In urma cu vreo zece ani am vazut pe standul unui vinzator de maruntisuri un obiect demn de Monty Python. La prima vedere nimic deosebit; era un simplu ceas de perete, din plastic, din acelea care functioneaza cu “1 baterie AA (inclusa)”. Un ceas dintre milioane de alte ceasuri cumparate cu containerul din China.

Toma PatrascuFoto: Arhiva personala

Nici din punct de vedere tehnic nu iesea in evidenta. Avea, ca de obicei, trei limbi. Una mai scurta si mai groasa pentru indicatul orelor, una mai lunga pentru minute si, o pata de culoare, o a treia limba, subtire si rosie, ce se invirtea sacadat marcind trecerea secundelor (doar v-am spus ca bateria AA era inclusa!).

Si cu Monty Python cum ramine? Simplu! Imaginea de pe cadran reprezenta un Cristos rastignit, iar axul celor trei limbi invirtitoare era amplasat exact in zona organelor genitale.

Regret si acum ca nu l-am cumparat; cu greu poti gasi o mostra de kitsch de o asemenea anvergura. Am ezitat vreo zece secunde; pina sa ma hotarasc sa-l iau fusese deja cumparat de doi barbati.

Inainte de a ma apuca sa scriu m-am dus la Sf. Goagal si am gasit repede ceva similar. E adevarat ca e cam mohorit si ca secundarul nu e rosu, dar sa nu fim mofturosi; cu doar $15 (plus transportul) poti deveni mindrul posesor al unui “Jesus Christ Cross Wall Clock is Decorate any room in your home or office with our 10 inch wall clock. Black plastic case. Requires 1 AA battery (included).

E vorba de un kitsch? E dovada unui monumental prost gust? E o blasfemie?

Raspunsul tine de gusturile fiecaruia. Cei doi barbati (tata si fiu ?!?!) care l-au cumparat pareau foarte incintati si nu erau deloc deranjati de posibila “blasfemie”. Urmarindu-le reactia tind sa cred ca erau, pur si simplu, sincer incintati de perspectiva de a avea in casa un ceas decorat cu un crucifix.

Haideti sa facem un exercitiu mental acum. Haideti sa mutam in viitorul apropiat povestea pe care v-am istorisit-o, in 2012 sa zicem. Sa presupunem ca tocmai am asistat la scena de mai sus si am descris-o pe blogul meu. Cetateanul Ion Ionescu (sa ma ierte adevaratii Ion Ionescu…) citeste, se indigneaza si ma reclama la Politie pentru “comportament intolerant religios” (se sanctioneaza cu amenda intre 2.000 si 4.000 de lei). Politia, dupa ce ma amendeaza, isi continua ancheta si ii gaseste pe vinzator si pe cei doi cumparatori – alti contravenienti, dar faptele sint mai grave, se incadreaza la “distrugerea in public a unor bunuri sau simboluri ce reprezinta forme materiale sau ideale de exprimare a unei religii” (amenda intre 4.000 si 40.000 de lei). Poate intra si SRI-ul pe fir, doar doar o afla ce conspiratie chinezeasca sta in spatele Dosarului “Ceasul Blasfemiator”!

Vi se pare SF? Vi se pare o aberatie? Aveti dreptate, este o aberatie; din pacate aceasta aberatie poate deveni oricind realitate daca proiectul de lege anti-blasfemie propus de deputatul PNL Mirel Talos va fi aprobat.

Sub pretextul „prevenirii intoleranţei religioase”, proiectul de lege (PL343/2011) al Mullah-ului Mirel bin Talos pune România la acelaşi nivel cu Pakistanul sau Afganistanul prin restricţionarea brutală a două din drepturile fundamentale ale cetăţenilor: cel al libertăţii de conştiinţă şi cel al libertăţii de expresie.

Dincolo de inutilitatea noului text de lege, al carui domeniu de aplicare este deja reglementat (prin prevederile Constituţiei, ale Legii Cultelor, ale Codului Penal, ale legislaţiei privind prevenirea şi sancţionarea discriminării etc.), dincolo de formulările confuze şi interpretabile ce introduc un nivel inadmisibil al arbitrariului în actul de justiţie, acest proiect de lege vine în directă contradicţie cu Recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei:

„Orice societate democratică trebuie să permită dezbaterea liberă a subiectelor ţinînd de religie şi de credinţele religioase.” (Recomandarea 1805/2007)

Ce inseamna “comportament intolerant religios” si cine decide ce e permis si ce nu? Sfatul Batrinilor? Adunarea Mullahilor?

Poti spune bancuri cu popi (pardon, preoti; pastori, imami, rabini s.a.m.d.; nu cumva sa se simta cineva lezat…) sau risti sa fi amendat? Daca asemuiesti asa-zisa Catedrala a Minturii Neamului cu un mall nu cumva te faci vinovat de “adoptarea unui comportament intolerant religios in legatura cu arhitectura religioasa”? Poti sa dezvalui evaziunea fiscala facuta de BOR prin vinzarea ilegala de vin sau mai bine te abtii ca sa nu fi tu considerat un infractor? Daca te declari ateu, la fel ca alti un milion şi jumatate de români, nu risti sa fi considerat un adevarat inamic al statului si al ordinii sociale? Înşiruirea de absurditati ce ar izvorî din adoptarea acestui proiect de lege poate continua.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro