Pornind de la comentariul unui cititor si de la disputele starnite de articolul “Singurica la Tandarica” va invitam sa argumentati felul in care credeti ca ar trebui facuta educatia sexuala in scoala primara, in Romania? Este necesara sau facultativa? Atunci cand se face este adecvata pentru mentalitatea romaneasca privind relatile sexuale? Cat de pregatiti sunt parintii sa explice copiilor problemele fiziologice si psihologice legate de sexualitate? Cat ar trebui sa se implice scoala in explicarea acestor probleme?

Ora de anatomie nu e suficienta pentru educatia sexuala?Foto: tribuneindia.com

BarKohba spune:

12/04/2011 la 9:55

[...] “Legat de prezenta erotismului sau mai mult, al elementelor sexuale in jurul copiilor, exista anumite limite de “prohibitie”. Iarasi, e doar o parere si experienta personala (sau mai bine zisa, colectiva-israeliana, pt ca toti cei de varsta 5-6-7 ani au avut-o acolo). Desi eram constient de ce inseamna, sau ce cred ca inseamna sentimentul de dragoste (mai exact, ce am vazut in desene de genul Alladin si Frumoasa si bestia….si Doamna si vagabondul), elementul sexual imi era aproape necunoscut, desi trebuie sa mentionez ca parintii mei niciodata nu mi-au raspuns cu “te-a adus barza” cand i-am intrebat de unde vin (si nici eu nu le voi zice ineptia asta copiilor mei), ci mi-au zis ca mama m-a nascut, desi nu mi-a dat detalii despre cum stau lucrurile cu nasterea, dar mi-a spus ca voi afla la momentul oportun.

Momentul oportun a venit pe la mijlocul clasei a 2-a, daca nu ma insel, cand la ora de dirigentie, am avut toata clasa (si cum au toti copiii in Israel) prima ora de educatie (semi)sexuala din viata mea.

Totul a inceput prin prezentarea intr-un desen animat a doi ursi, baiat si fata, care se apropriau unul de altul intr-un mod absolut ne-erotic, pur si simplu ca doua personaje care se saluta/urmeaza sa isi dea mana/in cel mai “rau” caz urmeaza sa se pupe pe obraz pentru ca sunt de sex diferit. Apoi camera se aproprie de zona inghinala, ecranul devine negru, si, sub forma unei scheme medicale, arata pur si simplu cum penisul intra in vagin (da, exact cum zic, dar cu niste teme colore de desen animat prin care tin minte ca niciunuia nu ni s-a parut ciudat sau rusinos, eram chiar curiosi si interesati). Apoi se explica cum spermatoziozii (prezentati ca fiind niste soldati-mormoloci cu casti, cu un general in frunte) trebuie sa lupte si sa ajunga la destinatie. Apoi se arata tot ca un desen, cum se produce fecundatia, se divizeaza celulele, si cum in final, se formeaza un bebe, care dupa 9 luni se naste, se taie cordonu ombilical, si gata, s-a nascut un om.

Nu stiu despre colegii mei, desi cred ca la fel se simteau, mie mi-a placut mult filmuletul si eram fericit ca am aflat cum m-am nascut, chiar satisfacut ca am mai bagat ceva la “tartacuta” (mai tarziu cand am afalat, mai ales de la prietenii din Romania, cand am venit aici, ca ei cand erau mici erau vrajiti cu barza, mereu radeam si imi aducem minte cu placere de faptul ca eu am stiut adevarul devreme).

In alte ore de “educatie” sexuala ni se explicau lucruri generale, gen igiena, si chiar (daca nu ma insel) intr-a 4-a ni sa povestit despre prezervative.

Stiu ca suna ciudat, poate socant, si ca unii dintre voi va veti gandi ca daca s-ar prezenta asa ceva copiilor vostri sigur ar deveni curiosi, ar face sex de la 8 ani, insa tot ce va pot spune e ca programele respective sunt facute de ministerul educatiei Israelului, mai mult ca sigur dupa ani si ani de studii in colaborare cu cadre didactice si psihologi, si nu sunt cazuri de deviatii sexuale la varaste fragede in Israel sau chestii caudate. Informatiile respective sunt luate ca atare, ca informatii, de catre elevi, care isi continua copilaria ca orice alt copil din lume, doar cu cateva detalii in plus despre viata.

O prezentare si o informare despre aspectul sexual al omului, prezentat intr-un mod adecvat si bine pus la punct chiar si unui copil de clasele 1-4, poate fi si benefica, fara a crea mai stiu eu ce deviatii sexuale, ba din contra, dandu-i un sentiment de incredere si poate de mai multa maturitate mai tarziu in viata cand se aduce vorba intr-un cerc sau altul despre aspecte sexuale.”

Comenteaza pe Contributors.ro