule, sa lasam chestiile de p

rincipiu. Stii de ce am venit la d-ta?

- Ba!

- Am venit sa te rog sa dai lui Ovidiu Georgescu - pe care l-ai examinat ieri la Morala si i-ai dat nota 3 - sa-i dai nota 6...

(...)

- Le da - zic eu - nota buna la toti baietii.

- Si lui Ovidiu?

- Mai ales... Le da nota 6 la Morala, pentru ca toti sunt de familie buna.

Dupa-amiazi, primesc de la madam Georgescu o scrisorica, prin care ma anunta ca Ovidiu a obtinut nota dorita si ma roaga sa iau pranzul deseara la dumnealor. Se-ntelege ca n-am lipsit a profita de gratioasa invitatiune.

A fost o masa splendida. S-a baut sampanie in sanatatea lui Ovidiu Georgescu, urandu-i-se o stralucita cariera. Cocoana Caliopi, in culmea fericirei, a sarutat cu toata caldura pe iubitul ei praslea, cu examenul caruia s-a incheiat deocamdata palpitatiile ei de mama.

- Uf! mi-a zis norocita matrona romana, oferindu-mi un pahar de sampanie; am scapat! Am dat si bacaloriatul asta!" (Nota: Sublinierile apartin redactiei).