Intr-un articol precedent (aici), anticipam un eventual scenariu al presedintelui Basescu legat de Conventia PDL, concretizat in trei puncte:

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala
  • Alegerea lui Emil Boc presedinte al PDL;
  • Demisia lui Boc din functia de premier;
  • Instalarea unui guvern de tehnocrati condus de Mihai Tanasescu;

Primul punct din scenariu, alegerea lui Boc presedinte al PDL, a fost implinit cu succes. Scorul inregistrat de castigator nu lasa nici cea mai mica indoiala. Fara sprijinul acordat de Traian Basescu rezultatul ar fi fost exact pe dos. De aici deducem influenta imensa pe care o are presedintele in PDL. Delegatii la Conventia PDL, activul de partid cu influenta importanta in teritoriu, n-au riscat un razboi pe fata cu Traian Basescu, in ciuda promisiunilor unei vieti mai linistite si mai imbelsugate facute de Vasile Blaga.

De unde aceasta influenta? Altfel, care sunt atuurile pe care le joaca presedintele?

  • Nominalizeaza premierul, in 2012 si oricand este cazul;
  • Acordul cu FMI, mosit de presedinte. Ruperea acordului prin nerespectarea de catre partea romana ar face dificile imprumuturile de supravietuire din piata de credit internationala;
  • Haosul creat de criza politica, suprapusa peste criza economica, ar amplifica la cote inalte repulsia populatiei fata de clasa politica, repulsie existenta oricum;
  • Un alt partid, din spectrul „Alba ca Zapada”, blagoslovit chiar de presedinte;
  • Secretele pe care-si imagineaza politicienii ca le-ar depozita  presedintele despre ei si afacerile lor;

Cu aceste arme si, posibil altele, presedintele va pune in aplicare pasul doi. De fapt, este posibil ca sustinerea lui Emil Boc la presedintia PDL sa fi fost conditionata de acceptarea acestui scenariu, doar nu e de crezut ca un politician versat ca Traian Basescu face cadouri politice neconditionate. Asa s-ar explica:

  • Nenominalizarea unui ministru la Ministerul Muncii;
  • Numirea consilierului juridica personal, Cyntia Curt, consul la Barcelona;
  • Numirea sefului cancelariei primului-ministru, Catalin Baba, in functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei. (De aceste numiri se stie, de altele este posibil sa nu fi aflat);
  • Amanarea restructurarilor de la Interne si Finante;
  • Emil Boc nu are interesul sa bata in cuie acordul cu FMI, care trebuie sa treaca prin guvern, pentru a nu fi acuzat ulterior ca a inchinat tara pretentiilor jandarmului financiar mondial;

Perioada urmatoare, de implementare a programului cu FMI, va fi extrem de dificila, cum avertizeaza si Vasile Blaga. Sunt de asteptat restructurari in companiile de stat si privatizarea managementului acestora, reduceri de personal in Ministerul de Interne si de Finante, ajustari in continuare a cheltuielilor bugetare, o posibila revenire a crizei economice prin detonarea crizei datoriilor suverane ale statelor europene. (Grecia negociaza un nou imprumut de 60 miliarde euro si cere reesalonarea datoriilor scadente, Portugalia un imprumut inca si mai mare). Ce interes ar avea Emil Boc sa fie injurat si huiduit pe unde merge, mai ales in viitoarele campanii pentru locale, care bat la usa si in care va calatori prin tara sa convinga alegatorii sa dea votul PDL?

Cat despre relansarea economica a tarii, toti specialistii declara ca asa ceva nu este valabil pe termen scurt. Cetatenii pot simti in buzunare, daca vor simti, revigorarea economica, abia peste cativa ani.

Daca se realizeaza pasul doi, instalarea unui guvern tehnocrat, condus, cel mai probabil, de Mihai Tanasescu, ar fi ultimul pas.

Multi comentatori argumenteaza ca un astfel de guvern nu va obtine votul de investitura.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro