Ce continea insa programul stangii, prezentat in urma cu sapte luni? Toate, dar absolut toate masurile prevazute in programul econoic prezentat ca fiind creatia USL le gasiti in programul vechi de acum sapte luni la capitolul Europa isi planifica un viitor social (pag 48 si urmatoarele).
Povestea milionului de locuri de munca in urmatorii ani apare initial in acest document, redactat pe vremea cand PNL nu-si daduse inca mana cu PSD: ”Planul stângii înseamnă crearea de 6 milioane de noi locuri de muncă în următorii 5 ani. În România, acesta înseamnă crearea de 1.000.000 de locuri de muncă noi în următorii ani.” (pag 50). Altfel spus, vineri, 27 aprilie, n-am auzit nimic nou, ci am asistat la o reimpachetare dibace a mesajului PSD de acum o jumatate de an, cu cateva luni inainte de formarea USL.
Total amnezic si neinspirat, PDL a picat cu totul in capcana USL: straduindu-se sa arate cat de proaste si nefundamentate sunt ideile opozitiei (nu si-a amintit nimeni ca acum o jumatate de ani PSD le mai plimbase o tura prin spatiul public in numele stangii), partidul lui Boc n-a facut decat sa aminteasca iarasi opiniei publice ca e restant cu niste masuri de relansare economica, care se tot amana, la fel ca plecarea premierului.
Adrian Videanu s-a lansat, rapid, in analiza complicata a unor idei puse la murat de PSD inainte sa bata palma cu PNL, reusind sa arate cel mult ca noua conducere PDL nu are de fapt experti in economie capabili sa demonteze profesionist, cu cifre si date, propunerile opozitiei. Iesirea lui Videanu a mai sugerat ca Emil Boc, in lipsa competentelor din partid, va trebui sa se bazeze pe viitor tot pe garda veche trasa pe linie moarta dupa Conventia Nationala din 15 mai. Era bine daca mai cerceta putin programul USL inainte sa faca pe desteptul.
In treacat fie spus, in superficialitatea ei, nici presa n-a manifestat mai multa curiozitate. Propagandistii de la TV, nici atat.
Dar care era viziunea stangii, acum sapte luni, in materie de impozitare a venitului salarial? La capitolul ”Scenariul fiscal-bugetar pe termen mediu. Reforma fiscal bugetară. Adoptarea monedei euro”, PSD propunea, in octombrie 2010, doua scenarii:
”Partidul Social Democrat propune impozitarea diferenţiată a venitului global, cu deductibilităţi fiscale. În prezent, sunt luate în calcul două scenarii alternative.
- Scenariul 1: Cota 0% pana la 1000 Ron salariu brut; cota 15% pentru ce depaseste 1001 Ron până la 4500 Ron salariu brut; cota 25% pentru ce depaseste 4501 Ron până la 9000 venituri salariale brute; cota 35% pentru ce depaseste 9001 Ron până la maxim salariu brut.
- Scenariul 2: Cota 8% pana la 1000 Ron salariu brut; cota 12% pentru ce depaseste 1001 Ron până la 4500 Ron salariu brut; cota 16% pentru ce depăşeşte 4501 Ron.” (pag 72)
Scenariul doi a fost prezentat pe 27 mai ca fiind solutia USL, la propunerea liberalilor. Or, dupa cum vedem, scenariul doi, care-i ofera astazi PSD-ului sa vorbeasca despre ”o solutie de centru” figura tot ca masura de stanga in octombrie 2010, in programul PSD, fiind preluata de acolo cuvant cu cuvant, fara imbunatatiri. Interesant e ca si in primul scenariu, si in al doilea, la capat ies tot un milion de noi locuri de munca!
Aici sunt doua variante. In ambele, cineva minte abundent.
- Prima varianta ar fi ca Victor Ponta minte cand declara ca scenariul impozitarii regresive (16% - 12% - 8%) a fost ideea liberalilor sau ca au gasit-o impreuna. In realitate, le-a imprumutat o veritabila idee de stanga veche de sapte luni. In acest caz, Antonescu minte si el cand pretinde ca si-a pus amprenta liberala pe programul USL, deoarece se vede limpede ca specialistii sai n-au avut nici cea mai mica contributie, inghitind de fapt un scenariu marca PSD cu aerul ca au transpirat gandind vaste reforme fiscale.
- A doua varianta ar fi ca liberalii au lucrat pe ascuns la programul economic al PSD inca de anul trecut, reusind in mod spectaculos sa-si infiltreze ideile de dreapta intr-un program de stanga. In acest caz, Ponta si-a mintit electoratul cand a prezentat cele doua scenarii de impozitare ca fiind solutiile stangii, cand in realitate era lucratura dreptei. Pe de alta parte, Antonescu si-a indus in eroare electoratul de dreapta in octombrie 2010, cand se mai rastea la PSD, deoarece colabora pe ascuns cu stanga si ii furniza idei.
Pe scurt: programul USL prezentat de Victor Ponta si Crin Antonescu vineri, 27 mai, este un rezumat bine sistematizat, de 50 de pagini, a celor 300 de pagini din ”Romania sociala, Romania corecta” prezentat de PSD, in Congres Extraordinar, pe data de 16 octombrie 2010, in contrast cu ororile guvernarii de dreapta. Asadar, nimic nou. Stanga intr-o noua prezentare, cu ceva liberali distribuiti intr-un decor falsificat pe care Ponta l-a botezat ”a treia cale romaneasca”.
PNL se dovedeste azi o simpla anexa a stangii, fara idei, fara influenta, fara contributii. Din acest punct de vedere, Dinu Patriciu are, cand isi critica partidul, dreptate. Desi, nici el nu e onest pana la capat. Prin 2004, Patriciu teoretiza apropierea celor doua partide pe care astazi le torpileaza in editorialele sale din Adevarul si finanta atat PSD cat si PNL.
Adica, nu era nici un pacat daca PNL recunostea public ca, la capitolul impozitarii salariilor - filozofia impozitarii fiind tutusi cheia unui program economic - USL a optat pentru un scenariu propus de PSD acum sapte luni. Daca ar fi facut-o insa, s-ar fi pus intrebarea ce mai e liberal din programul USL, cand crema a fost luata de stanga. Alegand calea minciunii, liberalii si pesedistii au picat proba onestitatii fata de proprii alegatori, inselati cu o suma de idei reciclate din setul de 100 de masuri propus de PSD pe 16 octombrie 2010.
O explicatie posibila a incercarilor de a vinde vechile idei de stanga drept propuneri de "centru" promovate de liberali este tentativa USL de a recupera electoratul de dreapta pierdut de PNL dupa mariajul cu PSD. Altfel, minciuna chiar n-are nici o un sens.
In locul lui Crin Antonescu, Calin Popescu Tariceanu si ceilalti liberali fericiti ca au intors PSD pe calea cea dreapta, as mai scormoni, totusi, prin programele altora, in cautarea unor idei de dreapta veritabile. Victor Ponta a avut, pesemne, un puseu de generozitate cand i-a imprumutat lui Crin Antonescu cateva idei socialiste sub cuvant de onoare ca va spune public ca sunt ale liberalilor. Ceea ce, spre cinstea lui, a si facut.
2) Scopul minciunii este tulburarea din nou a apelor si mascarea papusarilor din spatele clabucilor de pe frontospiciul USL.
3) Programul economic al USL mi se pare o varianta a FNI adaptata anului 2012. Asemanarea devine clara daca se compara putinatatea resurselore de finantare cu iluzoriile beneficii prognozate de gestionari pentru masa populatiei. Cred ca BNR este vizata de autorii programului USL pentru preluarea rolului de tap ispasitor jucat pe timpuri de CEC. Autorii programului USL si ai FNI par a proveni de la aceeasi scoala economica, mai apropiata de Vantu decat de Tanasescu.
2) Scopul minciunii este tulburarea din nou a apelor si mascarea papusarilor din spatele clabucilor de pe frontospiciul USL.
3) Programului economic al USL mi se pare o varianta a FNI adaptata noilor conditii. Asemanarea devine izbitoare daca se compara putinatatea resurselore de finantare cu este vizat de autori pentru preluarea rolului de tap ispasitor jucat pe timpuri de CEC. Autorii programului USL si ai FNI par a proveni de la aceeasi scoala, mai apropiata de Vantu decat de Tanasescu.
in cel de-al doilea partid al vietii lor.
*
Au fost mai intai colegi in PCR: Basescu, Boc, Blaga, Videanu și Macovei.
Doamna Anastase nu a fost in PCR si probabil
ca uneori a facut dizidenta - de pilda cand nu-si facea lectiile ca sa-l enerveze pe tatal ei care era mare si tare la Comitetul PCR Prahova.
*
Crin Antonescu si Ponta - nu au fost membrii PCR.
Prin urmare ei sunt niste comunisti nenorociti care nu trebuie votati.
*
Cum ar zice Al Gore ”ăninconvenienttruf”
Deci in loc sa aleg raul cel mai mic, refuz sa particip, asteptand o eventuala "retragere" sau sa dispara natural din sistem, si plangand toata ziua pe forumuri...
Pragmatica solutie, n-am ce zice...
Spre exemplu, daca in cursul astora 20 de ani nu s-ar fi prezentat lumea la vot sa aleaga raul cel mai mic (ca de fiecare data a fost asa), azi iliescu ar fi fost inca presedinte si psd, partidul stat.
A nu alege, de fapt, inseamna lasitatea de a alege ceva, inseamna frica de asumare a raspunderii fata de propriile idei... iar democratie fara asumarea unor raspunderi individuale si colective nu exista!
,pardon PC,cum i-l crezi.Apropos,nu uita de Porumbacu,nu dadeau informari la secu toti neveniti,trebuia sa fii membru PCR.
Daca Basescu si Boc sunt caricaturi comuniste se trage concluzia ca Ponta si Antonescu sunt comunisti sadea! Ptiu!!!
P.S.
Poate inveti sa scrii, "ve-ti" se scrie fara cratima, adica pentru a intelege mai bine, legat.
I-o fi fost lene lu' Antonescu sa se mai gindeasca la ceva solutii; n-au ei treaba nici cu stinga, nici cu dreapta, de altfel USL e cea mai buna dovada ca alegatorii sint luat de (mari) prosti.
Programul USL raspunde rapid : "cresterea colectarii taxelor de la 32% la 38% din PIB". Parca acelasi raspuns l-am auzit si de la dl. Vosganian pe vremea cand angaja cheltuielile aberante in numele guvernului Tariceanu.
Nu am auzit insa ca dl. Ponta (sau Antonescu) sa fie intrebat daca are cunostinta de "Legea lui Hauser" care demonstreaza ca promisiunea de mai sus este o minciuna grosolana. Mai plauzibila era promisiunea ca specialistii USL vor mari durata zilei la 30 de ore dand astfel posibilitatea Romanilor sa munceasca mai mult.
se afiseaza fara pic de jena
*
PS. Ei , ”criza mondiala da semne ca se poate inteti” ? Si ce daca ? Ai uitat ca aceste crize ocolesc sistematic Romania ? Mai ales daca le dai alegatorilor anticomunisti o punga cu 3 heringi inghetati si un pix portocaliu ?
Ori asta nu e ceea ce se spune in articol:
"Scenariul 2: Cota 8% pana la 1000 Ron salariu brut; cota 12% pentru ce depaseste 1001 Ron până la 4500 Ron salariu brut; cota 16% pentru ce depăşeşte 4501 Ron.”
Multumesc anticipat!
Dar oare ce nivel de IQ ti-ar trebui ca sa-ti dai seama ca 8-12-16 inseamna tot progresiv? Inteleg ca USL are informatii exacte pe tema asta despre electoratul sau insa chiar in halul asta poate fi prostit orice jurnalist? Nici nu mai conteaza ce mint ponta sau antonescu, scopul principal a fost evident atins: marea galusca cum ca impozitul ar fi regresiv a fost inghitita de toata lumea, inclusiv de presa care o mai si propaga gratuit. Orice alta analiza sau comentariu care nu se refera la faptul ca impozitul nu ar fi progresiv nu face decat sa deturneze atentia de la marea minciuna. Asa ca nu-l mai "acuzati" pe Dan Tapalaga ca e anti USL, cu articolul asta a executat perfect jocul lor, chiar daca nici nu si-a dat seama de asta.
Eu sint de acord sa se introduca o impozitare de genul celei din Germania, cu conditia ca pragurile de impozitare sa fie cele din Germania, la fel si deducerile.
Tax % Tax Base (EUR)
0 Up to 8,004
14% 8,005-52,881
42% 52,882-250,730
45% 250,731 and over
iar deducerile
Personal Relief Amount - EUR
Donations Allowable up to 5% of gross income.
Business expenses (for an employed person) A fixed annual deduction is allowed in the amount of EUR 920 without documentation. With documentation, a higher amount may be requested
Child allowance Annual sum of EUR 7,008 for a child.
Life insurance payments Deductible up to a limit.
Insurance payments An annual fixed deduction of up to a limit.
Alimony up to EUR 13,805 per year.
Church Tax Fully deductible
Travel Expenses(to/from work) Up to EUR 4,500 per year.
Mortgage Interest Can be set off against rental income.
Home Office Up to EUR 1,250 per year.
Professional Travel Fully deductible
Da, in Europa occidentala se aplica impozitarea progresiva. Unele tari puternice taxeaza economia chiar foarte dur (vezi Franta sau Germania, unde procentul de colectare la bugetul de stat depaseste bine 40% din PIB si se aproprie periculos de 50%)
DAR...
Discutam de tari care au un sistem capitalist de 200 de ani (fara pauze, ca noi) si care au un PIB/capita urias fata de noi. Noi ne chinuim cu 5-6000 de euro, ei au trecut de mult de 20.000 de euro. Discutam de tari cu infrastructura foarte dezvoltata, cu sistem birocratice bine puse la punct, cu o economie puternica, cu capital si alte cele.
Comparati cu Romania. Sau cu tarile din estul Europei. Tari care ai nevoie ca de aer de investitii masive straine, de investitii in infrastuctura, de incurajare a entreprenoriatului local, de curatarea birocratiei de stat. Tarile astea au nevoie de rate de crestere economica de 6-8% anual.
Daca aplici Romaniei sistemul de taxe al Germaniei, ai omorat totul.
Astepatati sa ajungem la 70-80% din media tarilor vestice la PIB/capita si apoi atunci ne putem gandi la o taxare mai ridicata.
Pana atunci nu ai face decat sa faci gaina friptura inainte ca gaina sa apuce sa faca oua. Si dupa aia mori de foame.
P.S. Ceva adevar exista in chestia cu "tarile corupte". De fapt, sistemul de taxare progresiv si cu deduceri este extrem de greu de gestionat: declaratii de venit global, regularizari, documente doveditoare ale cheltuielilor deductibile, analiza acestor cheltuieli, etc
La nivelul nostru de dezvoltare, cota unica fara dedcutibilitati este extrem de simplu de gestionat si PRODUCE EFECTE: colectarea impozitului pe venit s-a IMBUNATATIT dupa aplicarea cotei unice! Pe romaneste, s-au colectat mai multi bani impozitand uniform cu 16% decat impozitand in trepte intre 18 si 40%!
P.S. Vad ca unii liberali au ajuns sa isi inchita propriile declaratii..
Impozitul de peste 20% este platit decat de angajatii de la stat, pt ca cei de la privat isi creaza IMM-uri sau devin persoane fizice autorizate.
Deci care este rostul impozitului de 35%?
Atat de cunoscut suna programul politic care doar prosteste un popor atat de rabdator si tinerii USL au doar alta varsta decat Iliescu si al lui capitalism original , o alta solutie originala de democratie romaneasca - vechii comunisti confirmati democratic , prefacandu-se plini de respect pentru valorile democratice dar cu curtea plina de terenuri , case luate cu japca , batandu-si joc de fostii proprietari , amagindu-i cu Fondul Proprietatea si cu o Justitie dornica sa albeasca orice infactor, orice comunist plin de averea stransa prin furt, rapt , orice tortionar si multe alte mizerii.
Ne-om vindeca vreodata ?
multumesc pentru omisiune...
Faptul ca USL vor sa scada impozitele la cotele 8-12-16 nu inseamna ca acest impozit este regresiv indiferent cum vor sa-l vopseasca politicienii USL. El ramane PROGRESIV! Incetati va rog sa mai vorbiti despre impozite regresive. un impozit regresiv inseamna ca platesti un procentaj mai mic pe transele superioare de venit.
Si chiar si un impozit proportional se califica la acea fraza urata de romani "luam (mai mult) de la bogati (fata de serviciile consumate) pentru a da (servicii gratuite sau sub cost) la saraci".
Unde e adevarul ?
Are dreptate doamna Pippidi sau dumneavoastra ?