Ieri s-a incheiat o pagina neagra din istoria Serbiei. Arestarea lui Ratko Mladic pune capat nefastei istorii recente a vecinului nostru si deschide o perspectiva noua tarii. Mladic era ultimul dintre criminalii de razboi cautati de Tribunalul Penal International. Conform unor surse, prinderea sa a fost ingreunata de protectia discreta pe care ar fi primit-o din partea armatei sarbe.

Desigur, e greu sa fii obiectiv acum. E greu sa judeci ceea ce s-a intamplat in conditiile in care timpul insuficent scurs de la evenimentele respective ne face pe toti robi ai subiectivismului. Personal cred ca cel mai mare rau al Iugoslaviei(si implicit al Serbiei) a fost reprezentat de Slobodan Milosevic, un comunist incapabil sa se ridice la inaltimea vremurilor. Ceilalti acuzati de TPI, Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Goran Hadzic s.a.m.d., nu reprezinta decat creatii ale sistemului impus de Milosevic. Sunt convins ca daca Milosevic nu ar fi existat Iugoslavia ar fi fost in prezent complet integrata in UE, iar granitele, cu siguranta ar fi fost altele.

Asa cum am spus la inceputul articolului, prin arestarea lui Mladic cosmarul sarbilor e pe cale sa se incheie, chiar daca total nedrept pentru aceasta tara(si ma refer aici la iminenta rupere a Kosovo). Perspectivele Serbiei cred ca sunt unele bune. Tara a stiut sa se reinventeze de fiecare data cand istoria i-a fost potrivnica, iar acum cred ca suntem la inceputul unei perioade extrem de faste pentru sarbi. Chiar daca UE este in prezent foarte greu incercata, perspectivele aderarii Serbiei la Uniune sunt din ce in ce mai certe. Economia Serbiei pare complet refacuta dupa razboi, iar mentalitatea oamenilor este solida.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.