Ce este Schengen - Schengen este o mica localitate din Luxemburg unde citeva state europene au semnat, in 1985, un acord prin care se stabilea eliminarea controlului la granitele dintre ele. Masura a intrat in practica in 1995, pentru vamile terestre si navale, iar din 2008 si la vamile aeroportuare. La acest acord au aderat, pina in prezent, si state care nu sunt membre UE (Elvetia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein), dar sunt si state UE care nu au dorit sa-si deschida granitele (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda). Prin urmare, orice individ care intra in spatiul creat de buchetul statelor care au aderat la acord se poate plimba de colo-colo fara a-i mai fi controlate pasaportul sau cartea de identitate la trecerea dintr-o tara semnatara in alta, scrie blogger-ul Rahoveanu.

Pe linga libertatea totala de miscare a persoanelor, de aceeasi facilitate beneficiaza si mijloacele de transport, ceea ce aduce o importanta economie de carburanti, nervi si timp prin eliminarea orelor de asteptare in vami. De asemenea, punctele vamale din interiorul acestui spatiu se desfiinteaza, ceea ce duce la diminuarea numarului de salariati ai statului si, implicit, la scaderea cheltuielilor cu salariile si functionarea, in ministerelor de resort.

Ca sa ma exprim pe intelesul lui tanti Mimi, ori ca te duci cu rata la Sascut sau Budapesta, ori ca iei avionul spre Barcelona sau Suceava, ori ca mergi cu trenul la Berna sau Baicoi, ori ca iei vaporul spre Viena sau Sulina, tot aia e! Iti trebuie doar bani de bilet, in cazul in care nu vrei sa faci blatul.

  • Romania... in spatiu?!

Singurele tari membre UE care vor dar nu fac parte din spatiul Schengen sunt Bulgaria si Romania. Conform Tratatului de aderare(Capitolul Justitie si afaceri interne)data la care tara noastra ar trebui sa fie acceptata in Schengen este 27 martie 2011. Pentru asta, statul roman a avut de indeplinit anumite obligatii tehnice.

Tot pentru tanti Mimi, spun ca aceasta inseamna ca Romania trebuie sa fie capabila sa-si pazeasca strasnic frontierele asa incit sa nu fie penetrata de imigranti, de traficantii de carne vie, arme si droguri, de contrabandisti, de teroristi etc. Atunci cind Romania va intra in spatiul Schengen, daca un infractor este "scapat" de graniceri, vamesi sau politisti, el poate ajunge in orice stat membru fara sa-l mai intrebe cineva ceva. Pentru asta, Olanda, de exemplu, trebuie sa aiba incredere in profesionalismul si corectitudinea personalului romanesc de la frontiera ca si in propriul personal. Ca o paranteza, intreb acum: Pe bune, voi ati avea? Cind spun asta am in vedere miile de baxuri cu tigari de contrabanda care intra in tara dinspre Republica Moldova si Ucraina, ne mai vorbind de crima organizata!

  • Unde ne aflam cu indeplinirea obligatiilor

Autoritatile romane, din toata saracia lor, au investit miliarde de euro pentru modernizarea vamilor, aeroporturilor si politiei de frontiera, precum si pentru emisiunea documentelor de identitate si identificarea digitala a persoanei conform standardelor Schengen. Evaluarile de pina acum ale partenerilor europeni au confirmat ca Romania a respectat angajamentele luate, iar cistigatorul licitatiei pentru executarea lucrarilor de implementare a sistemelor necesare a fost consortiul de firme franco-german EADS.

Tocmai de aceea, Traian Basescu a cerut Guvernului sa nu mai utilizeze cele 271 de milioane de euro, alocate prin bugetul de stat din 2011, lucrarilor de securizare a frontierei pe care trebui sa le faca EADS, pina nu vom sti data intrarii in Schengen.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Rahoveanu.