Recunosc sau nu recunosc public, delegatii la Conventia PDL vor resimti din plin umbra lui Traian Basescu proiectata pe tavanul si peretii salii in care se tine Conventia. Veghind ca un Big-Brother asupra lor. Asta in cazul ca nu va fi prezent chiar fizic alaturi de delegatii la Conventie.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Interesele lui Traian Basescu

Daca vrea sa ramana in istorie, Traian Basescu trebuie sa duca pana la capat procesul de reformare a statului roman. Cum pentru asta are nevoie de colaborarea guvernului pana in 2014, nu va pregeta niciun efort pentru a-si asigura si in 2012 un premier si un guvern partenere.

Majoritatea populatiei a inteles demersul sau. De aceea n-am asistat la demonstratii mamut ca in alte tari, la greve generale, pana si liderii de sindicat au cam disparut din peisaj, atunci cand nu s-au dus la puscarie, intelegand ca nu pot scoate lumea in strada. Populatia este mai inteleapta, comparativ cu politicienii, motivati mai degraba de obiective electorale. Nici nu e greu de inteles ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu poate da. Dar tot nu-si poate explica cum „boierii” economiei, „baronii” aflati in fruntea companiilor de stat rezista pe functii, bine mersi, atata timp.

Interesele PDL

Sa ramana la putere dupa 2012, sa profite de o eventuala revigorare economica si de recunostinta populatiei. Dupa suturile si injuraturile pe care si le-a luat in actuala legislatura ar fi o recompensa binevenita. Cum poate ajunge la acest deziderat? Mergand pe mana lui Traian Basescu, pentru care 2014 e un punct terminus, nu poate fi banuit de calcule politicianiste servindu-i propria cariera.

Interesele lui Emil Boc

Sa conduca partidul la victorie in 2012. Eventual sa redevina premier, pe cai mari, intr-o noua legislatura. Pentru asta are nevoie sa se ocupe de partid, cu norma intreaga, sa construiasca noul program de guvernare, sa introduca criteriile de integritate propuse de grupul Macovei, pentru a demonstra alegatorilor ca pastoreste un partid mai curat si mai cinstit. Dupa ce lista penalilor din PDL a adus un imens deserviciu partidului, punandu-l pe acelasi palier cu celelalte partide din spectrul politic, curatirea partidului de membri trimisi in judecata este vitala pentru recredibilizarea PDL.

Interesele lui Vasile Blaga

Sa scape de eticheta de sef al vechii garzi din PDL, care se opune schimbarii si reformarii partidului. In cazul pierderii presedintiei partidului sa reobtina influenta si putere, destul de dificil dupa ce a jucat la totul sau nimic. Daca pune deasupra intereselor personale unitatea partidului, poate obtine, impreuna cu Videanu si Berceanu, roluri in coordonarea comisiilor de specialitate, pentru elaborarea documentelor viitoarelor campanii. Dar nu in forurile de decizie ale partidului.

Interesele romanilor

Reforma sa mearga pana la capat. Clasa politica, inclusiv PDL, sa se reformeze si ea, mai ales ca nu prea mai e de furat. Sa creasca productivitatea si atractivitatea economiei, sa beneficieze de o infrastructura apropiata de standarde europene, de sisteme de educatie si sanatate performante si eficiente.

Scenariul Lui Traian Basescu

Cum poate sa-si implineasca planul? Primul pas l-a facut cand i-a acordat sprijinul candidatului Emil Boc, in absenta caruia actualul presedinte al PDL ar fi trecut la „fosti”. Mesajul a fost corect inteles. Berceanu, Videanu, Gheorghe Falca, Cristian Poteras, Seculici, pentru a-i numi pe cei mai cunoscuti, au tras imediat pe dreapta. N-au mai candidat pentru nicio functie in conducerea partidului.

Este posibil ca delegatii la Conventie sa-l voteze pe Blaga, riscand un razboi pe fata cu Traian Basescu? M-as mira. Cine ar conduce guvernul in cazul castigarii presedintiei PDL de catre Blaga? Boc, si asa uzat, n-ar mai avea credibilitatea necesara dupa ce a pierdut sefia partidului. Cine l-ar mai asculta?

Asa ca tot la mana presedintelui ajung. Si ei stiu foarte bine acest lucru. Cu un premier care sa asculte doar de presedinte si nu de partid, trantit repetat prin motiuni de cenzura, s-ar instala o criza politica care ar pune capac eforturilor de iesire din criza economica. Si ar amplifica disperarea alegatorilor si repulsia fata de politicieni, existenta oricum, pana la cote de neimaginat. Care ar duce PDL in neantul politicii.

Pentru a-i proteja pe Boc si PDL de erodarea pe care ti-o da guvernarea, presedintele are in plan pasul doi: demisia lui Boc imediat dupa ce devine presedintele PDL si instalarea unui guvern tehnocrat, condus, cel mai probabil, de Mihai Tanasescu. Ca doar nu i-a acordat lui Boc sustinerea asa, gratis, fara nicio preconditie! Este prea versat sa faca un astfel de cadou doar de ochi frumosi.

Mihai Tanasescu stie cel mai bine evolutia macroeconomica a Romaniei din ultimii ani, stie ce masuri trebuie luate in continuare pentru consolidarea stabilitatii si refacerii echilibrelor structurale, stie si cat au contat masurile guvernului Boc pentru iesirea Romaniei din prapastia in care o bagase guvernarea Tariceanu. Ultimele sale declaratii sugereaza ca ar fi batut deja palma cu presedintele. Cat despre ministri tehnocrati, e suficient sa-i amintim pe Mircea Miclea, Ionut Popescu, Cristian Popa, Calin Georgescu si atatia altii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro