De ce se vor scumpi alimentele

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 30 martie 2011, 9:23 Actualitate | Opinii

Cresterea preturilor la alimente nu trebuie sa surprinda. Face parte din “circle of life”. Daca analizam ultimii 200 de ani vedem chiar ca aceste evolutii sunt normale. Revolutia industriala a dus la scaderea ponderii agriculturii in PIB. Oamenii s-au dus sa construiasca fabrici si uzine pentru ca acolo castigau mai bine. Pana cand s-au trezit ca mai nimeni nu se mai ocupa de agricultura, iar oferta in scadere abrupta, le scumpea mancarea. În Marea Britanie, unde a început Revoluţia Industrială, ocuparea forţei de muncă in agricultura a scăzut la 20 la suta din total (suntem in 1880). Pe continent, lucrurile mergeau in aceeasi directie, dar cu viteze diferite. Belgia şi Finlanda- mai puţin de 30 la sută şi Ţările de Jos – 35 la suta, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Prin 1960, ocuparea forţei de muncă era de aproape de 5 la sută în Marea Britanie şi Belgia şi aproximativ 10 la sută în Ţările de Jos, Finlanda, Suedia şi în Germania de Vest. Doar Franta a avut o pondere mult mai mare a
share of food
Foto: Hotnews
populaţiei din agricultură (în jur de 20 la suta).

Preţurile produselor agricole au început sa scada pe la finele anilor 1940, dupa ce veniturile agricultorilor au început să ajunga sub veniturile generate de alte sectoare.
Creşterea economică puternică din restul economiei, iar diferenţa de venit între agricultori şi non-agricultori a crescut puternic în favoarea ultimilor. Au existat două motive pentru aceasta diferenţa de venituri. Primul- creşterea puternică în sectoarele industrial şi cel al serviciilor. Al doilea a fost introducerea unor tehnologii in agricultura care economiseau utilizarea factorului de productie munca.

 • In toate ţările europene agricultura detinea o cotă mult mai importanta in economia secolului 19 decât detine ea astăzi

Începând din anii 1950 (şi in următoarele decenii), egalitatea veniturilor a devenit o problemă centrală în cadrul politicii agricole. În discursurile politicienilor si în presă, situaţia veniturilor relative ale agricultorilor a fost in varful agendei politicii agricole. Fermierii  faceau presiuni asupra guvernelor europene să intervină în piaţă pentru a stopa scaderea veniturilor prin introducerea unor măsuri de sprijinire a agriculturii. Ceea ce s-a si intamplat.

food exenditure
Foto: Hotnews

 Au aparut o serie de intervenţii guvernamentale în agricultura europeană în anii 1950 şi 1960. Preţurile minime, preţurile ţintă, cote de import etc au fost introduse incetul cu incetul. Un argument des invocat în sprijinul acestor măsuri, în special în Europa, este importanţa securităţii alimentare.


În anii 1960 mai multe dintre aceste măsuri de politică naţională devin baza viitoarei Politici Agricole Comune (PAC ), proiectata in timpul Conferinţei de la Stresa (iulie 1958, am impresia) şi introdusa în 1968. Introducerea unor preţuri mari garantate la nivelul UE în anii 1970 şi 1980 a condus la denaturarea puternica a comertului agricol.  De aici si pana la tensiunile dintre marii exportatori agricoli nu a fost decat un pas.

Ar mai fi de spus un amanunt: in toate ţările europene agricultura detinea o cotă mult mai importanta in economia secolului 19 decât detine ea astăzi.  Revoluţia Industrială a ingropat agricultura, drept e ca in ritmuri diferite. În Marea Britanie, unde a început Revoluţia Industrială, ocuparea forţei de muncă a scăzut la 20 la suta

agriculture gdp
Foto: Hotnews

din totalul ocupării forţei de muncă  (suntem in 1880). Pe continent, lucrurile mergeau in aceeasi directie, dar cu viteze diferite. Belgia şi Finlanda- mai puţin de 30 la sută şi Ţările de Jos – 35 la suta. Prin 1960, ocuparea forţei de muncă era de aproape de 5 la sută în Marea Britanie şi Belgia şi aproximativ 10 la sută în Ţările de Jos, Finlanda, Suedia şi în Germania de Vest. Doar Franta a avut încă o pondere mult mai mare a populaţiei sale în agricultură (în jur de 20 la suta).


Până în secolul al 19-lea cota agriculturii în PIB a scăzut la aproximativ 10 la sută în Belgia şi Marea Britanie în timp ce in Franta era de 25 la suta. In anii 1960, aceste cote au scăzut la aproximativ 6 la suta sau chiar mai puţin în toate ţările amintite.

In perioada  1870-1969 au existat trei perioade în care preţurile pe piaţa mondială au scazut puternic ducand la diferente foarte mari intre veniturile din agricultură şi cele din restul economiei. Primul episod – sfârşitul secolului 19 (1880-1895), dupa care a urmat perioada 1928 – 1935 şi cea din anii de dupa 1950. Desigur, în perioada razboaielor mondiale si in  anii imediat urmatori preţurile la alimente au fost ridicate iar veniturile din agricultura erau ridicate în raport cu restul economiei.

 • Cotele alimentelor de baza in total consum si reformele politice

agriculture active pop
Foto: Hotnews

Ar mai fi de discutat despre cotele in consum ale unor alimente. De exemplu, în Belgia, cota unor alimente de bază (pâinea şi cartofii) a scăzut de la aproximativ 40 la suta din totalul cheltuielilor în 1850 la aproximativ 10 la suta pana in 1920, în ciuda faptul că ponderea totală a cheltuielilor alimentare au rămas  aproape constanta pe parcursul acestei perioade (60 la sută).

Mai e si chestiunea reformelor politice. Importante asemenea initiative au avut loc în toate ţările europene incepand de prin a doua jumătate a secolului 19. Tinem cu totii minte ca in prima parte a secolului 19 voturile apartineau celor bogati. Franţa a fost prima care a universalizat votul, în 1848. În Anglia, o serie de reforme au erodat treptat puterea parlamentară a marilor proprietari funciari. Latifundiarii inca detineau 60 la sută din locurile parlamentare în 1880, la 13 ani de la acordarea drepturilor de vot muncitorilor (1867).

Au fost, de asemenea, schimbări majore în organizarea politică a agricultorilor. Înainte de 1880, doar fermele mari erau reunite intr-o forma de organizare prin care sa isi faca auzite parerile. Criza agrară din 1880 i-a facut

agri finland
Foto: Hotnews

pe fermieri să se organizeze pentru a face presiuni in favoarea unui sprijin guvernamental. Si mai e ceva. Tot acest proces de organizare a micilor fermieri şi gospodării rurale este legat de intensificarea competiţiei politice din Europa. Partidele vedeau gospodăriile rurale ca pe o sursă importantă de voturi.


Cu titlu de exemplu, in Germania apare in 1876 “Asociaţia Reformatorilor fiscali şi economici”, dar principala organizaţie politică a proprietarilor prusaci a aparut odata cu “Landwirte Bund”, în 1893 când Germania a negociat o serie de acorduri comerciale pentru tarife mai mici la cereale. În Franţa avem “La Societ é des Agriculteurs de France” (SAF), înfiinţată în 1860 şi care reprezenta marile ferme si mai ales interesele fostei nobilimi. În Belgia, mai multe organizaţii agricole s-au format prin anii 1880-1890- de notat Boerenbond Belgische (1890), care mai târziu devine predominant o organizaţie politică. Apare Partidul Agrar in Finlanda. Majoritatea acestor organizatii erau de dreapta si asociate cu partide crestine (catolice).

Dincolo de reforme politice, cereri in crestere si oferte in scadere, preturile par a repeta scenarii de acum cateva zeci de ani. Cat de tare sa ne miram de aceste lucruri?

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan PopaCiteste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

7258 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  De ce se scumpesc alimentele? (Miercuri, 30 martie 2011, 10:29)

  Vlad [anonim]

  E simplu.Cresterea populatiei planetei.In 1960 erau 3 miliarde.In 2011 suntem 7 miliarde.Deci a crescut cererea de alimente in conditiile in care terenul agricol este acelasi.Asta a necesitat industrializare si mecanizare,inginerie si chimizare, ameliorare soiuri etc.Toate astea costa.Si se reflecta in pretul final al alimentelor.Problema este incotro se indreapta planeta?Este evident ca populatia nu se poate inmultii in ritmul actual la infinit.Nu o sa ai unde sa-i ingropi si nici combustibil sa-i arzi.Atunci e sfarsitul.
  • +5 (5 voturi)    
   Din cauza banilor (Joi, 31 martie 2011, 9:01)

   OrmenLange [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   As fi curios sa vad un grafic care compara evolutia cronologica a nr de persoane care lucreaza in agricultura cu cel al persoanelor care lucreaza in finante, banci. Si asta pe plan mondial. Vezi avea in fata ochilor dimensiunea dezastrului provocat de goana dupa BANI, nu dupa lucrurile care efectiv sustin viata.
   • +4 (4 voturi)    
    Avem in fata ochilor raspunsul. (Joi, 31 martie 2011, 14:31)

    Mircea [anonim] i-a raspuns lui OrmenLange

    nu valoarea alimentelor creste, scade valoarea banilor. kilogramul de porumb are astazi aceeasi valoare nutritionala ca si acum 500 de ani (ma refer la cel nemodificat genetic) dar noi, cu creiere spalate sistematic timp de generatii, nu intelegem ca banii nu au valoare. raportam totul la bani, o notiune complet abstracta, fara nici o legatura cu nevoile fundamentale ale speciei umane. iar natura nu e proasta, gaseste cele mai eficiente metode pt a ne obliga sa intelegem asta. oare de cate cutremure, tsunami si alte cataclisme naturale este nevoie pt ca omenirea sa inteleaga ca pib, masa monetara, si alte notiuni abstracte de teorie economica nu tin de foame ? tare mi-ar place ca bernake, isarescu et co. sa manance ceea ce produc. adica matreata, in cel mai fericit caz.
  • +1 (1 vot)    
   fals (Joi, 31 martie 2011, 10:11)

   George [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Preturile cresc dintr-un motiv foarte simplu: fondurile de investitii si nu numai detin puterea si informatia pentru a manipula preturile doar in sus. Unii or sa spuna ca a crescut cererea in China si India dar nu spun ca a scazut in marile tari consumatoare. Uitati-va in supermarketuri cate produse se strica pe raft pt. ca nu mai exista cumparatori si veti vedea ca problema este cam falsa. Calculele cu scaderea ponderii agriculturii in PIB mi se pare irelevanta in conditiile in care in PIB-urile lumii, constructiile si serviciile au avut cresteri de cateva zeci de ori mai mari decat agricultura, asta datorita preturilor din ce in ce mai mari la imobiliare, la servicii si in industrie. Daca vrei sa demonstrezi ca vom intra intr-o criza alimentara(si nu numai) oricand se vor gasi comparatii care sa ne dea grafice ca asa se va intampla.
  • 0 (0 voturi)    
   MOTIVUL ... (Joi, 31 martie 2011, 13:27)

   Stefan Ivan [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   ... cresterii populatiei planetei este un motiv auxiliar, cel mai important motiv este NEFOLOSIREA CORECTA si NATURALA a terenurilor agricole la nivel planetar, iar aici ROMANIA este cel mai bun exemplu si prostia noastra o mai fac si alte tari, de ex. Rusia, Ucraina, Bulgaria s.a.. La noi scumpirea este absolut artificiala, anormala, ilogica si imorala, la fel ca scumpirea curentului electric si a gazelor naturale. T.V.A.-ul special redus trebuie sa intre in vigoare cel mai tarziu la 1 Mai si mai sunt si alte masuri care trebuie luate.
 • +8 (14 voturi)    
  De la banci, la agricultura (Miercuri, 30 martie 2011, 10:33)

  El Condor [anonim]

  Imi spuneau bunicii si parintii ca existenta noastra sta in pamant. Daca il muncim cum trebuie si cu cap, putem sa avem toate bogatiile din lume. Suntem lasati pa aceste locuri iubite de Dumnezeu, mai bogat decat oricare banca sau organizatie, dar nu stim sa muncim ce avem sub noi, langa noi; ne complacem sa luam de la straini si vorbe, si cultura, si bani, fara a intelege si fara sa vedem adevaratul aur de sub nas. O sa ne dam seama de bogatia, de puterea si de dragostea de care dispunem acum, doar atunci cand o sa ne fie greu cand o sa ne taram ca viermii si o sa fim acoperiti de tarana.
  Muncesc romanii in strainataturi, se complac cu ciza indusa de straini, imprumuta bani de la camatarii proprii si straini, insa putini sunt acei care strang cu adevarat aurul pa care il rodeste acest pamant. Dumnezeu sa va lumineze.
  • +2 (4 voturi)    
   pfff (Joi, 31 martie 2011, 9:50)

   alex [anonim] i-a raspuns lui El Condor

   e o scumpire artificiala
   Prin generarea crizei mondiale de catre elite si prin catastrofele naturale care devasteaza anumite tari (de ex rusia, anul trecut a oprit exporturile de grau, etc) se scumpesc alimentele.
   Nu are nici o legatura cu populatia planetei (nu inca)

   CUM SE FACE CA ROMANIA SUPORTA O POPULATIE DE CAM 80 DE MILIONAE (DIN PUNCT DE VEDERE AL HRANEI), IAR NOI IMPORTAM PESTE 70% DIN MANCARE??????

   Suntem noi prosti si nu stim sa ne guvernam. Nu mai are chef lumea sa cultive pamanturile. Este chiar o asa mare iresponsabilitate.

   Nuuuu , nicidecum. Pur si simplu asa e planuit.
   Asa ca scoateti-va din gand ca , marirea preturilor e ceva natural. Este ceva ARTIFICIAL SI CU UN SCOP ANUME pe care va las sa-l ghiciti. :D
 • -9 (17 voturi)    
  hmmm (Miercuri, 30 martie 2011, 10:43)

  gabriel [anonim]

  1. taranii romani sunt lenesi
  2. taranii care mai produc, vor sa se imbogateasca punand preturi mari pentru nimic... astref incat...creste importul
  3. paroalege cresc...taranii vor bani de la stat sa-si faca agricultura si afaceri..dar..nu vor sa contribuie macar cu impozitul de 16%...gen..deschid si eu un bar si cer statului sa ma finanteze..eu imi scot banii.. si mai dau si teapa statului..

  concluzie: confiscate pamanturile care stau degeaba si scoase ajutoarele pentru tarani..daca dovedesc productia, sa-i sustina..daca nu..PA!
  • +2 (10 voturi)    
   da (Miercuri, 30 martie 2011, 11:14)

   adolf [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   Sunt de acord cu tine; sa le confiste pamantul, dar cu o conditie: sa-l lucrezi tu!
  • +7 (9 voturi)    
   Visezi (Miercuri, 30 martie 2011, 12:46)

   Jimbo [utilizator] i-a raspuns lui gabriel

   Traiesti pe alta planeta. Te-ai pus vreodata in locul lor?!
   Taranii romani fac o agricultura de subzistenta, nu sa se imbogateasca, fac agricultura ca sa aiba ce sa dea porcului de mancare, fac agricultura pentru a-si asigura traiul, nu e afacere. Asta in 90% din cazuri.
   Daca calculezi cat costa cultivatul+motorina+azot+ingrasaminte+lucrari de "intretinere"+recoltatul, vei vedea ca mai bine lasa pamantul parlog decat sa-l cultive, ca ramane cu o gaura importanta in bugetul, si asa infim.
   In statele dezvoltate agricultura este SUBVENTIONATA PUTERNIC de catre stat, de la beneficii gen neplata unor taxe pana la bani MULTI/ hectarul de pamant lucrat.
   Daca nu stii despre ce vorbesti nu vorbi aiurea.
  • +6 (6 voturi)    
   Of (Miercuri, 30 martie 2011, 12:54)

   CalinC. [utilizator] i-a raspuns lui gabriel

   Ei ei, taranii astia lenesi sunt de vina pentru tot. In loc sa stea acolo in genunchi sa munceasca terenul ca sa avem noi la oras legume proaspete, au si eu pretentia sa ii mai ajute statul. Cat de necinstit.

   Sincer, Gabriel, tu chiar crezi ceea ce spui?! Din cauza taranilor suntem acolo unde suntem? Chiar ei sunt cei care au la degetul mic toata specula din Romania?

   Sper sincer ca eu nu am inteles ce ai scris aici si a fost doar un sarcasm.
  • +7 (7 voturi)    
   Vechea poveste... (Miercuri, 30 martie 2011, 15:31)

   C [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   Stim foarte bine ce trebuie sa faca altii.
   Auzi, tu ai masina? Daca da, n-ar fi oare bine ca noaptea, atunci cand nu circuli, masina ta sa fie rechizitionata de stat si folosita ca taxi? Si n-ar fi bine ca in camera/camerele din apartamentul tau, in care NU dormi, sa fie cazati niste sarmani homelessi? Ca tot stau degeaba...
   Ti-a raspuns bine Jimbo mai jos.
   Ce-a omis, si poate e termenul cel mai important din ecuatie, este furtul in masa/pe scara larga si in fata caruia autoritatile ridica din umeri.
   Ca intotdeauna, lumea da tot in boul care trage; pune-i impozit pe pamantul nelucrat, confisca-i-l, dar cand taranul vine la politie si se plange ca i-a fost furata toata recolta, ridicam din umeri, iar daca-si face dreptate singur, cu furca sau toporul, il bagam la puscarie.
   Iar subventia oricum se acorda doar pentru terenurile lucrate, nu mai vb aiurea daca nu stii...
   • +2 (2 voturi)    
    Exact (Miercuri, 30 martie 2011, 20:46)

    Jimbo [utilizator] i-a raspuns lui C

    Ai perfecta dreptate. Chiar luni(28.03) am vorbit cu o persoana care e in domeniul agricol. M-am gandit sa cultiv pastarnac pe 1ha. Mi-a zis ca ar fi o idee buna dpdv al profitului posibil, insa sa am grija ca daca nu-mi pun paznic, exista riscul sa mi se fure toata recolta. Am ramas tampit, insa mi-a spus c-a trait asta pe propria piele...
  • 0 (2 voturi)    
   fiscalizarea agriculturii (Joi, 31 martie 2011, 10:19)

   adrcov [utilizator] i-a raspuns lui gabriel

   da eu iti dau dreptate, multi forumisti nu inteleg ca o parte din taranii romani traiesc din subventii, ei nu muncesc acel pamant si nici nu il instraineaza catre cei care ar vrea sa faca o afacere in agrcultura.cu toii vedem terenuri nelucrate in romania si dam vina pe guvern. va informez dragilor ca pe acele terenuri se primesc subventii agricole.astfel acel proprietar nu are nici un interes sa-l cultive si invoca mii de motive pentru asta.o fiscalizare a agriculturii, un impozit corect pe terenurile agricole si alocarea subventiilor doar pentru cei care introduc productia agricola pe piata ar rezolva multe probleme.dar asta inseamna sa lovim in cei ce voteaza.taraniii nu sunt lenesi, traiul la tara e dificil, dar e in joc painea romanilor.va dau exemplu cota de lapte: desi multi si-au inreg vacile in acel registru cu cotele de lapte, acel lapte nu ajunge pe piata, ci este consumat de producator, astfel subventionam o familie si nu un sistem agricol.
 • -3 (3 voturi)    
  Oamenii lenesi (Miercuri, 30 martie 2011, 13:28)

  bogdan [anonim]

  Pai problema e ca oamenii sunt lenesi, indiferent ca sunt tarani sau nu , cate HA de pamant sunt nelucrate la noi in tara? Odata era Granarul Europei acu nu mai spun ce suntem .... si politicile tampite ale romaniei care sunt prea permisive in fata importului , nesustinerea micilor agricultori etc. Ne meritam soarta !
  • +1 (1 vot)    
   Gabriel&Bogdan (Joi, 31 martie 2011, 9:04)

   nea caisa [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Voi credeti ca aici sunteti in Cismigiu si va dati cu parerea despre fotbal.

   Din pacate sunteti prost informati. E usor a spune ca oamenii sunt lenesi. Stiati de pilda ca pretul ingrasamintelor chimice a crescut de 15 ori intr-un an in care pretul la grau sau porumb nici macar nu s-a dublat?

   Taranii sunt "lenesi" deoarece au fost furati ani de-a randul de baietii destepti. Da, exista baieti destepti si aici.

   In momentul in care pretul de achizitie este fixat de baietii destepti iar pretul ingrasamintelor, pesticidelor, fungicidelor si al lucrarilor mecanizate atinge anual noi recorduri a face agricultura astazi este echivalentul economic al depunerii unei sute de lei la o banca iar in toamna sa retragi cincizeci de lei numai. Si asta intr-un an bun fara grindina, inundatii si alte calamitati naturale produse de legislativul incompetent.

   Daca ai fi calatorit prin alte tari ai fi aflat cum este cu subventiile pentru agricultura. De ce exista motorina de culoare roz si verde in Spania, de pilda. De ce in Grecia anului 1997 taranul primea circa 70 de centi pe kilogramul de porumb si o suma similara din partea UE. De ce daca exportau portocalele in Romania primeau o prima de export de la statul elen? Nu conta ca portocalele ajungeau in Romania si putrezeau. Important era sa le scoata peste granita si incasau o prima care acoperea cheltuielile de productie.

   Gabi & Bogdan cand mancati o bucata de paine sa va ganditi ca acei "lenesi" v-au hranit ani de-a randul.
 • +2 (2 voturi)    
  unul din motivele scumpirii (Miercuri, 30 martie 2011, 13:34)

  Demigod [utilizator]

  Unul din motivele scumpirii sta si in specularea ideii de BIO. Piata e invadata de fel de fel de produse artificiale, unele sanatoase altele mai putin, moment in care a devenit un "trend" pentru unii sa manance "bio", dorinta speculata de unii comercianti.
 • -1 (3 voturi)    
  simplu... (Miercuri, 30 martie 2011, 13:36)

  me [anonim]

  - cresterea populatiei => cresterea cererii
  - cresterea darilor catre stat
  - cresterea impozitelor la banca
  - cresterea dorintei de a avea cat mai mult profit
  • +2 (2 voturi)    
   Crestere? (Miercuri, 30 martie 2011, 16:13)

   anado tauriga [anonim] i-a raspuns lui me

   In Romania a avut loc o crestere negativa a populatiei. Cresterea cererii a fost una falsa. Problemele sunt:
   - distrugerea si apoi neglijarea voita a marii agriculturi ( vinovati - iliescu si roman );
   - coruptia de neinchipuit din aparatul de stat si politicile agricole dezastruoase;
   - specula inimaginabila ( intre pretul produselor agricole la vama si al celor desfacute pe piata , raportul este de 1/3-1/5, uneori si 1/8 ). Preturile la produsele agroalimentare sunt mai mari decat in celelalte tari din Europa, dar nu sunt corelate cu veniturile.
  • +1 (1 vot)    
   tva-ul l-ai uitat? (Joi, 31 martie 2011, 8:48)

   lzrd [utilizator] i-a raspuns lui me

   L-ai uitat si mai ales datorita cui a fost nevoit guvernul sa-l mareasca.Noua insi ce se cred dumnezei (de la curte constitutionala) au decis in locul a 22 milioane!Asa ne trebuie!
 • +2 (4 voturi)    
  De ce creste pretul alimentelor. (Miercuri, 30 martie 2011, 13:55)

  AlinN [utilizator]

  Acel grafic in care se arata scaderea numarului de persoane care munceste in agricultura este semnificativ pentru ce s-a intamplat in agricultura. Munca fizica si animala, arat, semanat, prasit, ruperea buruienilor, cules, etc, etc a fost inlocuita de mecanizare. Automat nevoia de oameni s-a micsorat. Acum se ara, se seamana, se culege mecanizat totul. Exista ierbicide, pesticide, insecticide care pazesc recolta de pericole. Toata aceasta modernizare inseamna de fapt PETROL. Pretul alimentelor creste alarmant din cazua ca populatia a crescut atat de mult incat nu se mai pot sustine prea multe persoane pe aceasta "barca" chiar si cu agricultura mecanizata, IN COMBINATIE cu scaderea productiei de petrol. Deci este un fel de foarfeca formata din suprapopulare si scaderea sau plafonarea productiei petroliere care in cele din urma va taia populatia in doua: o parte de doua miliarde vii si a doua parte de cinci miliarde.
 • +2 (6 voturi)    
  Bate-ti campii intr-o veselie (Miercuri, 30 martie 2011, 14:18)

  valisa [anonim]

  Luam ca exemplu Romania.

  Cata polpulatie era la 1989 si cata mai este acum? De la aprox 23 mil in 1989 a scazut la aprox 22 mil in 2010. Deci suntem cu mai putin de 1 mil de suflete. Daca luam in calcul nr celor plecati, care nu consuma in Romania, ramanem undeva intre 20-21 mil. Atunci va intreb eu, de unde cresterea populatiei?
  Parerea mea este ca s-a dorit ca Romania sa ajunga in situatia de a nu mai produce agricultura, tocmai pentru a deveni consumatorii smecherilor din Europa si dependenti de produsele lor.
  In ziua de azi conteaza doar banii si din pacate Romania a cazut in aceasta capcana.
 • +4 (4 voturi)    
  DEZASTRU....NATIONAL, (Miercuri, 30 martie 2011, 14:21)

  35AVR [anonim]

  nu sint de acord cu o tara extrem de bogata cum este ro sa plateasca ajutor social,puscariasi ,sa manince moca,someri ori alte forme care ne usuca bugetul si asa vai de capul nostru.osul la treaba in agricultura si subventie de 65% pt agricultura....controlat.fara alte smecherii ori artificii contabile.numai asa vom scapa de datorii si de....foame.
 • +3 (3 voturi)    
  :) (Joi, 31 martie 2011, 6:07)

  alex [anonim]

  Preturile alimentelor cresc din specula.

  Planeta produce suficiente alimente pentru toti locuitorii, doar ca unele regiuni produc mai mult decat consuma (gen SUA, Rusia, UE etc) si altele consuma mai mult decat produc (gen China, Japonia, Africa etc).

  Intre aceste regiuni intervine comertul cu alimente. Si specula. Banul mult se face atunci cand sunt induse "crize ale alimentelor", care nu sunt neaparat reale ci modalitati ale speculantilor de a face mai mult profit.

  Articolul este complet eronat pentru ca analizeaza explicatii istorice samd. Treaba e simpla: cautati banul si interesul lui de a crea lipsuri si a profita cat mai mult.
 • +1 (1 vot)    
  specula,tva,curtea constitutionala (Joi, 31 martie 2011, 8:44)

  lzrd [utilizator]

  pe cei 9,care au decis in numele majoritatii, mentinerea pensiilor nesimtite,nu ii deranjeaza cresterea TVA provocata de ei(la 2-300 mil lei pensie nu itzi pasa de cat costa kg...... ) si in analiza ta,Dane i-ai uitat.Ai mai uitat si de specula din domeniu,de intelegerile privind preturile dintre producatorii-procesatorii mari si ................atatea altele.
  Preferam o analiza la obiect si nu o istorie a preturilor.
 • +2 (2 voturi)    
  pamantul (Joi, 31 martie 2011, 9:24)

  shadow [anonim]

  trebuie lucrat , ce-i care nu au lucrat la pamant in viata lor , ii rog sa se abtina , am copilarit la tara , am lucrat la pamant , nu e usor . Acuma sunt la oras , in week end ma duc sa-mi ajut parintii , ma incapatanez sa-mi fac o livada chiar daca anul acesta mi-au disparut 2 ciresi , si cine stie ce s-o mai intampla , chiar daca tiganii din localitatea vecina fura tot ( lacuste nu alta ) , dar evident ca nu se ia nimeni de ei . Populatia la tara e in multe localitati atat de batrana incat nu mai pot munci , altii iar s-au invartit pe tot felul de ajutoare si nu mai fac nici agricultura de subzistenta , dar daca tu semeni ceva se servesc . In perspectiva cresterii preturilor la carburanti , etc , alimentele se vor scumpi , pana la urma ne-am obisnuit prost ca agricultura sa fie cenusareasa economiei , si orice invartit ce muta doua hartii de colo-colo s-o duca mult mai bine ca un om care munceste din greu ( chiar lucrand pamantul ) . Spor la treaba , pt cei care vor . PS : la ora actual pamantul la tara nu e foarte scump , cateva ari acolo pt o gradina cel putin se poate , mai ramane de rezolvat cu securitatea culturilor :) .


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version