Hotarat lucru, daca WikiLeaks n-ar fi existat ar fi trebuit inventat. Fara documentele publicate am fi putut sa ne imbatam cu apa rece si cu slogane de genul "interesul national" sau "pozitia Romaniei". Voi vorbi astazi despre telegramele buclucase care incep sa iasa la suprafata treptat. Subiectul, cu toate ca nu este unul atat de spectaculos pe cat incearca sa-l faca organele de presa, are rolul de a ne face constienti de locul pe care factorii nostri de decizie ni l-au rezervat pe aceasta lume.

Urmaresc de mult timp documentele publicate de WikiLeaks atat pentru ca ne arata mecanismul din spatele puterii SUA, cat si datorita faptului ca dezvaluie statusul clar al relatiilor internationale, mai precis spus, ceea ce se intampla in spatele zambetelor de complezenta. Telegramele par a juca si un rol de refulare a factorilor implicati in redactarea lor, astfel incat, nu de putine ori, asistam la caracterizari grosolane ale partenerilor, la reprezentari caricaturale si chiar la injurii.

In timp ce in majoritatea telegramelor publicate pana acum se transmiteau informatii obtinute destul de ocult de catre ambasada, in cazul Romaniei avem de-a face cu o inflatie de informatori benevoli care fac coada la usa reprezentantilor SUA. Nu mi-am putut imagina ca deprinderile pe care le credeam uitate in negra perioada fanariota vor reveni cu atata forta pe malurile dambovitene. Diversi jurnalisti braveaza ca la un moment dat au mancat rahat ambasadorului SUA despre X sau Y, politicieni prostanaci isi justifica umili pozitiile publice si-si cer scuze ca s-au legat, subliniaza ei, numai electoral de anumite interese ale SUA.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.