Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cat costa sa arhivezi documentatia unui proiect pe fonduri structurale?

de Ciprian Ciucu     Contributors.ro
Marţi, 1 martie 2011, 11:41 Actualitate | Opinii

Ciprian Ciucu
Foto: Contributors.ro
Ministerul Muncii în calitatea sa de Autoritate de Management pe POS DRU a lansat o licitație publică pentru a arhiva dosarele conținând proiectele depuse şi derulate din acest instrument structural.

Dat fiind că este vorba de arhivare, suma de aproximativ 5.000.000 Euro mi se pare uriaşă. Mai apoi, uitându-mă la ce presupune contractul, şi la ce cer cei de la Minister, nu mi se pare o sumă chiar aşa de mare. Expertiza solicitata i-ar dezarma pana si pe cei de la wikileaks. De aici, probabil si pretul. Totusi obiectivele contractului par mai modeste, de bun simt.

„Obiectivele specifice ale proiectului includ toate serviciile necesare pentru arhivarea dosarelor incluzând: amenajarea spațiului necesar pentru arhiva documente, construirea sistemului de depozitare cu rafturi, organizarea dosarelor pentru găsirea rapida a acestora, arhivarea inițială a dosarelor, livrarea instrumentelor specifice pentru asigurarea procesului de arhivare, instruirea utilizatorilor Beneficiarului pentru continuarea procesului de arhivare după terminarea proiectului.”

Acolo e de lins hârtii, nu glumă. Ceea ce mă fascinează este birocraţia care generează atâta hârțogărie încât ajunge să cheltuiască 5 milioane EURO doar pe arhivarea proiectelor din cadrul unui Program Operaţional.

AM POS DRU este una dintre autorităţile de management în care proiectele se depun on-line. Ajung să aibă dosare de hârtie doar proiectele care primesc finanţare. Şi nici aici să nu subestimăm birocraţia şi apetitul pentru hârtie al funcționarilor care folosesc acest material ecologic cu scopul de a se „îngropa”, de a se „acoperi” cu hârtii pentru orice situaţie în care s-ar putea găsi. Imaginaţia lor nu este bătută decât de experţii în audit pe proiecte europene.

POS DRU avea in octombrie 2010 vreo 2000 de proiecte în derulare, fiecare cu vagonul său de dosare. Între timp nu au avut loc evenimente spectaculoase în ceea ce priveşte creșterea absorbției fondurilor europene. Hai să spunem (exagerând) că până în 2013 vor mai contracta (Doamne ajută!) până la 10 mii de proiecte. Cifra este foarte optimista pentru ca se vor termina banii. Un calcul simplu, pe estimarea mea voit exagerată, arată că cei de la AM POS DRU vor servicii de arhivare de minim 500 euro pe proiect. Cam mult. Dumneavoastră ce spuneți? Face?

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1116 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică