Alternativa pentru privatizarea CEC-ului …si a altor intreprinderi de stat din Romania

de Prof. Acad. Yvan Allaire, Ph.D. (MIT), Prof. Mihaela Firsirotu, Ph.D. (Mc Gill)     Institutul de guvernanta ale intreprinderilor private si publice (Canada)
Luni, 7 martie 2011, 7:43 Actualitate | Opinii


Guvernul Romaniei, la presiunea FMI-ului, conform presei din Romania, intentioneaza sa lanseze un al doilea val de privatizari pe scara larga a marilor intreprinderi de stat care au mai ramas in picioare dupa primul val. Una dintre cele mai spinoase privatizari este cea a CEC Bank, singura mare banca romaneasca comerciala universala care nu se afla in mainile strainilor. CEC-ul are 3.4 milioane de clienti, active (assets) in valoare de 3.1 miliarde si detine  cea mai extinsa retea de sucursale; practic, din cele 1000 de sucursale care deservesc regiunile rurale din Romania, CEC-ul detine 870 ! (Roland Berger Consultants, 2010). Guvernul Romaniei a incercat sa opreasca sau sa amane procesul de privatizare, cautand modalitati de  crestere a capitalului Casei de Economii si Consemnatiuni dar EU si FMI s-au situat pe pozitia ferma ca fondurile publice nu trebuie sa fie indreptate catre capitalizarea CEC-ului.

Privatizarile si dereglementarile pe scara larga, inspirate de ideologia prevalenta in epoca Reagan-Thatcher, au produs rezultate amestecate. Chiar in circumstantele cele mai favorabile, ca in cazul Marii Britanii, rezultatele au fost dezamagitoare si s-au soldat cu mai multe esecuri. Caile ferate britanice sunt administrate de sectorul privat dar subventionate de guvern; caile ferate franceze sunt de stat. Nu-i greu de ghicit care dintre cele doua state are un sistem feroviar mai bun. Aeroporturile britanice sunt privatizate; cu toate acestea,  performanta  aeroportului Heathrow este deplorabila (investitorii care au cumparat actiuni au facut insa o gramada de bani in momentul privatizarii sale).
Remarcabil, chiar dupa criza financiara, care a batut in cuie cosciugul presupuselor virtuti ale “pietei libere” si “eficientei de piata”, este de remarcat  prezenta remanenta a unor grupari ideologice (si indivizi cu o agenda proprie) care promoveaza privatizarea cu toptanul a companiilor de stat din tarile in curs de dezvoltare sau in tranzitie.

Desigur, aproape toate bancile austriece, irlandeze, spaniole, germane, britanice, fie ele private sau de stat, au primit injectii de capital (equity injections) si credite garantate de guvernele lor a caror sursa a fost deseori fondurile de urgenta europeene si finantarile FMI puse la dispozitia tarilor respective. De exemplu, bancile austriece Erste Group si Raiffeisen International, care detin si controleaza cele mai mari banci din Romania, au primit de la statul austriac o injectie de capital, prima  de 1.22 miliarde euro iar cea de-a doua de 1.75 miliarde. In plus, Republica austriaca garanteaza obligatiunile emise de aceste banci pana la valoarea de 6 miliarde si respectiv 10 miliarde de euro.

Sa ne reamintim de asemenea ca jumatate din bancile din Polonia sunt detinute sau controlate de stat. China, India, Brazilia si nenumarate alte state refuza sa cedeze complet controlul asupra sectorului bancar in favoarea “fortelor pietii” si sunt inca si mai hotarate sa nu lase sectorul bancar sa intre pe maini straine. Chiar Canada si Statele Unite, tari favorabile pietei, nu  permit strainilor sa le controleze bancile. In Canada, nu exista control de stat al bancilor comerciale dar nici un actionar (sau  grup de actionari cu interese comune) nu poate detine mai mult de 10% din actiunile cu drept de vot  emise de o banca iar investitorii straini, luati la un loc, nu pot detine mai mult de 20% din actiuni cu drept de vot. Iar Canada este cunoscuta a avea cel mai bun sistem bancar din lume, unul dintre putinele care a ramas neatins de furtuna financiara din anii 2007-2008.
 • Care sunt solutiile pentru CEC?
In primul rand, guvernul roman trebuie sa declare: CEC-ul nu va fi privatizat in totalitate. In masura in care  profitul nedistribuit nu-i va permite bancii sa-si mareasca destul de repede gradul de capitalizare pentru a indeplini  standardele internationale (Based III), guvernul ar trebui sa privatizeze in mod partial CEC-ul  si numai atat cat sa-i permita o capitalizare adecvata. Actiunile sale trebuie sa fie listate la bursa. Guvernul ar trebui sa stipuleze ca doar cetatenii romani si entitatile in proprietatea romanilor vor fi autorizate sa detina actiuni la CEC. Dar sa fie clar: alternativa la completa privatizare  este o mai buna guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat si a celor aflate sub controlul statului.

“ Poate cea mai notabila schimbare in practica intreprinderilor de stat este faptul ca guvernanta corporativa s-a schimbat in mod semnificativ in ultimul deceniu si jumatate. Multe intreprinderi de stat  si-au schimbat statutul de infiintare pentru a-si imbunatati guvernanta interna, pentru a include directori din exterior in consiliile lor de administratie  , pentru a furniza stimulente managerilor care obtin performante bune si a profesionaliza managementul…

In primul rand, companiile de stat, care au privatizat  o parte din actiunile lor prin emiterea de actiuni, au trebuit sa atraga  investitori prin auto-impunerea de limite capacitatii guvernului de a extrage resurse din aceste companii. In acest scop, managementul a fost profesionalizat, indivizi din afara companiei, au fost invitati sa devina membrii in Consiliul de Administratie si sa monitorizeze performanta companiei, iar disciplina emiterii de rapoarte financiare publice a fost imbunatatita. Listarea la bursa, pentru a vinde actiuni sau obligatiuni, a fortat companiile de stat sa respecte standarde contabile recunosute si acceptate pe plan international, sa emita rapoarte financiare trimestriale, si sa angajeze companii de audit ca PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, and KPMG. Datorita  monitorizarii actionarilor (shareholders), supravegherii intreprinsa de regulatorii pietei de capital (cum ar fi Securities and Exchange Commission) si angajarii companiilor de audit, a devenit mai greu pentru managerii companiilor de stat sa fure profiturile sau sa foloseasca practici de contabilitate frauduloase – nu este imposibil, dar mult mai greu…

Rezultatul  final este o imbunatatire semnificativa a guvernantei corporative, a discipinei emiterii de rapoarte financiare publice si a controlului finaciar. » (The Return of State-Owned Enterprise: Should We Be Afraid?, Francisco Flores Macias and Aldo Musacchio, Harvard International Review, April 4, 2009).

Peste tot in lume, guvernele cauta sa imbunatateasca guvernanta corporativa a intreprinderilor lor de stat. Cand luam in consideratie avantajele si dezavantajele companiilor privatizate fata de companiile de stat, balanta se apleaca in favoarea celor de stat cu conditia ca acestea din urma sa fie bine guvernate. O companie de stat bine guvernata si bine gestionata ofera beneficiile eficientei ei tuturor cetatenilor unei tari, nu numai actionarilor ei.

Din cele 100 de mari companii canadiene (dupa venit), 13 sunt de stat. Dintre cele mai mari companii din lume, pe baza valorii actiunilor lor la bursa, la sfarsitul anului 2010, patru sunt intreprinderi de stat de tip hibrid, operand in domeniul energiei in China, Rusia si Brazilia. La Forumul Economic Mondial de la Davos, editia 2011, reprezentantii Chinei si Indiei si-au manifestat pe fata dispretul fata de modelul economic neo-liberal atat de drag unor state occidentale si promovat cu o fervoare induiosatoare de catre gruparile ideologice neo-liberale. Bineinteles ca, toate guvernele inteligente stiu insa ca trebuie sa imbunatateasca guvernanta intreprinderilor lor de stat.
 • Exigentele la care ar trebui supuse intreprinderile de stat  pentru a le imbunatati guvernanta si a asigura viabilitatea si eficienta lor

1.Oricand este posibil, deschideti piata competitiei; intreprinderile de stat, fiind nevoite sa intre in competitie, vor adopta practicile  manageriale si de guvernanta menite sa le aduca succes.

2.Transformati intreprinderile de stat in intreprinderi hibride in care investitorii privati pot sa detina o parte din capital in timp ce  statul retine controlul; o intreprindere de stat, detinuta partial de catre investitorii privati si care isi listeaza actiunile la bursa, va trebui sa respecte toate  regulile si reglementarile  autoritatilor pietelor de capital. Daca doreste sa-si mareasca si mai mult capitalul prin emiterea de actiuni si obligatiuni, va trebui sa dea dovada ca opereaza in baza unei guvernante superioare.

3.In final, daca intreprinderea de stat nu isi imbunatateste performanta, optiunea privatizarii poate fi reactivata.

CEC-ul poate juca un rol vital in economia Romaniei in calitatea sa de banca detinuta sau controlata de stat. Unele programe de asistenta financiara acordata intreprinderilor mici si mijlocii precum si sectorului agricol recurg la garantii guvernamentale pentru creditele bancare. Aceste programe au fost concepute pentru a ajuta intreprinzatorii si agricultorii romani sa acceseze fondurile europeene destinate Romaniei sub diferitele programe  de “convergenta”. Foarte putin insa s-a realizat!

Aceste fonduri importante, de ordinul miliardelor de euro, raman nerevendicate si necheltuite, un adevarat scandal pentru o tara in agonie precum Romania. CEC-ul ar trebui sa devina, la solicitarea guvernului, principalul motor al unui program dinamic de asistenta financiara si tehnica pentru intreprinzatorii si agricultorii care solicita aceste fonduri europeene.
 • Guvernul ar trebui sa oblige CEC-ul si intreprinderile de stat sa adopte cele mai perfectionate principii si procese de guvernanta
1. Guvernul ar trebui sa numeasca un consiliu de administratie al carui membrii sa fie in majoritate independenti; prin “independenta” se intelege faptul ca un membru al consiliului sau orice persoana aflata in legatura cu el, nu are nici un interes personal sa influenteze deciziile respectivei intreprinderi de stat, nu primeste recompense banesti in afara celor anuntate public si care i se cuvin in calitate de membru al consiliului de administratie.

2. Orice tranzactie intre companie si o entitate sau individ legate de consiliu sau managemnet (related-party transactions) trebuie sa fie facuta publica; acel membru al consiliului sau al management-ului care are un interes intr-o astfel de tranzactie nu trebuie sa participe la discutii si sa ia decizii privitoare la tranzactie.

3.Trebuie sa fie creata o comisie de audit precum si un comitet de guvernanta si etica; intreprinderile de stat trebuie obligate sa accepte auditarea de catre firme de audit recunoscute pe plan international.

4. Trebuie sa i se ceara consiliului de administratie adoptarea unui cod de etica care sa fie publicat pe site-ul de pe internet al intreprinderii si in raportul ei anual.

5. Trebuie sa i se dea consiliului de administratie responsabilitatea de a  numi si fixa remuneratia cadrelor superioare ale companiei dar cu aprobarea  guvernului.

6. Trebuie impusa  transparenta deplina; in mod special, intreprinderile de stat ar trebui:
-sa publice un raport anual disponibil pe situl lor internet continand toate informatiile relevante despre operatiunile si indicatorii lor de performanta; de asemenea rapoartele lor financiare  verificate de firme de audit externe; toate informatiile despre intreaga retributie a membrilor consiliului si a cadrelor superioare, expertiza si experienta membrilor consiliului de administratie, statutul lor de (ne)independenti, codul de etica, orice tranzactie care implica parti legate etc.
-sa depuna raportul anual in parlament cu trei luni inainte de incheierea anului fiscal al companiei de stat; presedintele consiliului si presedintele-director general (CEO) trebuie sa se prezinte inaintea comisiilor de specialitate ale parlamentului pentru a raspunde tuturor intrebarilor si problemelor legate de performanta lor.    
De exemplu, Fondul Proprietatea, in eforturile sale de a fi listat la bursa  de la  Bucuresti, a adoptat un numar de masuri de guvernanta pe linia propunerilor enuntate aici. Ar putea insa sa se amelioreze privind unele
aspecte ale guvernantei. De exemplu, independenta membrilor consiliului de administratie nu este clar stabilita si un numar de membrii ai consiliului vadesc serioase conflicte de interese. Cu toate acestea, Fondul Proprietatea a facut un urias pas inainte in directia cea buna. Data fiind importanta sa participare in companiile de stat (ca si in multe companii private) Fondul Proprietatea trebuie sa exercite presiuni asupra acestor companii pentru a le determina sa adopte rapid (in decursul unui an) principiile de guvernanta pe care el insusi  le-a adoptat.

Mesajul nostru catre guvernul Romaniei este simplu:
- nu va lasati presurizati si impinsi sa implementati politici depasite de vreme si expirate; apucati-va tare de lucru pentru a imbunatati guvernanta intreprinderilor de stat ale tarii.
- intreprinderile voastre de stat bine guvernate sunt singurele parghii de control ale suveranitatii economice si politice a tarii care v-au mai ramas.
Aveti o datorie fiduciara si morala sa nu le lasati din mana!
    

Prof. Acad.  Yvan Allaire, Ph.D. (MIT) este Presedintele Institutului de guvernanta ale intreprinderilor private si publice (Canada)
Prof. Mihaela Firsirotu, Ph.D. (Mc Gill) preda la Facultatea de management, UQUAM (Canada)

(Opiniile expuse in acest articol nu-i angajeaza decat pe autori.)


Citeste mai multe despre   


3980 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  adevarat (Luni, 7 martie 2011, 8:07)

  alex [anonim]

  cred ca opinia exprimata trebuie luata in considerare; vedeti ce s-a intamplat cu Rompetrolul, cu Sidex unde nu mai avem nimic de spus, fac strainii ce vor si numai in folosul lor si in detrimentul intereselor noastre.
  Nu in ultimul rand este parerea pe care o au despre noi vazand cu cata usurinta cedam valorile noastre din interese mizerabile ale unor oameni la fel.
 • +1 (1 vot)    
  stop coruptia (Luni, 7 martie 2011, 8:21)

  serafim-gugustuc [utilizator]

  cea mai buna solutie este sa-i vanda doar conducerea propietar sa ramana statul, si acest lucru foarte atent sa nu cumva sa dea faliment cu garantii ultra, sa nu existe posibilitatea pierderii.
  este o crima sa mai vindem si CEC-ul
  • 0 (2 voturi)    
   este (Luni, 7 martie 2011, 10:10)

   este [anonim] i-a raspuns lui serafim-gugustuc

   este o sabie cu doua taisuri: privatizarea numai a managementului nu ar face decat sa mute problema incompetentei/delasarii de la managerii actuali (de stat) la... evaluatorii acestora (care vor fi tot de la stat).

   cata vreme ineficienta unei intreprinderi se acopera din banii altora (ai statului), lucrurile pot derapa foarte usor.

   o intreprindere privata tocmai de aici isi trage eficienta: prin faptul ca pierderile ei sunt platite de... proprietari (nu de stat). care proprietari fac presiuni continue pentru eficienta si sunt cei mai exigenti evaluatori ai managerilor.
 • +1 (1 vot)    
  Intru-totul de acord! (Luni, 7 martie 2011, 8:25)

  don giovanni [anonim]

  Basescu citeste Hotnews? Dar Isarescu?
  "Mesajul nostru catre guvernul Romaniei este simplu:
  - nu va lasati presurizati si impinsi sa implementati politici depasite de vreme si expirate; apucati-va tare de lucru pentru a imbunatati guvernanta intreprinderilor de stat ale tarii.
  - intreprinderile voastre de stat bine guvernate sunt singurele parghii de control ale suveranitatii economice si politice a tarii care v-au mai ramas .
  Aveti o datorie fiduciara si morala sa nu le lasati din mana!"
 • +1 (1 vot)    
  Enunturi corecte in Teorie (Luni, 7 martie 2011, 8:43)

  Romani care ii invata pe canadieni management [anonim]

  E cert ca orice stat responsabil trebuie sa pastreze parghii de influenta in economie, pentru e vorba de echilibru si stabilitate in sistemul social.

  Problema e profesionalizarea gestionarii companiilor de stat. Orice stat democratic e guvernat de lideri politici, veniti la putere pe baza unor platforme politice aprobate de o majoritate de electori.
  Liderii politici au astfel un mandat pentru a efectua schimbari/ameliorari ale sistemului economico-social.
  Una din parghii e tocmai sectorul economic de stat.

  In consecinta, interventia factorului politic in gestionarea societatilor cu capital de stat este inevitabila si ea nu va corespunde 100% cu reguli de buna administrare.

  Important e ca gestionarea sa fie facuta pe ansamblu cat mai profesionist si sa nu fie acceptate pierderi decat in volum si pe perioade strict determinate.
  La fel de important e adoptarea unui sistem de raspunderi si penalitati juduciar-penale pt rezultate proaste ce sunt direct imputabile administratorilor numiti de stat. Daca nu se face asta, nimeni nu e clar responsabil si sanctiunea va fi doar politica, la alegeri, insa pierderile le vor suporta toti alegatorii. Inadmisibil.
  • -1 (1 vot)    
   toate (Luni, 7 martie 2011, 10:13)

   toate [anonim] i-a raspuns lui Romani care ii invata pe canadieni management

   toate bune pana la "una din parghii este sectorul economic de stat". pana unde si de ce?

   este o dezbatere intreaga pana unde se intinde rolul statului in economie? de la doctrina comunista (care sub pretextul ca "totul e al statului" a dat totul pe mana clicii de partid), pana la cea libertarian, care sustine ca statul nu trebuie sa aiba niciun rol in economie.

   de ce nu ar fi suficiente celalte parghii ale statului: justitia, politia, dreptul de a da legi?

   nici la fotbal, arbitrii nu dau cu piciorul in minge si, totusi, jocul merge.
 • 0 (0 voturi)    
  /// (Luni, 7 martie 2011, 9:27)

  Deaconu [anonim]

  CEC-ul functioneaza exact dupa regulile economiei de piata, nu conteaza cine e proprietarul, de ce ar trebui data, tot pe nimic, cum e regula , altora, de regula clara, straini? Doar pentru a se pricopsi unii, spre pagubirea dubla a tarii, de catre hotii romani si de catre finanta mondiala? Si cum adica, orice banca poate fi capitalizata de proprietari, mai putin Cecul cu proprietar statul. Aberatii paguboase. ///(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   problema (Luni, 7 martie 2011, 10:17)

   problema [anonim] i-a raspuns lui Deaconu

   problema care apare cand esti proprietar (si pentru un privat, dar si pentru stat) are doua valente:

   1. fiind proprietar, ai de platit si toate cheltuilelile de functionare (de la salarii si pana la electricitate) si trebuie sa iti bati capul si administrativ cu asta

   2. intreprinderea respectiva nu aduce numai profit (se pare ca toata lumea confunda "afacere" cu "profit"), ci si pierderi, pe care trebuie sa le acoperi.

   cand statul este proprietar, trebuie sa acopere toate pierderile si, eventual, sa incaseze un profit.

   cand statul nu este proprietar, daca afacerea merge bine, incaseaza 16% din profit. daca afacerea pierde, statul nu pierde nimic.

   mai adauga la asta faptul ca nu trebuie sa plateasca salarii si, in plus, castiga si toate contributiile sociale si de sanatate la bugete... din banii platiti, drept salarii, de privat. cand compania este de stat, nu se castiga nimic la bugetul asigurarilor sociale, de exemplu: banii doar se muta dintr-un buzunar in altul.
   • 0 (0 voturi)    
    Gresit! (Marţi, 8 martie 2011, 11:10)

    Toto [anonim] i-a raspuns lui problema

    Proprietarul nu asigura banii necesari cheltuielilor unei companii! Poate doar sub forma de imprumut.
   • 0 (0 voturi)    
    Nationalizarea pierderilor! (Marţi, 8 martie 2011, 13:04)

    deaconu [anonim] i-a raspuns lui problema

    De nationalizarea pierderilor si privatizarea profitului ati auzit? Pierderil granzilor privati, daca sunt, (ca si maximizarea profitului) le plateste statul roman indirect,prin preturile mai mari pe care le plateste cetateanul, si direct prin facilitati ca sa nu inchida(cica) si sa nu plece!
 • 0 (0 voturi)    
  o analiza buna (Luni, 7 martie 2011, 9:44)

  Consonant [utilizator]

  Problema pe care o vad eu se afla in primul rand la politicieni, fiindca o privire sumara asupra marilor privatizari romanesti arata de fapt un jaf facut cu coruperea politicienilor care s-au perindat la guvernare. Saracia tarii are, in mare masura, sursa in jaful sustinut la care si-au dat mana afaceristi verosi si politicieni corupti.

  Pe de alta parte, in intreprinderile de stat exista jaf (vezi cazurile de vanzari de energie, si multe altele) prin care cei care ar trebui de fapt sa administreze afacerea in mod profesional si onest, isi dau mana cu alti "afaceristi" verosi pentru a-si insusi in mod fraudulos parti mari din produsul intreprinderii (sifonari, manipularea pretului, etc.).

  Solutia este doar globala: o clasa politica responsabila si pentru care interesul national are valoare si o populatie constienta si activa intr-o tara in care legea sa functioneze. Putem face asa ceva? Depinde numai de noi.
  • 0 (0 voturi)    
   nu (Luni, 7 martie 2011, 10:20)

   nu [anonim] i-a raspuns lui Consonant

   nu este cumva si vina alegatorilor care au votat pe respectivii politicieni? de unde o sa ne pice o clasa politica globala si corecta? din cer?

   nici alte natii nu s-au nascut cu o clasa politica globala si corecta ci *au facut selectia* prin voturi.

   problema vine de la alegatori: avem politicienii si conducatorii pe care noi insine i-am votat si... ii meritam. ca ne place sau nu.

   este de datoria noastra sa ii triem. si nu sa ne plangem.
   • 0 (0 voturi)    
    Draga Nu (Luni, 7 martie 2011, 10:40)

    Consonant [utilizator] i-a raspuns lui nu

    Ai citit si ultima fraza? O rescriu: "Solutia este doar globala: o clasa politica responsabila si pentru care interesul national are valoare si o populatie constienta si activa intr-o tara in care legea sa functioneze. Putem face asa ceva? Depinde numai de noi." Cele doua, un popor constient de ceea ce face si o clasa politica responsabila, se duc mana in mana (dar asta este o discutie mult prea ampla care merita o tratare separata). Si, in general, nu este stilul meu sa ma plang: daca pot face ceva fac, daca nu pot face atunci macar spun, dar nu ma plang.
 • 0 (0 voturi)    
  Alternetiva viabila (Luni, 7 martie 2011, 9:48)

  Ion [anonim]

  Excelent ! Acestea sunt solutiile corecte !
 • 0 (0 voturi)    
  corect (Luni, 7 martie 2011, 10:05)

  cet23 [anonim]

  Corect! Noua ni se baga pe gat privatizarile de la Revolutie incoace! Sa privatizam tot ce este profitabil in tara asta.
  Am privatizat Petrom-ul. Asa, si? Petrom-ul oricum mergea foarte bine. Am privatizat gazul, in zona mea a aparut E-On gaz. Asa, si? Care gaz orium era profitabil. Astia de la E-on gaz sunt in asa hal de lacomi, incat desfiinteaza pe capete posturi numai de dragul sa isi mai bage in buzunar niste bani, acum in orasul meu au desfiintat ghiseele, au raman doua persoane pt relatii cu clientii pentru un oras municipiu de judet si acolo e o coada infernala mereu, iar in zona lor, in urma "magementului german" sar blocuri in aer intr-o veselie, cu o frecventa mult mai mare decat inainte. La Zalau i-au anuntat de problema cu cateva zile inainte de tragedie si nu a venit nimeni!
  Doua exemplu super clare! Orange! Cine nu a auzit de Orange? Dar cati stiu ca Orange este firma de stat? (apartine firmei de stat France Telecom). Renault! Cati stiti ca Renaul este firma de stat. Si uitati ce treaba buna au facut cei de la Renault in Romania, cu Dacia! (fanii "mertan" si "beemveu" sa se abtine de la comentarii).
  • 0 (0 voturi)    
   de (Luni, 7 martie 2011, 12:03)

   de [anonim] i-a raspuns lui cet23

   de ce atata bucurie ca intreprinderile respective erau asa de profitabile? erau profitabile... pe banii nostri. noi plateam, din buzunar, si salariile sefilor, si vilele de la munte, si profitul respectiv...
 • 0 (0 voturi)    
  bravoas autorilor! (Luni, 7 martie 2011, 11:10)

  ngi [anonim]

  asa da! nu ca intr-un articol recent, in care Radulescu sustinea printr-o retorica de cea mai joasa speta, ca banca si ca poltizarea si ca privatizarea singura solutie. gretos!

  testul intreprinzatorului privat de atatea ori pana se satura CE si pana nu mai are ce cracni, statul mai hotarat si hai cu capitalizarea. CA e intr-adevar o problema..
 • 0 (0 voturi)    
  incep pe un ton vesel ... (Luni, 7 martie 2011, 13:59)

  ion [anonim]

  cu ultima parte din articol pentru a diminua avantul comentatorilor: (Opiniile expuse in acest articol nu-i angajeaza decat pe autori.) :)))
  Articolul e facut dupa zicala: Vulpea care nu ajunge la struguri spune ca sunt acri. Reamintesc ca o incercare de privatizare a fost oprita in decembrie 2006 (posibilul cumparator era banca Greciei).
  O alta parte care e amunzanta si nu pot abtine sa nu o observ ... e grija care ne-o poarta unii si sfaturile lor nepretioase.
  CEC a fost infiintata in 1864 de catre Maria sa Cuza, si nu va fi privatizata .. indiferent ce vor spune carcotasii. Va las pe voi sa ghiciti de ce :))
 • 0 (0 voturi)    
  Excelenta analiza! (Marţi, 8 martie 2011, 11:45)

  Gabriel, Deva [anonim]

  Limbajul simplu, structura organizata si concluzia logica: suverinatea economica si politica o mai putem mentine numai prin intreprinderi de stat administrate transparent, independent, eficient prin management de tip corporatist si prin aportul capitalului privat si al bursei de valori.
  Numai dupa ce am citit articolul am citit si cine sunt autorii. De sfaturilor unor astfel de oameni avem nevoie.
  Cred, ca un singur lucru mai lipseste, desi nu facea obiectul analizei: practicile antimonopol.
  In ciuda optimismului ca exista solutii, m-a intristat numarul mic de vizualizari al articolului. Desi sunt inginer, as fi vrut sa am astfel de profesori.
  Felicitari!
 • 0 (0 voturi)    
  cec (Marţi, 8 martie 2011, 19:24)

  dantes [anonim]

  Autorii trecu cu vederea un singur aspect. Avem de a face cu unul dintre cele mai corupte state din lume si cu una dintre cele mai ineficiente administratii de stat care exista pe pamant. La stat a fost postibil ca Petrom si Sidex sa realizeze pierderi an de an, privatizate, ambele realizeaza profit.
  Acest stat de ani repara si reface aproape anual singura autostrada existenta, de 100 de kilometri, ceea ce o transforma intr-o gaura neagra. Probabil ca o parte uriasa din bugetul tarii se va risipi anual atunci cand statul va avea de gestionat 2000 de kilometri de autostrada. Tari precum Franta sau Italia si-au concesionat autostrazile tocmai datorita faptului ca n-au capacitatea administrativa a tarilor nordice de a le gestiona eficient.
  Si-apoi CEC nu are o relevanta prea mare in sistemul bancar. Banca Transilvania o depaseste cu mult ca active, este o banca privata, cu capital majoritar romanesc si pe unul din primele trei locuri ca si cota de piata in Transilvania. Cumpararea acesteia de catre OTP, sa zicem, mi s-ar parea o pierdere mult mai mare decat CEC.
 • 0 (0 voturi)    
  Capitalismul de stat? (Joi, 10 martie 2011, 10:11)

  Bogdan Duca [anonim]

  Asta e varianta distributista a acelui "nu ne vindem tara" care a amanat reforma economica in Romania pentru mai bine de 7 ani? Fascinanta pleodaria capitalismului de stat. Doar ca e o gluma buna sa aduci ca argument faptul ca din primele 100 de companii din Canada, 4 sunt companii de stat. Doar 4? Aceasta este masura ineficientei managementului de Stat.
  Cat despre alte tari model: China, Brazilia, India: campioane ale distribuirii saraciei, nu credeti?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version