Intamplarea face ca, exact in acest moment, sa particip la cea de-a 7-a conferinta internationala privind apărarea antiracheta, care are loc la San Sebastian, in Spania, in organizarea industriei de apărare din unele tari europene. Cu acest prilej am prezentat in plen o comunicare referitoare la reflectarea acestei teme in preocuparile Parlamentului European, care a inclus, la sugestia organizatorilor, si o referire la ratiunile pentru care Romania a solicitat sa facă parte din noul proiect american privind instalarea unui scut anti-racheta.

Ioan Mircea PascuFoto: Satmareanul

Cu acest prilej, s-a discutat, desigur, si despre cooperarea NATO-Rusia, in aceasta privința. Dl Semin, principalul consilier al ambasadorului Rogozin, glumetul cu formula “calului traian”, a arătat ca Rusia urmărește crearea unui sistem comun, urmarind, desigur, sa obțină acces pe aceasta cale la importante decizii ale Aliantei, in timp ce generalul Ploeger, adjunctul șefului fortelor aeriene ale Aliantei din Europa, dar, mai ales, dl. Bell, principalul consilier pe aceste chestiuni al Misiunii SUA de la NATO au arătat ca Alianță a început deja sa își construiască propriul sistem de comanda si control, fara Rusia.

In context, a fost ridicata, desigur, si chestiunea garantiilor legale cum ca sistemul nu va fi dezvoltat, astfel încât sa afecteze capacitatea de penetrare a rachetelor rusesti. Mentionez ca aceasta solicitare nu este acceptata de partea americană, care o considera inutila si daunatoare in raport cu votul Congresului privitor la finanțarea întregului proiect. Dl. Bell s-a întrebat retoric: cine își poate inchipui ca in Congresul american va fi aprobată o varianta care sa includă controlul asupra deciziei suverane a SUA de a moderniza un sistem care oferă protectie Statelor Unite? Nimeni, cât de cât in mod realist, a răspuns tot el.

Asa ca, recentele declarații rusesti privitoare la asemenea “garantii” nu sunt o noutate, ele făcând deja parte din negocierile curente, dar au fost reiterate profitandu-se de anuntul privind amplasarea de la Deveselu. Mai mult, asa cum vad eu personal lucrurile – si nu exclud sa mă insel – NATO este pregătită sa continue proiectul si fara Rusia, daca nu se va găsi compromisul necesar, in conformitate cu declaratiile ferme ale Administrației Obama ca acest scut va fi amplasat cu sau fara cooperarea Rusiei. Deci, sa nu ne lăsăm cuprinsi de emoții la declarațiile rusesti si sa ne concentram exclusiv pe ce avem de făcut, căci de cooperarea cu Rusia are cine sa se ocupe si chiar se ocupa cât se poate de serios.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro