Toti ochii sunt atintiti acum catre Japonia, unde lupta cu o tehnologie pe care n-am stapanit-o niciodata capata proportii dramatice. Desigur, introducerea energiei atomice a fost considerata inca de la inceputuri drept o tehnologie a viitorului, care ne va scapa de dependenta de petrol. Intotdeauna insa, cei implicati au trecut sub tacere faptul ca o asemenea tehnologie comporta anumite riscuri. A trebuit sa avem parte de Cernobal pentru a intelege oarecum ca imblanzirea demonilor energiei nucleare este mult mai grea decat ne-am fi imaginat.

Ceea ce se intampla in Japonia este surprinzator din doua puncte de vedere. In primul rand, cu totii ne-am fi asteptat ca un complex de o sensibilitate atat de mare precum o centrala nucleara sa fie mult mai bine protejat in fata dezastrelor naturale. Am admirat cum blocurile si casele au rezistat cutremurului in timp ce reactoarele s-au dovedit a fi mult mai sensibile. Inaintea cutremurului probabil marea majoritate ar fi putut jura ca lucrurile stau invers. In alta ordine de idei, este surprinzatoare tehnologia folosita. Din cate inteleg(in acest domeniu sunt afon, asa ca rog sa-mi fie iertate erorile) reactoarele se alimentau cu combustibil pentru un an. O asemenea cantitate de combustibil face infint mai grea interventia atunci cand lucrurile o iau razna. Desigur, ar mai fi multe aspecte legate de procedurile existente acolo si de normele pe baza carora s-au construit si functionau respectivele centrale.

Cert este ca problemele din Japonia i-au facut pe multi sa-si puna intrebari serioase despre viabilitatea tehnologiei. Germania se pare ca va inchide sapte reactoare construite inainte de 1980, iar restul instalatiilor vor intra intr-un program de verificari stricte. Putini stiu ca, spre deosebire de Franta unde populatia nu pare deranjata de prezenta reactoarelor nucleare, in Germania marea majoritate a populatiei este refractara acestui tip de energie. Inchiderea instalatiilor germane va fi, cu siguranta, primul pas, urmand ca multe alte state sa faca verificari similare deoarece riscurile sunt intr-adevar mari.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.