Trebuie de mentionat ca prostia diplomatilor si descrieriile imbecile, de genul publicat de Wikileaks, nu sunt chiar lucruri noi in istoria omenirii.

Exprimari de genul "Relatia dintre Vladimir Putin, masculul alfa de la Moscova, si presedintele Dmitri Medvedev asemuita cu relatia dintre Batman si secundul sau, Robin" sau Cancelarul german descrisa drept "o persoana care evita riscurile, cu creativitate redusa", fiind poreclita Angela "Teflon" Merkel. Numarul doi de la Berlin, vice-cancelarul si sef al diplomatiei germane, Guido Westerwelle, "diletant, infatuat si agresiv," au mai fost si poate au fost mult mai "metaforice".

Daca cineva ar fi interesat sa citeasca scrisorile de la Amarna, datate aproximativ acum cu 3 500 de ani in urma, adica acum un mileniu si jumatate i.Hr., ar putea gasi un limbaj extrem de apropiat de cel pe care l-au folosit distinsii membrii ai serviciului diplomatic de la Washington.

Amenhotep III il blestema din toata inima pe socru-su Tushratta, regele din Mitanni, pentru ca l-a inselat cu zestrea nevestii, care era si urata si stearpa. Saracul Burnaburiash, regele anatolian al regatului Arzawa, se plangea de mama focului ca Kadashman-Enlil, regele Babilonului, un betiv ordinar, nu i-a trimis ajutoarele pe care le-a promis si oamenii lui au ramas flamanzi din cauza secetei. Bineinteles mesajele au fost mult mai greu de descifrat. Limba diplomatiei de atunci, akkadiana, era scrisa cuneiform.

In sfarsit, nu cred ca mesajele publicate de Wikileaks au sa darame imperii, cel putin nu s-a intamplat acum 3 500 de ani.

Nota:Scrisorile de la Amarna sunt o arhiva de 382 tablite de argila arsa, care contin corespondenta diplomatica a unor faraoni din dinastia Egipteana a XVIII-a si regii vasali sau partenerii aliantelor militare diferite pe care le intretinea Egiptul. Tutankhamun (ala de la Discovery, care a murit tanar), fiul lui Akhenaten, a inchis arhiva in cel de al doilea an al domniei sale si a mutat capitala inapoi de la Amrana la Teba. Daca doriti sa aflati mai multe despre acest Wikileaks antic va invit sa cititi un articole informative pe blogul meu de Paleografie (aicisiaici), poate o sa gasiti aceste scrisori mai interesante decat cele ale diplomatiei americane.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro