Deloc surprinzatoare rezultatele scrutinului desfasurat ieri la Baia Mare. Castigatorii pot chiar striga satisfacuti: azi in Baia Mare, maine in toata tara!

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Cine este castigatorul?

Catalin Chereches, din primul tur, cu 51,66% din voturi.

Catalin Chereches este o persoana carismatica, dar indecisa: fost PSD, fost UNPR, (sau aproapre), fost PNL, acum independent. Asa ca pretentia USL de a fi castigat alegerile, cu un candidat asa de plimbaret, independent pe deasupra, cam schioapata. Proaspatul castigator trebuie sa renunte la fotoliul de parlamentar, conform legii.

Pe locul doi s-a clasat Mircea Dolha, independent, cu 23,34% si abia pe locul trei candidatul PD-L, Mihai Patrascu, cu 13,07%.

In aceste conditii nu este de mirare ca prezenta la urne a fost doar de 28,5%. Care a fost oferta electorala? Traseisti politici si independenti.

La ce sa ne asteptam in viitor?

Aici este marea problema, pe care merita s-o discutam. Daca nimic dramatic nu se schimba in politica romaneasca, prima caracteristica a alegerile anului viitor va fi absenteismul. Si nu orice fel, ci unul masiv. Cum scriam si eu si altii, prezenta la urnele viitoarelor alegeri nu va trece, probabil, de 30%.

In aceste conditii chiar legitimitatea alesilor devine problematica. Cine mai reprezinta pe cine? Este adevarat: cine tace si/sau nu voteaza nu poate emite pretentii. Dar cand ai o oferta de asa proasta calitate, traseisti, independenti mai mult sau mai putin colorati politic, de ce sa te deranjezi la vot, doar pentru a alege raul cel mai mic? Si daca ne-am saturat de optiunea asta, intre doua rele?

Curios, dar de data asta sondajele incep sa se adevereasca. Prevesteau absenteism de 60%, iata, avem unul de 70%. Prevesteau ca USL este la peste 50%? Iata, un independent, sustinut de USL, castiga cu peste 50%. Iar PD-L nu se apropie nici de 20%, ramane cantonat la 15%.

Pentru PD-L, acest rezultat trebuie sa fie un puternic semnal de alarma.

Ca a fost nevoie de reechilibrari ale deficitelor bugetare, se mai poate intelege. Dar respingerea furibunda a criteriilor de integritate promovate de grupul Macovei, iata, se razbuna. Albirea penalilor din PD-L, iata, se razbuna.

Colac peste pupaza vine si presedintele Basescu si ne spune despre ispravile „boierilor”, „baronilor” conducatori de regii si unitati de stat. Chiar unele companii cu profituri de 100 milioane euro, ar fi putut inregistra profit de 500 milioane de euro. Aha, si diferenta unde s-a dus? La „baietii destepti” din energie? Si baronetul acesta economic (ca de sange albastru nu poate fi vorba), cum a ajuns in functii? L-au pus acolo ministrii Videanu si, aghiotantul sau, Ariton.

Si asta pentru ca FMI se arata intransigent si ameninta cu ruperea acordului abia inceput. Nu-mi amintesc alte interventii acide ale sefului statului la adresa companiilor de stat, adevarate gauri negre, cu datorii de miliarde de euro la buget. Asa cum aveau Sidex Galati si Petrom inainte de privatizare. Conduse de cate un Necolaiciuc, capusate pana la sufocare de clientela politica.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro