Pe 10 aprilie s-au implinit doua luni de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale si ar fi trebuit sa se aplice articolele referitoare la incompatibilitatile prevazute de aceasta lege.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Art 215. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.

Ce rezulta de aici? Ca toti cei patru rectori din parlamentul Romaniei (Ecaterina Andronescu, Florian Popa (PSD), Nicolae Robu (PNL), Stefan Dragulescu (PD-L)), ar fi trebuit sa aleaga intre cele doua functii: de rector sau de parlamentar. In plus, Ecaterina Andronescu trebuia sa aleaga si intre functia de rector si vicepresedinte PSD. Rectorii Andrei Marga si Nicolae Robu sunt membri in Biroul Politic Central al PNL, de asemeni organism de conducere politic si cad si domniile lor sub incidenta art. 215. In legea 161/2003 se da si un termen pentru rezolvarea acestor incompatibilitati:

(2) In termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (1), deputatul sau senatorul va opta intre mandatul de parlamentar si functia care genereaza incompatibilitatea, demisionand din una dintre functii.

(3) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (2), daca starea de incompatibilitate continua sa existe, deputatul sau senatorul este considerat demisionat din functia de deputat sau de senator. Demisia se aduce la cunostinta Camerei din care face parte parlamentarul. Hotararea Camerei prin care se constata demisia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

A auzit cineva de vreo demisie, acum cand au trecut 62 de zile de expirarea termenelor prevazute de lege? Eu nu.

Argumentarea celor care cad sub incidenta legii, anume ca atunci cand au fost alesi rectori legea actuala nu exista, este de tot rasul. In virtutea acestei logici, hackerii s-ar putea apara cu explicatia ca atunci cand au inceput ei activitatea, infractiunile informatice nu erau incriminate de lege.

Se mai spune in Legea Educatiei Nationale:

Art. 295. (4) După intrarea în vigoare a prezentei legi se interzice ocuparea concomitentă de către soți, afini și rude până la gradul al III-lea inclusiv a funcțiilor prin care unul sau una se află față de celălalt sau cealaltă într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare instituțională directă la orice nivel în aceeași universitate.

Si acest articol trebuia respectat in termen de doua luni de la intrarea in vigoare a legii, adica, cei aflati intr-o astfel de situatie trebuiau sa opteze pentru variante care i-ar fi scos din situatia de incompatibilitate.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro