Care ar fi nivelul optim al TVA? Dar al "TVA-urilor"?

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 3 aprilie 2011, 7:26 Actualitate | Opinii

​Exista oare un nivel optim al taxarii consumului din perspectiva eficientei economice? A fost odata ca niciodata un domn Ramsey care a zis intr-un foarte cunoscut articol ca eficienţa economică este maximizata prin impozitarea bunurilor la rate invers proporţionale cu elasticitatea la preţ a cererii. Pe romaneste, consumul de produse inelastice sa fie taxat mai mult decat cel al produselor cu elasticitate ridicata. Drept e ca un asemenea concept ar fi greu de aplicat din ratiuni practice. Cine sa stea sa calculeze elasticitatile fiecarui produs, sa le actualizeze, sa faca apoi reglajul fin samd? Dar ca idee pe baza careia sa starnim discutii, merge. Sa avem prin urmare un  tva la paine, un altul la lapte, un altul la pantofi, scrie Dan Popa pe blogul lui.

A venit apoi Christiansen cu a lui teorie a impozitarii optime in care sugera taxe mai mari pentru bunurile pentru care persoanele cu venituri mari au preferinte mai ridicate.

Dar sa revenim la TVA. S-a tot discutat despre cotele reduse la TVA. Stau si ma intreb ca prostul daca aceasta reducere nu se duce mai degraba in avantajul celor cu venituri mari care isi permit sa consume mai mult. McLure si altii au si demonstrat asta intr-o lucrare des citata si acum.

Castiga si cei cu venituri mai mici desigur, dar cu mai mult se aleg cei din cuartilele superioare de venit. Unii ( Deaton şi Stern, dar si Atkinson şi Stiglitz) arată de exemplu ca eventuale transferuri directe catre cei din cuartilele inferioare de venit ar fi o solutie ar fi mai echitabila si mai eficienta. Discutia e mai lunga, dar ea poate avea loc cu o alta ocazie.

Cota redusa de TVA poate fi utilizata eventual ca parghie pentru a stimula consumul unor bunuri. A acelor „merit goods”- bunuri pe care un individ sau o societate ar trebui să le aibă, in baza unor concepte ce tin de nevoile sociale sau culturale si pentru care nu sunt dispusi sa plateasca (Musgrave, 1957). De exemplu, concertele simfonice ar putea beneficia de o scutire fiscală, ca idee de dezbatere.

Prin asta s-ar atenua diferentele dintre consumul celor cu venituri mari fata de cei care nu vin in ziua de salariu cu buzunarele pline acasa. Stiu, mi se vor invoca un milion de motive pentru care nu se pot tehnic aplica asemenea solutii, dar noi nici macar o analiza nu stiu sa avem pe asemenea scenarii.

Deocamdata, ca sa raman in teritoriul TVA, propunerea conservatorilor de reducere a TVA la unele produse (by the way, cerealele expandate nu includ, tehnic vorbind, snacksuri si chipsuri) nu se poate acum aplica din alte cauze. Dincolo de masuri populiste, mi-as dori ca cei care fac asemenea recomandari sa vina cu mai multe calcule si scenarii fundamentate economic.

Am vorbit acum despre TVA. Dar discutii identice se pot face despre taxarea nu a consumului ci a muncii, a materiilor prime…..

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan PopaCiteste mai multe despre   2597 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  TVA redus (Duminică, 3 aprilie 2011, 8:03)

  _de ras [anonim]

  Subsctiu in totalitate la pdv, ce trebuie stiut ca la alimente nu va scadea pretul daca va fi o reducere a TVA.
  • +2 (6 voturi)    
   Poate nu va scadea cat reducerea TVA dar va scadea (Duminică, 3 aprilie 2011, 8:53)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui _de ras

   TVA de 5% la alimentele de baza nu e o idee rea. Ar fi cateva motive pentru care e de preferat in Romania:
   1. sectorul agricol si alimentar din Romania este total subfinantat, neproductiv, depasit tehnologic si practic nu aduce o contributie semnificativa la PIB. Un TVA de 5% practic ar echiva cu o finantare din partea statului pe care nu o poate acorda prin alte metode din lipsa banilor
   2. importurile de produse agricole sunt uriase si mai ales in domeniile unde Romania ar putea foarte usor sa le produca. Deci balanta comerciala deficitara
   3. Imposibilitatea de a concura cu producatorii agricoli si alimentari din vest unde subventiile sunt uriase si TVA scazut. De pilda foarte multe produse vin din Germania si Ungaria tari care practica TVA diferentiat la produsele alimentare.
   4. Evaziunea fiscala uriasa din domeniul alimentar . Nu exista sanse ca aceasta sa fie stopata prin controale. Exista enorm de multe abatoare, ferme , exploatatii agricole mici si medii care fac o evaziune uriasa. Realitatea este ca un TVA de 24% le face complet ineficiente avand in vedere ca nu exista subventii de la stat. Deci un TVA de 5% ar scoate la suprafata aceste venituri (desigur compensata cu pedepse mai aspre pentru evazionisti).
   5. Nu in ultimul rand, accesul celor mai saraci la produse de baza mai ieftine nu poate fi neglijat. Si chiar e mai bine asa. Decat sa dai ajutoare sociale pe care nu stii cum le vor folosi mai bine reduci TVA si reduci ajutoarele.

   Realitatea e ca scaderea TVA va genera o reducere a veniturilor la buget. Problema e ca poate fi de preferat o reducere decenta a veniturilor la buget daca luam in calcul celelate beneficii. Toata problema e sa existe niste calcule riguroase.
 • -1 (3 voturi)    
  Stimularea consumului (Duminică, 3 aprilie 2011, 8:23)

  Catalin [anonim]

  Nu sunt analist economic, dar ideea lui Ramsey mi se pare foarte buna. De exemplu, TVA mai mic: alimente si produse alimentare, imbracaminte, incaltaminte, turism ar avea mai multe efecte benefice pentru toata lumea:
  1. cresterea consumului ar genera noi locuri de munca
  2. ar veni mai multi bani la buget intr-un timp mai scurt
  3. ramurile industriilor mai sus mentionate s-ar dezvolta mai rapid.
  Eventual as diminua si TVA si accize la carburanti si electricitate pentru a obtine mai repede preturi mai mici pentru aceste produse care prin cresterea volumului de consum/vanzari imi genereaza venituri mai mari intr-un an (incepand de la data cand aplic aceste modificari), comparativ cu anul precedent (in care produsele au putut fi accesate 50-60% )
  Cu riscul de a devia putin de la subiect, o perioada de 3-5 ani as pastra nivelul salariilor si pensiilor la cel actual.
  In mod sigur voi incasa mai multi bani la buget dupa ce reduc TVA si alte impozite, fata de momentul actual in care din cauza scaderii consumului producatorii si furnizorii NU au de unde sa plateasca "darile" uriase. Si chiar daca le calculez penalitati peste penalitati si vad in balanta ca "am de incasat 10.000 de miliarde".... nu voi incasa decat 1% pentru ca multi dau faliment deja. Asta este realitatea pe care o vad eu.
  • +1 (1 vot)    
   Cu certitudine: (Duminică, 3 aprilie 2011, 9:36)

   Gamer [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   1. ar genera noi locuri de munca in economiile altor state pt ca-n ro piata e dominata de importuri.
   2. sumele incasate la buget s-ar diminua
   3. la fel ca la 1.

   Adevarata problema a ro este impozitarea excesiva a productiei/muncii. Aceasta nu se rezolva prin initiative colaterale gen modificarea codului muncii.
   • +1 (1 vot)    
    nu inteleg (Duminică, 3 aprilie 2011, 15:24)

    Prosperitate [utilizator] i-a raspuns lui Gamer

    @Gamer:

    1. daca ai preturi mici in RO, de ce se creeaza mai multe de locuri in strainatate????????

    2. ce inteleg eu din ce spune Catalin: e vorba de incasari totusi la buget. In loc ca din 100 de firme numai 3 sa poata plati impozitele (TVA, taxe,etc), vor putea achita macar 60% dintre fime . Personal am mari indoieli ca acum, faptic, chiar se fac incasari la bugetul de stat.

    Am prieteni care au firme in diverse domenii, si ii aud ca depun balante si bilanturi unde apar ce sume au de plata catre stat, dar in fapt ei nu dispun de sumele care sunt scrise acolo ca datorie..

    3. As prefera sa vad ca incep sa se dezvolte ramuri din economie, in loc de ce vad acum: agricultura "pe butuci" - si suntem nevoiti sa importam ca prostii. Daca mai si incepem sa exportam apoi, tot inseamna ca se revigoreaza productia din RO, nu??

    In ceea ce priveste impozitarea excesiva a productiei/muncii - sunt de acord cu tine, dar cred ca e UNA din probleme..

    Ideea e ca pentru a reusi sa faci functionala economia nu e suficient sa diminuezi/maresti O taxa sau UN impozit. Trebuie vazut in ansamblu cum o rotita le misca pe celelalte in directia buna..
    • +1 (1 vot)    
     Simplu (Duminică, 3 aprilie 2011, 21:00)

     Thorgrim [utilizator] i-a raspuns lui Prosperitate

     1. Pentru ca scazand TVA-ul de la 24 la 5%, scade pretul atat la produsele locale, cat si la cele de import. Daca un cartof de import e mai ieftin decat unul autohton, dupa ce scadem TVA-ul, tot ala de import va fi mai ieftin. Romanul va putea cumpara insa mai multi cartofi, iar turcul care ii produce va vinde mai mult, deci va castiga mai bine.
  • -1 (3 voturi)    
   Completare (Duminică, 3 aprilie 2011, 10:26)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Pe termen scurt si mediu (3-5 ani)
   TVA 5% la: alimente, produse alimentare, textile, incaltaminte, carburanti, energie electrica.

   Referitor la micsorarea TVA doar la mancare nu ajuta, decat daca micsorezi TVA si la carburanti, la electricitate, apa, etc.

   In momentul actual, cresterea consumului si implicit a productiei autohtone poate fi realizata numai daca preturile scad simtitor, nu doar cu 2-3% din pretul actual de vanzare.
 • +1 (1 vot)    
  TVA optim? (Duminică, 3 aprilie 2011, 9:29)

  Gamer [anonim]

  Tehnic vb e dificil de implementat TVA-ul diferentiat. Cu atat mai mult in ro unde tendinta de evaziune/sustragere de la plata vreunui impozit e cvasi-generala. Foarte bune exemplele invocate. In opinia mea in cazul ro solutia cea mai potrivita mi se pare merit goods. In fapt in Germania cam asta s-a si petrecut. Doar ca acolo s-a folosit instrumentul cel mai avansat si individualizat, declaratia individuala privind veniturile/impozitele globale. Un neamt stie f. bine ca primeste scutire/deductie pt anumite produse/servicii. Stie de asemenea ca statul ii deduce si platile unor impozite directe sau indirecte. Introdus si-n ro acest instrument modern si elegant a fost “macelarit” in guvernarea de trista amintire prin deducerea cheltuielilor cu termopanele (de exemplu) desi erau importate. Neamtul stie ca deducerea e mai mare in cazul achizitiei unor produse made in germany. Desi practica a demonstrat ca e cel mai “liberal” instrument fiscal, in ro taman o guvernare autointitulata liberala l-a ingropat. Iar actualul guvern dovedeste apucaturi de contabil-posesor-de-creion-chimic-la-ureche. Desi, prin comparatie, predecesorii par c-ar fi fost inteligenti, aplicarea TVA la o alta taxa sfideaza oricare umbra de bun simt sau logica, fiscal/a ori general/a.
  Structura veniturilor la bugetul de stat impune firesc reforma fiscalitatii productiei si a muncii. Abia dupa consolidarea acestor surse in bugetul general vii cu ajustari ale consumului.
 • +1 (3 voturi)    
  mda (Duminică, 3 aprilie 2011, 9:37)

  berenger [utilizator]

  fara a fi specialist, cred ca problema e prost pusa: nu exista un nivel optim al unei taxe (sau, ma rog, singurul nivel optim e 0), ci doar un nivel arbitrar stabilit de stat in functie de nevoile sale la un moment dat. cum tendinta nevoilor statului este de crestere (cum bine observa cineva, un individ de acum 100 de ani s-ar cruci cand ar vedea cate probleme are pretentia statul sa rezolve), bineinteles, nivelul taxelor va creste incontinuu. ceea ce vreau sa spun e ca orice calcul al taxelor nu poate fi facut pe criterii economice, lucru si imposibil, de fapt, ci doar pe criterii politice, legate de cat de tare vrea statul sa se intinda?
 • +1 (3 voturi)    
  Marimea TVA nu poate fi 'ghicita' (Duminică, 3 aprilie 2011, 9:43)

  hotnewsfil [utilizator]

  Nivelul TVA depinde decisiv de masura in care guvernul reuseste da reduca economia 'la negru', precum si volumul masiv al intrarilor si iesirilor de produse nevamuite, sa ii impoziteze pe asa numitii liber-profesionisti, etc.
 • +1 (1 vot)    
  TVA optim (Duminică, 3 aprilie 2011, 11:01)

  Marian [anonim]

  Nivelul optim al TVA-ului este cel la care contrabanda si evaziunea fiscala raman la cote minime ...
 • 0 (2 voturi)    
  zero (Duminică, 3 aprilie 2011, 16:23)

  dan [anonim]

  0% (zero la suta)
  Ca ce chestie sa platim tva? sa aiba guvernu ce sa fure? Aaaaaaaa.. nu sunt dect 3milionae care muncesc din 22. si resu astepata sa le pice din cer mancarea.

  Mereti la munca daca vreti bani. Nu-i mai jefuiti pe cei care muncesc. Caci asta faceti! jaf! asa se numeste ceea ce faceti voi. doar ca intr-o tara de hoti asta nu se pedepseste.

  Pe mine nu ma mai intereseaza! In maxim 2luni am plecat din tara asta. o sa ramaneti doar voi hotii. o sa va furati unii pe altii. Deja 3milioane de oameni au plecat. Inca 3, si gata. nu mai ramane nici un muncitor
 • +1 (3 voturi)    
  vai ce aberatie... (Duminică, 3 aprilie 2011, 19:58)

  gigi pentru [anonim]

  "De pilda foarte multe produse vin din Germania si Ungaria tari care practica TVA diferentiat la produsele alimentare"
  "Subventiile agricole uriase" din vest.

  Am mai auzit asta de N ori. Argumente false: ratele de TVA diferite nu infleunteaza comertul intra-comunitar, pentru ca producatorul isi ia TVA inapoi pe ce exporta.

  Iar subventiile agricole sunt mai mari ca la noi in Euro, dar nu ca procent din venituri. Un fermier roman care se califica pentru subventii, la calitate similara produsa, primeste % mai mare din venitul sau mediu decat in germania.

  Numa' vaicareli in romania; munca, neam.
 • -1 (1 vot)    
  TVA redus (Duminică, 3 aprilie 2011, 20:17)

  Un oarecare [anonim]

  Se poate fratilor si inca cum.
  Stabilim clar categoria de persoane pentru care vrem TVA redus, cota produselor cu TVA redus si plafonul lunar de ducere.
  Persoanele respective sa fie incadrate clar intruna din categoriile: salariat, somer, pensionar si alte categorii carora ne adresam, precum si un plafon de venituri. In nici un caz unor pierde vara care nu au avut un loc de munca niciodata.
  Card este asemanator celor de fidelizare (omul poate plati cash sau cu card) pe care se cumuleaza produsele pentru care ai dreptul la deducere si se scad din suma totala de plata. Aceste sume vor aparea deduse direct in Decontul de TVA al societatii amintite, ceva asemanator cu tichetele de masa diferenta fiind ca nu trebuie sa mai astepti dupa bani. Poate nu am fost destul de clar, dar cine lucreaza in domeniu intelege.
  Cardurile pot fi invalidate de la emitent in cazul in care beneficiarul nu se mai incadreaza in conditiile stabilite initial sau a depasit suma de deducere pentru luna respectiva.
 • 0 (0 voturi)    
  TVA (Duminică, 3 aprilie 2011, 20:29)

  Un oarecare [anonim]

  Se poate aplica reducerea TVA si iata cum:
  1. Stabilirea produselor la care vrem sa aplicam acest TVA redus
  2. Stabilirea categoriei de populatie careia ne adresam: salariati, pensionari, someri, asistati sociali, etc.
  3.Stabilirea plafonului de deducere.
  4. Acestor persoane li se emite un card, asemanator celui de fidelizare. Cand posesorul nu mai indeplineste conditiile devine invalid, la fel ca atunci cand nu mai ai bani pe card.
  Plata se face ca pana acum cash sau cu card. Cu ajutorul acestui card se opereaza numai reducerea de TVA pe care comerciantul o va opera in Declaratia de TVA.
  Simplu si eficient plus ca aceste tranzactii vor fi automat fiscalizate, deci doi iepuri cu un foc.
  Totul e sa vrei si sa stii foarte clar ce vrei.
 • 0 (0 voturi)    
  TVA inclus sau inclusa? (Duminică, 3 aprilie 2011, 21:12)

  Mirobo [anonim]

  Observ ca in marea lor majoritate romanii devin din ce in ce mai mult nepasatori la limba romana.Mai exact ,eu zic ca ar fi corect de spus si scris TVA inclusa,pentru ca este vorba despre o taxa.Pana aici cred ca este corect. Este drept ca in esenta aceasta taxa este un impozit,DAR,in exprimare ea este o taxa,deci este /sau nu INCLUSA.
 • +1 (1 vot)    
  TVA alimente 0% (Luni, 4 aprilie 2011, 11:33)

  yellowdog [utilizator]

  In UK, US, Canada nu se aplica TVA la alimente si e normal sa fie asa. Apa, aerul si mancarea sunt esentiale vietii, nu ai dreptul moral sa pui taxe pe asa ceva. Dar sclavii trebuie sa plateasca ca sa traiasca, pardon romanii!
  • 0 (0 voturi)    
   Protectia sociala prin impozitare (Luni, 4 aprilie 2011, 12:09)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui yellowdog

   Iti dai seama ca cei care au bani si cheltuie cel mai mult pe mincare (cumparind produse de lux, delicatese, trufandale, etc.) sint cei care beneficiaza in cea mai mare masura de aceasta protectie sociala?

   Pentru cei cu venituri mici ajutoare tintite de tipul locuintelor sociale, subventiilor la utilitati, bonurilor de masa/cantina saracilor sint mult mai eficiente...
 • 0 (0 voturi)    
  Premize (Luni, 4 aprilie 2011, 19:49)

  stefan [anonim]

  Parerea mea este ca se pleaca de la premiza gresita ca TVA este un drept natural al statului.
  Nu, nu este un drept natural. Sunt state care nu au TVA. Cel mai celebru este USA.
  Apoi, colectarea acestei taxe este voit defectuoasa.
  Favorizeaza frauda fiscala. Iar amenzile sau sanctiunile sunt ridicole.
  Daca s-ar implementa un sistem de case care in momentul efectuarii cumpararii TVA ar fi trecut direct in contul colectorului de TVA lucrurile s-ar imbunatati. La fel ca si pentru emiterea unei facturi, in momentul achitarii ei, cota de TVA ar fi transferata direct...
  Putem avea 1,2,3 niveluri de TVA, dar nu pe transe de venit, ci pe produse. De exemplu: paine, carne, si produse din carne, zahar, ulei, lapte, oua, unt, fructe si legume, manuale scolare pentru clasele 1-12, fara TVA.
  Apoi medicamentele cu prescriptie medicala, la fel, fara TVA.
  Medicamente ce se vind liber la raft, suplimenti alimentari, carti, ziare, alimente prelucrate (compoturi, gemuri, cele congelate....) 10%.
  Restul 25%.
  Protectia sociala se poate face prin returul de taxe si impozite, cu o rubrica separata pentru returul de TVA. Evident, acest retur va fi statistic determinat si pe clase de venit. Adica din cosul mediu lunar o suma X este TVA. Si atunci: pentru familia cu venit sub 25000 lei pe an se intoarce tot TVA. Pentru cei intre 25001-3000 se intoarce 75%....
  Pentru familiile cu venit mai mare 50001 pe an nu este retur de TVA.
  Nu spun nimic nou sub soare. Astfel de modalitati exista in lume. Nu trebuie Romania sa inventeze nici roata nici mersul pe jos...
  Trebuie numai sa vrea sa faca legi simple, clare si fara metodologii. Cind se dezbate legea se dezbate si metodologia, nu se lasa asta la nivelul ministerelor.
  Si nu in ultimul rind sa vedem si cum se cheltuiesc acesti bani....


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri