Presedintele Traian Basescu braveaza spunand ca isi asuma responsabilitatea pentru intarzierea accesului Romaniei la spatiul Schengen. Nu are de ce. Daca nu vom intra in Schengen in aceasta primavara avem doua grupuri de principali vinovati: (1) politicienii, membri ai Parlamentului care au blocat dosare anticoruptie si institutii care sa lupte cu coruptia (vezi cazul ANI) si (2) magistratii care n-au reusit sa reformeze justitia prin forte proprii, in frunte cu CSM. Si cu asta basta! Basescu nu are nicio atributie constitutionala prin care sa controleze cele doua grupuri iar la nivel de mesaje, slava Domnului, si-a facut datoria cu varf si indesat. Numai cei care nu au vrut sa auda nu au auzit mesajele presedintelui. In ceea ce priveste pregatirea tehnica pentru a intra in Schengen, instrumentele stau mai toate in mana Guvernului.

Ciprian CiucuFoto: Contributors.ro

In primul rand Ministerul Administratiei si Internelor este cel care coordoneaza procesul in care sunt implicate inca vreo opt institutii printre care Ministerul de Externe, Ministerul Justitiei, Serviciu de Telecomunicatii Speciale si altii. Iar aici, in cea mai mare parte ne-am facut treaba desi schimbarea lui Vasile Blaga cu Traian Igas a lipsit procesul de o figura de forta care sa impinga de la spate toate institutiile cu atributii sa-si faca treaba. Inca, la acest al 12-lea ceas nu avem toata legislatia necesara adoptata. Legislatia este creata dar prinsa in hatisul birocratico-administrativ. Nu sunt chestiuni majore dar ma irita ideea ca lucruri simple, la indemana, nu sunt gata pentru ca un minister sau altul nu si-a dat inca avizul.

Cel mai socant mesaj, asa cum reiese acesta pentru mine din mesajul presedintelui este ca gata, de acum e clar nu intram in martie in Schengen. Sincer, nu ma asteptam la aceasta abordare. Dupa reactia ferma a Presedintiei la scrisoarea trimisa de catre ministri de Interne ai Frantei si Germaniei catre Comisia Europeana in care s-a legat oficial, "pe hartie" justitia si coruptia de Schengen, ma asteptam ca ai nostri sa lupte pana la capat. Dar vad ca tot eu, cel care eram printre cei mai circumspecti prin vara cand am scrisraportul, am ramas ultimul mohican care spera sa intre in Schengen.

Ceva s-a intamplat intre timp. Probabil ca s-au primit niste mesaje clare din mai multe State Membre ca aderarea va fi amanata. Diversi oameni (care lucreaza la dosarul Schengen) cu care am vorbit in zilele acestea par blazati si obisnuiti cu ideea amanarii iar acum Presedintele isi asuma intarzierea. Pentru mine este clar ca Traian Basescu mai mult decat isi asuma, ne pune in tema. Sa ne obisnuim cu ideea astfel incat spre primavara, la Consiliul pe JAI sa nu fim surprinsi.

Momentul este deziluzionant pentru ca din aceasta lectie invatam ca atunci cand nu-ti faci treaba esti primit in Uniune datorita unui val de entuziasm iar atunci cand iti faci treaba nu esti primit in Schengen datorita unui val de ultrarealpolitik.

La final, in afara articolului, va rog sa-mi iertati o speculatie care imi sta pe creier de vreo cateva luni: sa-si fi dat Vasile Blaga demisia in octombrie pentru ca avea semnale ca nu intram in Schengen si nu a dorit sa fie asociat cu esecul care i-ar fi compromis viitorul politic? De ce nu s-a gasit un altul mai vrednic decat Traian Igas pe care l-am urmarit facand o prezentare la Bruxelles si se comporta de parca era analfabet functional? Habar nu avea ce citea de pe niste slide-uri *.ppt

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro