Daca imensele operatiuni declansate in vamile patriei in ultimele zile au fost posibile numai ca urmare a unui document depus de serviciile de informatii pe masa presedintelui “in vara acestui an” (?), concluzia nu poate fi decat una: TOATE institutiile guvernamentale abilitate cu supravegherea trecerii frontierelor si controlul activitatilor comerciale nu au facut nimic pentru a eradica infractiunile, iar DNA mai intervine doar la sesizarea serviciilor secrete.

Alin Theodor CiocarlieFoto: Hotnews

Daca presedintele constata acum public “cat de cangrenat era sistemul”, concluzia e numai una: am vrut mortis sa ducem aceasta cangrena a mai multor institutii de stat in spatiul Schengen, afirmand sus si tare ca ne-am indeplinit obligatiile tehnice si dand vina numai pe atitudinea dispretuitoare a Frantei, Germaniei, Olandei, etc. Ce mai are acum de declarat ministrul de externe?

Daca presedintele acuza sindicatul vamesilor ca nu are minima decenta sa spuna pana unde se intinde filiera baneasca, deoarece “stie mai multe decat organele de ancheta”, concluzia e tot una singura: “se pare” ca unii lideri sindicali sunt si ei implicati – o afirma tot presedintele.

Daca doctorii n-au voie sa hotarasca in locul judecatorilor si procurorilor fara a avea un certificat de “moralitate” in buzunar (dat de cine?), inseamna ca medicii nostri sunt doar o tagma care opereaza dupa alte criterii decat cele pentru care au prestat juramantul lui Hipocrate.

Daca opozitia coagulata este condusa de un trio comic si aglutineaza doar moguli si mafioti, iar de la PDL presedintele “nu mai asteapta de azi nimic, treaba lor ce fac!”, inseamna ca lipsa de vointa politica anticoruptie a devenit singura politica de stat in Romania si nici nu mai ai de la cine sa astepti sa indrepte lucrurile.

Daca “n-am iesit din criza, ci doar din zona de risc” dupa ce am acumulat datorii imense, iar marile regii ale statului, “jumatate din economia Romaniei”, au si acum pierderi uriase pe care trebuie sa le suporte toata populatia, inseamna ca “managementul prost” se datoreaza exclusiv incompetentei guvernului, care doar mimeaza masuri anti-criza.

Daca o moderatoare de televiziune isi permite sa-l intrebe cu nonsalanta pe presedintele tarii despre “propriul dumneavoastra partid”, iar intervievatul se lanseaza imediat intr-o analiza de detaliu a PDL, cu nume si prenume si cu indicatii precise privind criteriile statutare, inseamna ca si prevederile constitutionale despre pozitia presedintelui fata de politica sunt doar vorbe-n vant.

'Am luat nota”, spune presedintele Romaniei. Am luat si noi, nu de la servicii, ci chiar de la cel mai inalt demnitar, despre tara noastra in care nu mai functioneaza niciunul din mecanismele publice si vizibile ale competentei si autoritatii statului. Good bye Schengen, auf Wiedersehen, au revoir, etc si sa fim fericiti doar ca nu exista inca un mecanism de excludere a vreunui membru din Uniunea Europeana!

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro