Scriam intr-un articol precedent, Crin Antonescu si mintea cea de pe urma, ca ultimele declaratii ale sefului liberal par sa denote o schimbare de pozitie a PNL.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Iata ce declara Antonescu acum catva timp:

Razboiul politic impiedica identificarea si aplicarea, prin efort comun, a masurior de natura sa genereze depasirea crizei economice grave in care se afla Romania” si

consideram ca, in fata realitatii crunte a Romaniei de azi, fortele politice trebuie sa inceteze razboiul politic, chiar daca le aduce castiguri”.

In ultimele zile au intervenit cateva declaratii si luari de pozitie noi, care vin sa intareasca aceasta ipoteza.

In sedinta Delegatiei Permanente din 22 noiembrie, vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, le-a cerut colegilor din Delegatia Permanenta sa intrerupa boicotul de la Camera Deputatilor, plangandu-se ca se intalneste cu alegatorii din colegiu si acestia ii reproseaza ca incaseaza degeaba banii cuveniti ca deputat. Aceiasi pozitie a avut si deputatul Cristian Adomnitei.

In urma sedintei Delegatiei Permanente, Crin Antonescu a declarat: "Am stabilit la nivelul conducerii partidului ca pentru aceste legi de interes major-Legea Salarizarii Unitare, Legea Educatiei, Legea Pensiilor si Legea Bugetului de Stat vom participa la toate sedintele".

Liderul liberal a adaugat faptul ca asta nu inseamna ca partidul sau renunta la boicotul sau ca nu persista in hotararea ca Roberta Anastase sa demisioneze din fruntea Camerei Deputatilor.

"Nu e vorba de intreruperea boicotului, dar am gresi daca am lipsi de la aceste legi importante. PNL are propriile optiuni, propriile propuneri", a adaugat Antonescu.

A doua schimbare de atitudine se refera la pozitia PNL fata de Legea Educatiei. Tot in sedinta din 22 noiembrie s-a decis ca PNL sa nu mai sustina motiunea de cenzura pe Legea Educatiei.

"Ne-am consultat colegii si convingerea noastra e ca activand o motiune de cenzura depusa inainte de a se fi pronuntat Curtea ar legitima o actiune neconstitutionala a Guvernului. Sansele motiunii sunt zero”. Drept pentru care, PNL a si informat conducerile Camerelor ca isi retrage semnaturile de la motiunea de cenzura.

In exact aceleasi minute, fara sa stie de decizia PNL, PSD a hotarat continuarea dezbaterii motiunii de cenzura, fiind lasat astfel intr-un ofsaid clar de catre PNL, pentru ca nu are suficiente semnaturi pentru continuarea demersului.

Dar tot CCR a decis ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unei legi nu poate fi intrerupta in vreun fel, asa ca sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului de saptamana viitoare ar putea constata ca numarul de semnaturi este insuficient, astfel ca Legea Educatiei a trecut de Parlament, urmand, fie sa fie atacata la CCR, fie sa mearga la promulgare.

Al treilea eveniment ce merita mentionat s-a petrecut azi, 3 decembrie, cand liberalul Nicolae Robu, senator PNL si secretarul Comisiei de Invatamant de la Senat, a declarat intr-o conferinta de presa la Timisoara ca “Legea Educatiei va fi intoarsa la Comisie, unde va suferi modificari”. Adica speranta PSD ca Legea Educatiei, varianta Andronescu, incropita la Comisie intr-un weekend, in absenta senatorilor puterii, va trece rapid prin Senat cu sprijinul presedinetelui Senatului, Mircea Geoana, se dovedeste desarta. A doua situatie in care liberalii ii lasa pe social democrati intr-un ofsaid imens. Probabil ca razbunare pentru declaratiile infatuate ale lui Victor Ponta si a convingerii ca alaturi de PSD nu vor ajunge prea curand la guvernare. E posibil sa fi contat si teama liberarilor de a pierde la imagine prin asocierea cu "clanurile universitare", "rectozaurii", "fabricile de diplome", subliniata si de Mihail Hardau in plenul Senatului, apropo de varsta de pensionare: "Imbalsamarea mai lipsea din varianta Andronescu a Legii Educatiei"!

In plus, intre Partidul Conservator si PNL se produc in ultimul timp schimburi de priviri languroase, declaratii amoroase, care preced o eventuala “uniune consensuala”, o schimbare de asternut a conservatorilor, de la PSD la PNL. Ceea ce ar pecetlui despartirea definitiva a PC-ului de PSD-ul lui Victor Ponta, atat de increzator in victoria din 2012, incat nu vrea s-o imparta cu nimeni.

Din aceste motive si altele, nestiute, Adriean Videanu declara acum doua seri ca isi doreste o guvernare de dreapta cu PNL, pentru a scoate Romania din criza economica ce devine si mai amenintatoare, pe masura ce se acutizeaza criza datoriilor publice ale statelor din Uniunea Europeana.

Or fi inteles liberalii ca Victor Ponta este o persoana imprevizibila, pe care nu se poate conta?

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro