Deoarece omenirea nu are probleme suficiente s-au trezit nord coreenii si fratii lor din sud sa-si spele rufele in public. Asa cum am mentionat in articolul de acum aproape o luna (De ce ar trebui sa ne intereseze conflictul din Peninsula Coreeana?), lucrurile ar putea evolua prost pentru toata lumea daca marele patron de la nord (China) nu va reactiona suficient de energic pentru a calma spiritele. Intalnirea din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care s-a tinut ieri in regim de urgenta, ca de obicei nu a rezolvat nimic, demonstrand inca odata cat de ineficienta si politizata este aceasta institutie, atat de importanta in vremurile noastre.

China nu-si doreste o Coree pacificata si in nici un caz unita. Este aproape un interes vital pentru ea. Cu ajutorul Coreei de Nord, China tine in sah si Japonia si Statele Unite. Pentru chinezi Coreea de Nord este o afacere foarte buna, investitie mica - profit mare. Trebuie mentionat ca istoria Chinei nu probeaza intentii imperiale in afara vecinatatii ei imediate. Strategia chineza este extrem de clara - de ce sa lupti pentru ceva care poate fi cumparat - extrem de eficace si absolut confucianist.

Din punct de vedere geopolitic, obiectivul suprem al Chinei este reintregirea teritoriului national in felul pe care il inteleg ei. Dupa Hong Kong si Macao, din punctul lor de vedere Taiwanul este esential si obligatoriu. Nord Coreea este schimbul pe care ei doresc sa-l faca. Chinezii vor plusa pana cand ecuatia lor va fi acceptata, unificarea Coreei in schimbul Taiwanului. Cei care vor trebui sa accepte sunt bineinteles americanii si intr-o masura mai mica, japonezii. Cinic vorbind, ceea ce doresc taiwanezii chiar nu conteaza la aceasta masa verde globala.

Probabil ca exercitiile pe care Coreea de Sud le face in zilele acestea nu vor duce la un conflict de proportii, nu este in interesul nimanui. Din nefericire nu tot ce este rational se intampla si o greseala poate produce explozia acestui butoi de pulbere. Lucrurile sunt insa extrem de aproape de a produce aceasta scanteie.

Un singur lucru este mai mult decat sigur - China se va afla de aceasta data in fata a trei puteri regionale, care impreuna ii pot creea multe probleme, mult mai multe decat si-ar dori sau anticipa. Sunt sigur ca toate resentimentele anti-japoneze in Coreea si Taiwan se vor atenua si se vor transforma in “dusmanul dusmanului meu este prietenul meu.”

Daca vor fi inteligenti (lucru nu prea sigur), americanii isi vor lasa aliatii din zona sa se alieze intre ei pentru a tine piept unei Chine revansarde. Singurul suport pe care americanii trebuie sa-l acorde este unul politic si Doamne fereste o umbrela nucleara cel putin la modul declarativ.

Pot sa va spun ca acest "Client Coreean" al Chinei este bolnav, chiar foarte, sper sa nu iasa din asta o epidemie!

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro