Ca mai toata lumea, am fost si eu bulversat de vestea arestarii lui Strauss-Kahn. Marturisesc ca primul gand m-a dus la o "lucratura" franco-americana pentru a-l impiedica pe impricinat sa candideze anul viitor, stiut fiind ca sondajele il dadeau drept castigator (daca ma intrebati de ce o administratie democrata ajuta un presedinte de dreapta, nu stiu ce sa va raspund, insa, pe baza altor precedente de care noi romanii ne simtim firesc apropiati, acest lucru nu ar trebui sa ma mai mire prea tare).

Din toata povestea, lucrul care mi-a atras curiozitatea a fost plecarea intempestiva a dlui Strauss-Kahn din camera respectiva, lasandu-si acolo telefonul, cheile si alte obiecte personale de prima necesitate. Daca fac legatura dintre acest fapt - mentionez ca tot ce stiu despre acest caz provine din relatarile de presa - cu arestarea efectuata in extremis, cu cateva minute inainte ca avionul sa-si ia zborul spre Paris, imi pun intrebarea: oare de ce era nevoie de atata graba, ce s-ar fi intamplat daca avionul ar fi decolat cu dl. Strauss-Kahn la bord? Ei bine, atunci, in cazul in care autoritatile americane ar fi formulat o cerere de extradare pentru delictul comis pe teritoriul american, administratia franceza a dlui Sarkozy ar fi trebuit sa raspunda. Ori, daca l-ar fi extradat, ar fi trebuit sa faca fata acuzatiilor ca urmareste sa scape astfel de cel mai redutabil competitor. Iar daca nu ar fi facut-o, tocmai ca sa evite asemenea acuzatii, s-ar fi pus rau cu americanii, ceea ce, daca intr-adevar, este vorba de o "lucratura" franco-americana, i-ar fi infuriat la culme pe acestia, cu toate consecintele care ar fi urmat (eventual chiar o posibila devoalare a solicitarii de sprijin, daca aceasta a existat cu adevarat!).

Drept urmare, cheia intregii afaceri rezida in reusita arestarii dlui Strauss-Kahn pe teritoriul american, inainte ca aceesta sa ajunga pe teritoriul francez! Oricum, insa, sa nu uitam ca, dupa regulile internationale, avionul din care a fost arestat era ... teritoriu francez! Deci, macar comandantul avionului ar fi trebuit, teoretic macar, sa protesteze la aceasta incalcare, ca sa nu mai spun ca dl Strauss-Kahn ar fi trebuit sa fie primul sa protesteze (ceea ce ar fi facut interventia capitanului indispensabila). Ori, dl. Strauss-Kahn nu a facut-o, ceea ce spune multe despre cele intamplate. In atare caz, daca plecarea intempestiva de la hotel pentru a prinde avionul care trebuia sa il scoata de sub jurisdictia americana a fost ceea ce trebuia sa faca in acel moment, faptul ca s-a lasat arestat atat de usor poate reprezenta o "capitulare", adica o recunoastere implicita a veridicitatii celor intamplate! Sa asteptam evolutia ulterioara a lucrurilor, pentru a ne lamuri daca scenariul de mai sus, alcatuit "in orb", se verifica sau nu.