Mai sunt doar 10 zile pana la conventia PDL si variantele de vot si rezultate sunt intoarse pe toate fetele. Se fac calcule si pozitionari, cine la ce posturi va candida, intalniri de taina intre Boc si Blaga incearca sa diminueze pierderile de imagine pentru PDL, venite dintr-o campanie interna nu foarte incinsa, chiar decenta si sa modeleze algoritmul de impartire a functiilor.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Contextul este dificil. Masurile corecte luate de guvernul Boc n-au fost percepute ca atare de catre majoritatea populatiei, inca ancorata in automatisme de genul: „statul sa ne dea, ca de aia e stat”, „guvernul nu stie sa relanseze economia”, ca si cum ar fi vorba de lansarea unui foc de artificii, „drepturile noastre unde sunt, cine le-a furat”, etc. 45 de ani de comunism si 21 de semicomunism au lasat urme adanci, greu de sters.

Masurile corecte luate, (mai putin pastrarea sectorului economic inca de stat- regiile autonome, care constituie o gaura neagra pentru buget, incapacitatea de absorbtie a fondurilor europene si nelegarea salarizarii bugetarilor de performanta), ne-au plasat intr-o relatie foarte buna cu organisme internationale de creditare si decizie, europene si americane. Plus situatia foarte proasta a datoriilor suverane ale statelor, in comparatie cu datoria mai mica a Romaniei.

Miza extraordinara a viitoarelor alegeri o constituie nehotaratii. Circa 60% dintre alegatori nu stiu cu cine sa voteze. Nu s-ar intoarce nici la populismul desantat afisat de USL, dar nu mai au incredere nici in PDL. Partidul sau coalitia care va sti sa castige increderea nehotaratilor va castiga alegerile viitoare. Pare un loc comun, dar procentul foarte mare de nehotarati ii pot plasa in situatia de a decide soarta alegerilor. Iar daca nu vor veni la vot si vom avea un absenteism masiv, se va pune intrebarea: cine mai reprezinta pe cine?

In aceste conditii are loc Conventia PDL. La ce ne putem astepta, in contextul in care peste sase luni incep campaniile pentru alegerile locale si generale?

Varianta 1

Castiga Emil Boc presedintia PDL si renunta la functia de premier pentru a se ocupa de organizarea partidului in vederea alegerilor. Dupa mine ar fi varianta cea mai buna. PDL trebuie sa faca o miscare dramatica, pentru a depasi cele 20% din sondaje, de care nu trece. Lumea mai uita de masurile lui Boc, coalitia de guvernare ar sustine in continuare reformele, dar realizate de un guvern tehnocrat, care ar putea fi facut tap ispasitor, la o adica. In vederea alegerilor PDL trebuie sa scape de eticheta de partid corupt, nepunand pe liste pe cei trimisi in judecata de procurori, sa nu aiba acces la resurse pentru o competitie echitabila si pentru a nu fi acuzat de opozitie de cumparare si furt de voturi. Relatia PDL cu presedintele Basescu va fi in continuare foarte buna iar reformele vor fi continuate, fara tentatii populiste.

Varianta 2

Castiga Emil Boc dar se incapataneaza sa ramana si premier. Erodarea pe care deja o duce in carca se va accentua si mai mult. Speranta sa ca vor incepe sa vina si avantajele economice concretizate in bunastarea oamenilor este desarta. Dupa asa o prabusire economica cresterea se va produce, daca se va produce, in ani si ani, nu peste noapte. Opozitia va continua sa „atace” populatia la coarda sensibila, „traiti prost din cauza lui Boc, uite ce v-a facut si ce va face”. A trebuit sa vina Boc s-o dea afara pe sefa de la AM POSDRU, Botis n-a dat-o din motive evidente, inca un motiv de atac pe tema coruptiei. In aceste conditii nu exista nicio sansa pentru castigarea alegerilor si se impune aparitia unui nou partid, in jurul Monicai Macovei, care sa salveze ce se mai poate salva. (O voi numi in continuare solutia Macovei).

Varianta 3

Castiga Vasile Blaga presedintia PDL, impreuna cu vechea garda, iar Boc ramane premier. Vasile Blaga a declarat in repetate randuri ca nu este interesat de functia de premier, ca va lucra cu norma intreaga in Modrogan, iar mentinerea in functii a clientelei de partid depinde de pastrarea lui Boc in postul actual. Convine si partidului, care-l va santaja cu demiterea prin motiune de cenzura oricand, daca nu adopta masuri populiste, iar la o adica va putea fi facut si el tap ispasitor si aruncat la gunoi. Boc este un tip funciarmente loial, nu s-ar alatura, de exemplu, solutiei Macovei. Daca ar pierde functia de premier ar reveni la Cluj, pentru a candida la primarie. Sustinerea PDL pentru reforme ar scadea, presiunea pentru masuri populiste ar fi enorma, presiune la care nu cred ca Boc va ceda. Un guvern de tranzitie, care sa gestioneze tara pana la alegeri va fi solutia si in acest caz, fara prerogative pentru reforme sau masuri decisive.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro