BCE a majorat dobanda cheie. Vor creste dobanzile la creditele in euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 8 aprilie 2011, 7:20 Actualitate | Opinii

Cresterea dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene va scumpi evident creditele in euro, prin scumpirea finantarii bancilor locale in moneda straina. Nu se poate spune exact cat va insemna in plus la rata celor cu credite in valuta, transferul in pret facandu-se diferit de la banca la banca, in baza unor modele care tin cont de riscul ratei dobanzii. Concurenta din piata limiteaza posibilitatile bancilor de a urca dobanzile, fiecare institutie de credit urmarind atenta ce fac ceilalti jucatori. Partea proasta pentru cei cu rate in euro este ca decizia BCE pare a fi prima dintr-un sir de cresteri a dobanzii. Peste doua luni am putea asista la o miscare similara, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Cand a fost intrebat daca este o prima scumpire a euro dintr-un sir care va urma, Trichet a raspuns ca BCE nu a decis daca e prima sau nu. Raspuns similar cu cel dat in decembrie 2005. Atunci au urmat cinci etape de crestere a dobanzii, pana in 2006.

Mai notez in treacat ca, desi preocupat de inflatie, Trichet era obligat sa creasca dobanda cheie, efectul „colateral” suferit in statele cu probleme (Grecia, Portugalia) obliga guvernele locale la o evaluare atenta a situatiei. La fel sta situatia si in tarile de la periferia zonei.

structura credit companii
Foto: Hotnews

Pe termen foarte scurt, pentru cei imprumutati in euro nu vom asista la cresteri  bruste ale costului creditului. Pe termen mediu ratele vor deveni mai mari, dar asta depinde si de evolutia cursului de schimb a leului.

In Romania, creditele în valută reprezintă o parte consistenta atât din portofoliul băncilor româneşti, cât şi din datoriile acumulate de sectorul privat.  Îndatorarea totală în valută a companiilor şi populaţiei este mare şi riscurile sunt importante.  O scumpire semnificativa a ratelor va creste gradul de nerambursare si nicio banca nu cred ca vrea sa isi provizioneze sume mai mari la BNR. In plus, induce tensiuni si nemultumiri, basca o imagine si mai proasta pentru institutiile de credit.

De partea cealalta, scumpirea finantarii pentru banci nu cred ca se va lasa “amortizata” complet. Repet, intr-un orizont de 2-3 luni unele banci vor trimite scrisori in care jeluindu-se de gestul BCE, vor anunta ca nu au incotro si ca au marit rata.

Ca tot veni vorba, măsurile de descurajare a creditării în valută, despre care vorbea si Guvernatorul, vor tine din cate am inteles cont de faptul ca volumul mare al creditului de acest tip nu permite ajustări bruşte, ca anumite categorii de credite în valută chiar au justificare în raţionamente economice si de capacitatea totusi limitată a băncilor româneşti de a obţine resurse în monedă naţională pe termen lung.

Ce vor face acum bancile?

structura credit populatie
Foto: Hotnews

Bancile locale vor trece acum la calcule, potentialele noi dobanzi pe euro fiind calculate  tinand cont de riscul ratei dobanzii. Acesta depinde de o groaza de factori: strategia băncii, volumul şi structura creditelor si a depozitelor, calitatea portofoliului de credite, eşalonarea scadenţei creditelor şi scadenţa fondurilor atrase, evoluţia economiei, strategia BNR, gradul de corelare a politicii monetare cu cea fiscala, evoluţia pieţei interbancare, şi cum spuneam mai sus, concurenţa.

Riscul ratei dobânzii apare în momentul în care plasamentele in euro sunt finanţate de bancă din resurse atrase (tot in euro) pe un termen mai scurt, iar ratele dobânzii cresc, astfel incat cheltuielile cu dobânzile aferente depozitelor depasesc veniturile din dobânzile aferente activelor. Calculele sunt complicate, se fac scenarii si prognoze asa incat sa se asigure nivelul optim de acoperire a pasivelor purtătoare de dobânzi cu activele purtătoare de dobânzi.

Orice banca are credite acordate si depozite atrase cu dobânda fixă si variabila, diferite ca scadente şi ca preţ. In functie de asta se determină poziţia băncii faţă de riscul ratei dobânzii, ca diferenţă între activele şi pasivele purtătoare de dobânzi, poziţie care poate fi: scurtă, lungă sau neutră.

Scurtă e atunci cand are mai multe depozite la dobânzi fixe decât credite cu dobânzi fixe, situaţie favorabilă pentru profitul băncii când pe piaţă ratele dobânzilor sunt în creştere. În situaţia în care volumul creditelor cu dobânda fixă sunt mai mari decât cel al depozitelor cu dobânda fixă banca se află în poziţie lungă favorabilă din punct de vedere al profitabilităţii în perioadele de scădere ale ratelor dobânzii.

valoare si maturitate
Foto: Hotnews

Poziţia neutră, cea mai buna dintre toate, este atunci cand exista egalitate dintre activele şi pasivele cu dobânda fixă/variabilă deţinută de bănci. Partea proasta pentru banci este ca o asemenea pozitie le împiedică sa speculeze variaţia ratei dobânzii în favoarea lor.

De aceea zic ca e complicat sa zici de pe acum ca de maine bancile vor urca dobanzile cu fix 0,25 pp, cu cat a crescut BCE dobanda cheie.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan PopaCiteste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

3956 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  hmmmm (Vineri, 8 aprilie 2011, 9:44)

  me [anonim]

  aud numai scumpiri peste scumpiri...
  da salarii marite cand?
  ieftiniri cand?
  daca tot ne aliniem la preturile UE... d c nu ne aliniem si la nivelul de trai de acolo, la salariile de acolo...
  d c ne aliniem numai la lucrurile mai scumpe decat la noi si nu la cele mai ieftine (electronice de exemplu)?
  • -3 (3 voturi)    
   aste tara (Vineri, 8 aprilie 2011, 10:27)

   emil [anonim] i-a raspuns lui me

   Iti spun eu d c, pentru ca suntem o tara de mana a-2a, nu contam deloc economic, cultural nici atat, probabil in maxim 50 ani vom disparea ca stat si asta ar fi cel mai bun lucru care ni s-a intamplat un istoria recenta. In rest numai bine....
   • 0 (0 voturi)    
    Nu chiar... (Vineri, 8 aprilie 2011, 17:33)

    Observer [anonim] i-a raspuns lui emil

    Asta se doreste din afara si atat vreme cat avem conducatori de toata jena - din pacate asa se va si intampla! Dar asta nu inseamna ca suntem un popor de mana a 2-a in asamblul lui, ci doar ca cei mai fuduli, inculti, lacomi si incompetenti au resusit sa acapereze puterea si sa o tina doar pentru ei. Ceva trebuie facut ca sa se sparga casta aste de nenoriciti care n-are nimic de-a face cu competenta si cu viziunea necesara conducerii chiar a unui satuc, daramite a unei tari!
 • +2 (4 voturi)    
  Incorect (Vineri, 8 aprilie 2011, 9:48)

  Andrei Iorgu [anonim]

  Domnilor, dobanda ("cheie" sau nu!) este un indice. In consecinta, in limba romana, nu poate sa fie "scumpa" sau "ieftina", in schimb poate sa fie "marita" / "majorata" sau "redusa" / "diminuata".

  Exprimarea e prima carte de vizita a voastra. Restul...
  • +2 (2 voturi)    
   Te-ai scos. (Vineri, 8 aprilie 2011, 10:22)

   Laur [anonim] i-a raspuns lui Andrei Iorgu

   Asta te-a deranjat la ce a scris "me"? Eu zic doar ca are foarte mare dreptate in ceea ce zice.

   Eu pun o intrebare mai directa. Daca un hypermarket din Romania ar fi nevoit sa dea salariul minim de 800 Euro ( ca in strainatate) unui lucrator comercial ce ar face? Toatew hypermarketurile s-ar inchide? Ar da faliment? Pentru ca se plang ca nu au vanzari, etc...

   O zi buna!
   • +1 (1 vot)    
    Evident nu! (Vineri, 8 aprilie 2011, 17:38)

    Observer [anonim] i-a raspuns lui Laur

    ..doar ca ar avea profit normal, de bun simt, ca in occident - adica 5-30%, si nu 200-300%, cat fac profit acuma toti in Ro. Toti strainii se minuneaza cat de fraieri putem fi ca popor sa acceptam sa stam in cea mai neagra saracie cand de la noi se duc catre Vest cele mai mari profituri imaginabile, mai mari cu un ordin de marime decat cele de acolo!... ...muntii nostri aur poarta...
 • +2 (2 voturi)    
  totusi ... (Vineri, 8 aprilie 2011, 10:03)

  kin3zu78 [utilizator]

  noua ni se ofera la depozitele in valuta 3,75 % /an insa cand luam imprumut sarim lejer de 12-13 % /an fara sa mai punem la socoteala si alte comisioane, taxe , etc . Bancile mai nou ar putea sa isi schimbe numele in camatari cu acte legale. Ca sa numai spun ca mi se pare o aberatie sa fiu obligat sa desfasor anumite activitati obligatoriu numai prin intermediul bancilor. Daca nu era acest lucru sa vedeti cum se ar fi mers ei pe dobanzi realiste ca sa zic asa , dar cand ai enspe mii de angajati care freaca duda prin tot felul de centrale si sucursale platiti destul de bine sau cand platesti mii de euro pe sedii impunatoare ( desi poate erau buni si 100 mp ) e greu sa nu iei pielea de populatie.

  PS: Nu am studii de finante sau altceva , e parerea mea strict personala a unui om din "popor" !!
 • 0 (0 voturi)    
  Vor creste dobanzile la creditele in euro (Vineri, 8 aprilie 2011, 10:55)

  optimist [anonim]

  dar, tre'sa vedem si partea plina a paharului.
  vor creste si dobanzile la economii !

  ce va face uniunea cu exportul spre sua, cand americanii trag de dolar in jos ?
  • 0 (0 voturi)    
   mai bine taceai (Vineri, 8 aprilie 2011, 11:15)

   Arkan [utilizator] i-a raspuns lui optimist

   Am pus depozit la o "banca" si m-am trezit dupa un an cu mai putini bani decat am depus initial.
   De acum tin ca babele la saltea.
   • 0 (0 voturi)    
    Furt. (Vineri, 8 aprilie 2011, 11:56)

    AlinN [utilizator] i-a raspuns lui Arkan

    Prin inflatie se fura bani de la cei care economisesc. Spre exemplu daca tii la saltea 100.000RON, la anul vei mai avea doar 90.000RON la valoarea de acum. Prin urmare fie ii cheltuiesti prosteste (ca poate nu ai nevoie de asta), fie ii dai bancilor sa se foloseasca de ei si sa te si fure (cum spui ca ti s-a intamplat). In felul asta banii devin fara credibilitate. Singura contramasura este sa-i folosesti cat mai putin. Asta inseamna sa ai cam totul si sa ai nevoie de cat mai putine, iar daca iti trebuie ceva sa-ti procuri prin troc.
    Cresterea dobanzii de care se vorbeste inseamna cresterea inflatiei, deci mai multi bani furati de la cei care economisesc, deci un motiv in plus sa renunti la folosirea banilor.
    • 0 (0 voturi)    
     Corect (Vineri, 8 aprilie 2011, 13:03)

     Adibas [anonim] i-a raspuns lui AlinN

     Ca bine graiesti ! Pacat ca multi nu cunosc adevaratul sens al inflatiei = furt !
 • 0 (0 voturi)    
  Pardon, banca deja a crescut dobanzile (Vineri, 8 aprilie 2011, 15:39)

  Unul [anonim]

  Cea mai agera dintre banci, deja a crescut din martie dobanda cu 0,24% scuzandu-se cu cresterea Euriborului.
  O fi de bine sau de rau???
  Cu aceasta ocazie , banca a recunoscut ca modificarea Euribor este o clauza contractuala.
  In aceste conditii de ce a mai fost nevoie de reclamatii la ANPC si procese colective?
  Si de ce a mai facut atata lobby pana si la FMI?
  Daca este o clauza contractuala ea nu trebuia aplicata si cand Euriborul a scazut?
  Din 2007 pana in prezent de ce nu a diminuat dobanda in conditiile in care Euribor a tot scazut? Sper ca acum toti judecatorii sa inteleaga ce inseamna aplicarea abuziva a unei clauze contractuale: anticipat si doar la crestere!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică