Cum functioneaza inflatia? Cand un Stat tipareste bani sau are un deficit extravagant pe care-l acopera cu datorii imposibil de platit exista o regula.

Banii ajung intai la banci care cumpara in general actiuni, cererea e mare, preturile cresc (vezi Dow Jones). Apoi valul de bani ajunge la fondurile de investitii si la marile corporatii. Acestia cumpara lucruri palpabile, mijloace de productie, hrana, metale pretioase, actiuni de la firme mai mici. Preturile cresc iar. Apoi banii ajung la firmele care realmente produc. Care cumpara materii prime, cererea creste si cu ea preturile. La sfarsit banii ajung la oameni, preturile deja au crescut.

Cand FED tipareste bani, cum o face acum, inflatia creata e mondiala. Preturile cresc, si cresc in primul rand la lucrurile de la baza piramidei lui Maslow, si afecteaza pe cei mai expusi. 44 milioane de oameni au cazut in saracie din cauza preturile crescute la alimente.

Apoi urmeaza pretul combustibilului. Oamenii isi pierd mobilitatea. Afacerile merg mai greu. Pretul ii face pe toti mai saraci. Majoritatea revoltelor din ultima vreme au legatura cu pretul alimentelor si combustibilului, lumea araba este foarte vulnerabila dar e posibila o revolta oriunde.

Asta pentru ca nimeni nu a iesit din criza. Faptul ca niste contopisti de la FMI sau Banca Mondiala au niste cifre mai mari intr-un tabel e o iluzie. Nu despre asta e vorba. E vorba despre incredere. Despre locuri de munca.

In 1980 datoriile statelor bogate erau total acoperite de aurul mondial. Azi acoperirea este de 20 de procente. S-au tiparit bani in nestire si s-au facut datorii imposibil de platit. Nu exista niciun viitor luminos. Oamenii politici ai lumii trebuie sa accepte situatia si sa gaseasca o solutie.

Iar solutii sunt doua, sa dea faliment statele sau sa avem hiperinflatie. Pare ca mergem pe calea hiperinflatiei.

Exista tot felul de analisti care nu vad padurea din cauza copacilor. Fac analize tehnice, se uita la grafice. Realitatea e mult mai simpla. Statele sunt falimentare, nu-si pot plati obligatiile si o sa tipareasca bani. Preturile o sa creasca in mod catastrofic. Oamenii se vor revolta. Lumea araba e doar inceputul. Adevarata criza nici nu a inceput. Dar ce frumos ne iluzionam cu tot felul de parascovenii politice.

La nivel local sau global situatia e fara iesire. Doar la nivel individual sau de grup.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.