Nume predestinat pentru pustiul lasat pe unde trece, "batranul golan" Sorin Ovidiu Vantu s-a descris sumar dar elocvent in dialogul cu mai tanarul confrate intru golanii, Sebastian Aurelian Ghita: "Eu vin dintr-o mahala tiganeasca. Vin pan' parnaie, pan' contrabanda cu da'astia". Dintr-o zona obscura, nelamurita, se trage si Ghita. La 24 de ani era deja milionar in euro si vedeta primelor dezvaluri in serial, cu profil deja bine conturat de inculpat. Diferentele intre cei doi autoproclamati golani in sens penal, unul mai tanar, altul mai batran, aflati astazi in razboi pentru controlul Realitatii TV, sunt de detaliu: de generatie, initiale, stil si metoda. Pe fond, sunt parca nascuti de aceeasi mama si crescuti de acelasi tata: statul si structurile lui la vedere sau acoperite.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cei doi se inregistreaza pe ascuns unul pe altul, discuta ca de la mafiot la mafiot, ca de la maestru la discipol, ca de la un golan batran si versat la unul mai tanar, naiv si lisit de experienta. Dialogurile imita scene din Nasul, cu capetenii fioroase, locotenenti nemilosi si executii groaznice, dar in final iese tot ca in Caragiale, cu un sef de clan cam diliu, cu un Nelu Legiune cam idiot si cu asasinate cam trase de par. In Romania, pana si crima organizata sfarseste intr-o caricatura vesela, cu mici tromboane horror despre mormantul raketului necunoscut, ingropat prin dealurile Moldovei.

Vantu (56) ii si marturiseste lui Ghita(33) ca ar fi vrut sa-l creasca dar ca s-a razgandit. Ghita accepta rolul, intra in joc, n-are nici el principii de aparat sau un mod de actiune radical diferit. In fond, amandoi urmaresc acelasi scop: capturarea statului si subordonarea puterii unor interese private. La fel cum Vantu l-a chemat pe Geoana la ordin, Ghita se lauda ca-l trimite pe Ponta la televizor sa-i mai creasca audienta.

Vantu s-a straduit ani buni sa-si ascunda, dupa propriile marturisiri, adevarata fata. SOV si-a confectionat in timp o aura misterioasa in jurul celor trei initiale si o masca noua, bine curatata de petele trecutului, un nume temut si legenda unui om de afaceri genial, dar malefic. Infractorul de drept comun de dinainte de 89, contabilul prins la furat branzoaice, bietul turnator racolat in penitenciar de Securitate sub numele conspirativ Nus, bisnitarul obscur din Roman din zorii tulburilor ani 90, in fine, barbatul chinuit si frustrat de un handicap fizic major inca din tinerete, a inceput o viata noua, pe picior mare - dupa cum o indica toate relatarile - odata cu preluarea sa de catre retele obscure in care gasim mereu un numitor comun: fosti sau actuali securisti, politicieni si sindicalisti, oameni de afaceri si jurnalisti dubiosi.

Cu ajutorul lor, a facut saltul de la mica bisnita si mici comisioane gen Caritas la smecherii mai complexe: Gelsor, certificate de proprietate, schema FNI, banci decavate si falimentate, speculatii bursiere, politicieni de la putere si din opozitie naimiti, sindicalisti cooptati in afaceri sau cumparati, sfarsind cu ridicarea unui imperiul media. Cand a devenit oligarh/sef de grupare a simtit ca a venit timpul sa fie reabilitat, respectat si ascultat. Vantu n-a fost insa nici malefic, nici genial, ci tinut pe brate ani de zile de un intreg sistem de putere corupt si usor coruptibil. A fost o interfata, o marioneta, un instrument scapat, de la un punct incolo, de sub control. Nu vulgaritatea extrema si cinismul abisal l-au facut temut, ciamoralitatea ca mod de a viermui zilnic prin Romania. Unealta perfecta, agresiva, fara scrupule.

Cu vorba sa peltica, talentele sale actoricesti si o cultura generala putin peste medie a hipnotizat oameni simpli sau sofisticati, naivi sau unsi cu toate alifiile, mai prosti sau mai destepti, exploatand in toate cazurile viciile latente ale naturii umane: lacomia, orgoliul sau setea de putere. Unora le-a spus exact ce voiau sa auda (ca sunt destepti, unici, de mare viitor), pe altii i-a cumparat la preturi mai mari sau mai mici, cerandu-le tuturor, in schimb, un singur lucru: sa faca ce vrea el. Sa-i execute ordinele. Pe unii i-a pus sa latre la televizor, pe altii sa semneze. Din acest schimb dezavantajos, unii au pierdut bani, altii si-au distrus viata, cariera, si-au batjocorit profesia.SOV a omorat, intr-adevar, toti oamenii care s-au lasat, contra cost, distrusi.

Diferenta totusi notabila intre Sorin Ovidiu Vantu si Sebastian Aurelian Ghita este ca in timp ce primul habar n-are sa deschida un calculator, al doilea chiar se pricepe la ele si face avere din soft-uri. La 26 de ani, adica prin 2004, catre sfarsitul guvernarii PSD, tanarul Ghita avea deja construit un paienjenis de fime in jurul Asesoft si mergea prin delegatiile oficiale. Sub guvernarea Nastase, foarte tanarul Ghita din Prahova a prosperat si a strans avere frumusica din contracte cu statul. Presa vremii pomenea si de ceva dosare penale in care era investigat pentru presupuse infractiuni cu produse petroliere, dosarul fiind pana de curand pe rol la Inalta Curte.

Ca proprietar local de presa, SAG joaca, la fel ca SOV, cu toata lumea, in functie de interese si contractele cu statul. Chiar daca a iesit de sub pulpana liderilor PSD, Ghita a jucat si cu liberalii si cu pedelistii. S-a imbogatit sub Nastase, dar nu i-a mers prost nici sub Tariceanu sau Boc. Cat a fost mic proprietar local de presa, si-a pus la dispozitie televiziunea din Prahova cand unui partid, cand altuia, in functie de interese. Nasii lui SAG care l-au lansat in afaceri sunt, la fel ca in cazul lui SOV, nume din politica si servicii (de ex: Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova, nasul sau in afaceri, Gioni Popescu, fost adjunct SRI).

Este prieten de familie cu tanarul lider PSD, Victor Ponta (familiile lor isi petrec concediile impreuna, se lauda ca-l trimite la TV ca sa-i ridice ratingul) dar a fost mereu alaturi de Mirea Geoana in sediul de campanie iar alii spun ca i-ar fi coordonat personal si campania lui Adrian Nastase in Mizil (Prahova). Asadar, desi pare transpartinic, dependentele majore ale lui Ghita le gasim la oameni din PSD, matca la care se va intoarce mereu. Altfel relatii unde nu te astepti: este nasul de cununie a lui Codrut Seres (trimis in judecata in dosarul <>), si a avut mereu relatii la varful Ministerului de Interne sub Nica si Blaga.

Si lui Ghita, la fel ca lui Vantu care imparte Romania in gruparea sa si gruparea lui Basescu, ii da tarcoale paranoia puterii: "Toata lumea ne intreaba: <>". Dar daca concurentul meu ajunge ministru si se apuca sa faca afaceri in locul meu? Ce sa fac? Sa stau sa ma uit cum ala imi fura viata? Asa ca ma apuc de politica, il stric, il dau jos, fac articole despre el, fac orice, numai sa supravietuiesc. Lucrurile sint simple: cit timp politicienii se baga in afaceri, ne bagam si noi in politica". Cum va suna? La fel de sumar si elocvent? La fel de vanitos si rapace ca batranul golan? (Vezi aici interviul integral pentru Kamikaze, 2010)

Daca veti citi interviul, nu sunt prea multe de adaugat la autopotretul sau: ferocitate in afaceri, cu reflexe de maidan, pasionat de sport, mai trage la nervi cate-un cap in gura, presa o foloseste tot ca buzdugan. Din dialogurile Ghita - Vantu nu vedem profilul unui tanar om de afaceri crescut prin multinationale, cu o cultura de business sanatoasa, ci noua generatie de marionete, noua garnitura de golani. Ghita depinde de bunavointa statului si a structurilor sale dar tinde, la fel ca Vantu, sa-l domine, sa-l captureze si sa-l jumuleasca de bani. Pare la fel de bolnav dupa putere, la fel de setos sa-si subordoneze politicieni, castrat de orice valori etice.

Vantu si-a gasit nasul, cum altfel, din lumea care l-a facut si pe el mare. Invincibilul SOV a fost retinut, joi, 21 aprilie, pentru santaj, la denuntul lui Ghita. Eliberat joi seara de instanta, urmand sa fie cercetat in libertate, Vantu risca totusi sa i se infunde si mai rau daca Nicolae Popa, mana care a semnat in locul sau in afacerea FNI, odata ajuns in tara, spune ce stie.

Ambitios, inteligent si abil, Ghita l-a scos temporar din joc pe marele outlaw SOV cu armele statului de drept, cu legea. Ceva imi spune - o evaluare pur subiectiva - ca si cu ajutorul lui Traian Basescu, care a dezghetat in mod suspect dar relevant relatiile cu Realitatea TV. Sistemul l-a lasat pe SOV si l-a luat in brate pe SAG.

Asistam la primul schimb brutal de generatii in interiorul unui sistem putred de putere, care include politica in combinatie cu presa si afacerile plus zona sulfuroasa a serviciilor. Transferul de putere se face, exact cum spune Vantu: fara mama, fara tata, fara prizonieri. Gruparile vechi sunt inlocuite in forta de cele noi - pleaca Vantu-Geoana, vine Ghita-Ponta - intr-un razboi presarat cu amenintari, santaje si tentative de take-over dupa model rusesc. In acest sistem, oamenii nu valoreaza nimic, sunt simple unelte, bune de folosit, de dispretuit si de omorat - la propriu sau simbolic - cand incep sa te incurce.