Asa cum am promis, continuam pe contributors.ro dezbaterea despre perspectivele si sansele unui nou partid politic. Azi vorbim despre bani. Despre o lege a finantarii partidelor pe care toate partidele parlamentare o incalca acum. De unde rezulta ca oricum am schimba-o sau orice lege am da, important e ca ea sa fie asumata de catre un grup de oameni care se asociaza voluntar. Adica de catre un partid. Ar putea exista, supravietui si avea succes un partid care respecta legea finantarii partidelor? Pare o intrebare retorica, dar nu este.

Cristian GhineaFoto: CRPE

Am ajuns la acest subiect din vorba-n vorba cu Costel Popa, pe care l-am invitat sa contribuie cu un text la dezbatere. Costel a coordonat programele de monitorizare a finantarii partidelor politice ale APD in perioada 2003-2007, a fost consultant pentru GRECO (Group of States Against Coruption) pentru evaluarea finantarii partidelor politice din Slovacia, a participat la elaborarea legii finantarii partidelor politice nr. 334/2006, a fost trainer pentru mandatarii financiari de la alegerile din 2004 din Romania si pentru ONG-uri din fostele tari sovietice, a fost Secretar General al ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations). Sper ca v-am impresionat. In prezent este presedinte al organizatiei Ecopolis (www.ecopolis.org.ro). (Cristian Ghinea)

Cum ar trebui sa arate finantarea unui nou partid?

Cu totul altfel decat arata in acest moment finantarea partidelor politice din Romania. Pentru un nou partid care pune buna guvernare in prim plan, respectarea legii este primul pas pe care trebuie sa-l faca.

O alta chestiune este cea a viziunii asupra finantarii partidului, punct atins de Cristian Ghinea in articolul sau care a starnit discutiile despre infiintarea unui nou partid.

In fine, a treia problema este cea a bugetelor, a managementului financiar, a planificarii financiare, cat costa functionarea unui partid si de unde ia aceste sume.

Sigur, aceste aspecte sunt legate intre ele: legislatia afecteaza si limiteaza modul in care imi construiesc viziunea despre finantare, acestea doua afecteaza si restrictioneaza campul de actiune pentru managementul financiar.

Legea finantarii partidelor politice (disponibila aici)

Sa fie clar, in acest moment nici un partid important nu respecta legea finantarii partidelor politice (FP). Rapoartele Asociatiei Pro Democratia la care am lucrat in perioada 2003-2007 (disponibile aici si aici) si care sunt valabile in mare parte si acum demonstreaza ca cel putin 50% din fondurile partidelor folosite in campanie sunt ne-inregistrate, fenomenul generalizat al pomenilor electorale, abuzul de resurse publice, etc.

Respectarea legii este de obicei ignorata in discutiile despre finantarea politica, iar noul partid ar trebui sa includa legea finantarii partidelor in biblia sa. Este posibil? Nu este imposibil, dar este foarte greu.

Greutatea nu provine din gestiunea financiara la nivel central, unde exista de obicei persoane suficient de instruite pentru a fi atente cu detaliile legii FP, insa cand iei in calcul ca vor exista cel putin 41 de filiale judetene si ca toate trebuie sa respecte litera si spiritul legii, atunci problema devine de 41 de ori mai complicata, pentru ca standardul de corectitudine in gestionarea finantelor trebuie sa fie general.

Inregistrarea corecta a veniturilor si cheltuielilor unui partid nu este doar o chestiune de gestiune contabila, ci ea trebuie sa fie in relatie directa cu conducerea partidului. De exemplu, atunci cand vorbim despre donatiile in natura sau de donatiile sub forma de discount sau cand vorbim de prevederile legate de conditiile pe care donatorii trebuie sa le respecte. Sa va dau un exemplu: in judetul x, presedintele filialei judetene organizeaza o conferinta de presa si pentru asta doreste sa foloseasca sala unui membru al partidului care o poate pune la dispozitie in mod gratuit. La conferinta se da cafea si piscot, oferite tot de membrul respectiv. Daca fondurile care trec prin conturi, sunt mai usor de gestionat de managerul financiar, aceste donatii in natura sunt mai greu de surprins la nivelul inregistrarilor financiare. Conform legii ele trebuie sa fie evaluate, inregistrate si declarate. Managerul financiar al judetului de obicei nu este implicat in activitatile curente ale partidului, iar presedintele filialei de obicei nu se incurca cu ¬contabilitatea¬ si se concentreaza pe problemele politice. La fel si cu afisele, transportul, publicitatea, etc. Zona donatiilor in natura este cea mai gri din finantarea partidelor politice. Exista si zone negre, despre a vorbit in parte si Cosmin Alexandru in interviul din Contributors.ro, in care banii cash circula prin sediile de partid in timpul campaniei fara sa apara vreo urma.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro