Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Vreau un oraş prietenos!

de Marius Vasileanu     Contributors.ro
Vineri, 6 mai 2011, 15:09 Actualitate | Opinii


Marius Vasileanu
Foto: Contributors.ro

Sunt sătul de politica dâmboviţeană, nu mă interesează lozincile, nu mă pricep la ecologie: vreau să trăiesc într-un oraş prietenos.

De mai bine de o lună de zile fac plimbări cotidiene prin Leuven/Louvain (Belgia), unde locuiesc temporar, sau prin Bruxelles, care este foarte aproape. Citesc zilnic presa românească şi mă minunez, ca şi atunci când sunt în ţară, că rareori apar în spaţiul public din România apeluri şi activitaţi concrete pentru împrietenirea cu oraşul. Fiind bucureştean de vreo 21 de ani, mă interesează mai puţin apropiatul referendum din Capitală, care urmăreşte relaţiile de putere dintre partide şi oamenii acestora, cât îmbunarea (administraţiei) oraşului.

Voi porni de la exemplul spaţiilor verzi. Nu am văzut decât rareori în România parcuri care să iasă din siajul hei-rup-ismului comunist. Dovada: acum, că am scăpat la oarece fonduri europene, se asfaltează în continuare, în prostie, toate aleile, pe când în Occident aleile parcurilor sunt rareori asfaltate. Sunt construite, în schimb, dintr-un amestec de humă, pietriş şi nisip (cu siguranţă, constructorii români ştiu despre ce este vorba) care le conferă proprietăţile ce favorizează o plimbare civilizată. Rareori vei vedea bălţi, nu te vei îngloda dacă plouă. Şi orice medic îţi va spune că este mult mai sănătos pentru glezne şi pentru coloană mersul sau alergatul pe un asemenea teren natural decât pe asfalt sau pe pavajul de piatră cubică (ultima obsesie în materie de parcuri a primarilor şi a consilierilor bucureşteni). Este o evidenţă că vara asfaltul încins emană căldură, ba chiar şi oarece substanţe nocive. Cu alte cuvinte aici aleile parcurilor sunt prietenoase cu beneficiarul (orăşeanul), iar nu cu buzunarele edililor şi ale firmelor care ne papă banii.

Dar prietenoase sunt multe într-un parc occidental. Vei vedea semnificativ mai puţine terase & baruri sau chiar deloc într-un parc din Bruxelles comparativ cu unul din Bucureşti. Vrei să bei ceva răcoritor – mergi la crâşma de peste drum de parc! Toată lumea abia aşteaptă aici un pic de soare ca să se tolănească pe iarbă. Obsesia idioată de a avea un parc cu un gazon englezesc neatins de piciorul omului nu există pe-aici. La noi este, probabil, tot o reminescenţă comunistă, căci unii încă-şi amintesc munca “voluntară” pe care o făceau inclusiv prin parcuri la straturile cu flori. Nu mă pricep la antropologia urbană, dar le propun celor specializaţi un astfel de studiu. Cert este că în puţine locuri din Bucureşti vezi oamenii tolăniţi pe iarbă, pe când în Occident este un fapt banal. Iese omu’ pentru masa de amiază, îşi mănâncă pacheţelul, dacă nu are bani sau chef de mers la restaurant, şi trage un pui de somn pentru un sfert de ceas. Mai ales elevii şi studenţii practică în mod curent câte un astfel de picnic în pauza de masă sau în weekend, chiar şi acolo unde sunt parcuri foarte mici, de parcă ar fi zilnice serbări câmpeneşti.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

708 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by