Asocierea in vederea activitatii infractionale din vamile romanesti are majoritatea caracteristicilor mafiei. Actiunea din dimineata zilei de marti reprezinta cea mai mare actiune antimafie a statului roman. Peste o mie de procurori si politisti, jandarmi, mascati sau nu, participa la o actiune de nivel national. Cel putin 150 de retinuti pana in acest moment. Transportul lor la Bucuresti se face cu elicopterele ministerului de interne.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Din avertizarile presedintelui Basescu, apropo de “vedeti ce se va intampla in februarie”, rezulta nu numai ca presedintele avea cunostinta de ce se pregateste, dar este posibil sa fi initiat si monitorizat prin intermediul serviciilor secrete toata aceasta actiune.

Este foarte bine ca institutiile statului sunt capabile de o astfel de actiune, organizata in cele mai mici amanunte, iar din actiunea precedenta, de la Siret, rezulta ca sunt si foarte bine documentate, daca luam in considerare ca toti politistii si vamesii retinuti au primit mandate de arestare de 29 de zile.

Dupa esecuri anterioare serioase, anchetatorii s-au invatat minte. In urma cu 6 luni sau chiar mai demult, au fost infiltrati in vami politisti sub acoperire, la Siret se pare ca insusi seful politistilor era ofiter sub acoperire.

In plus, tehnica moderna i-a executat pe politistii si vamesii corupti. Noile echipamente cu care au fost dotate vamile in ultimele luni au fost mai intai “prelucrate”, cu aparatura audio-video, posibil legata la internet, astfel incat transmiteau online tot ce se intampla in raza lor de actiune. Ascultarea telefoanelor tuturor celor implicati in acte de contrabanda si filajul obisnuit in asfel de ocazii au condus la suficiente dovezi pentru a declansa actiunea.

Cum remarcam si alta data, este remarcabil cum din sute, poate mii de persoane angajate in aceasta supraveghere gigantica, n-au “rasuflat” informatii in afara, dovada fiind faptul ca impricinatii isi vedeau linistiti de treaba zilnica.

Felicitari fortelor de ordine si procuraturii pentru profesionalismul demonstrat in aceste ocazii.

Pe noi, cetatenii de rand, ne intereseaza insa altceva.

Vrem sa stim cum a fost posibil sa se intample aceste lucruri timp de 20 de ani, cine si ce raspunderi poarta, cum vor da socoteala de asta.

Persoanele cu functii de conducere din sistemul politiei de frontiera si vamii, pana la ministri de interne si finante, nu se pot scuza ca n-au stiut. De asta exista servicii secrete, metoda ofiterilor sub acoperire, tehnica de varf folosita peste tot in lume, ca sa afle. Doar cine n-a vrut sa afle n-a aflat de redistribuirea piramidala a spagilor si mitei din vami.

Ei cand vor da socoteala, ca pana acum nu i-a deranjat nimeni, nici macar DNA? Sunt vinovati cel putin de neglijenta in serviciu.

Apoi, toate sumele de bani colectate in vami, consistente (“eu nu-mi vand tara asa de ieftin”), s-au impartit piramidal, pana la nivele inalte. Cat de inalte? Iata intrebarea care sta pe buzele tuturor.

Se stie din cazul Halmeu ca suma necesara pentru a ajunge intr-un post de conducere in vama variaza intre 100.000-400.000 de euro. Unde ajungeau acesti bani? In mod normal la cei care fac numiri. Chiar daca indirect. Dar tot acest circuit al banilor trebuie lamurit. Pana la ultimul destinatar.

Cel mai grav lucru ar fi ca din acesti bani sa se “adape” si factorul politic. Sa ajunga si in trezoreria de partid, ca urmeaza campanii electorale grele, care presupun sume mari de bani, inclusiv pentru ulei, faina si malai necesare cumpararii de voturi.

Cum explica intransigentul ministru Vasile Blaga ca sub mandatul sau nu s-au stopat toate aceste activitati infactionale? Ca doar nu sunt de ieri de azi.

Exista acum o sansa extraordinara pentru a se face curatenie, pana la cele mai inalte nivele, inclusiv politice. PDL are si el o sansa unica, ca gestionar al activitatii in finante si afaceri interne, sa lase lucrurile sa mearga pana la capat. Sa separe odata graul de neghina. Increderea recastigata in ochii populatiei valoreaza infinit mai mult decat pierderile colaterale suferite. Sa scape de perceptia ca nu exista deosebire intre PDL si PSD. De perceptia ca PDL trece printr-un proces de PSD-rizare. Ar fi ultima ocazie inainte de inceperea procesului electoral si a unui eventual esec de proportii.

Daca toata aceasta tevatura este menita sa adoarma vigilenta celor care se opun intrarii Romaniei in spatiul Schengen, reforma statului roman ramane o vorba frumoasa dar goala.

Iar pentru presedintele Basescu miza este de asemeni uriasa. La plecarea din functie va face un bilant in care va trebui sa ne explice ce s-a ales din reforma statului roman. Pentru care a primit voturile ce l-au dus la Cotroceni.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro