Soarta Republicii Moldova sta acum in miinile a trei politicieni: Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu. Daca cei trei lideri politici vor avea puterea sa treaca peste umorile personale si vor decide sa mearga impreuna mai departe, atunci Moldova se poate gindi la un viitor in Europa. Daca unul dintre ei va trada Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si va ceda cintecului de sirena lansat de comunistul Voronin, republica-tampon de la marginea Europei va reintra in izolare.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Situatia de fapt in Moldova sta in felul urmator:

- Comunistii au (luni, ora 15.10) 44 de mandate parlamentare

- PLDM (Filat), PDM (Lupu) si PL (Ghimpu) au 57 de mandate

- Pentru alegerea de catre Parlament a unui presedinte e nevoie de 61 de voturi

- Un esec in tentativa de alegere a presedintelui Republicii ar putea duce la o noua runda de alegeri anticipate

Daca situatia nu se schimba radical pina la finalizarea numararii voturilor, exista citeva scenarii de lucru:

1. Comunistii reusesc sa negocieze o colaborare cu PLDM sau PDM, urmind sa fie vioara-ntii in coalitie

2. Liderii AIE ramin impreuna si incearca sa rupa o factiune din PCRM pentru a stringe cele 61 de voturi necesare alegerii presedintelui (ipoteza lansata de mesaje ademenitoare)

3. Consens general intre cele patru partide parlamentare pentru alegerea unui presedinte

4. Blocaj in Parlament si organizarea de noi alegeri anticipate

Ambasadele occidentale de la Chisinau s-au gasit luni dimineata in plin absurd: daca exit-poll-ul realizat duminica seara de institutul condus de Vasile Dincu dadea ca sigura o victorie a PLDM, numaratoarea voturilor a contrazis flagrant sondajul. Din acel moment, diplomatii au inceput sa-si puna speranta in rezistenta AIE la chemarile comunistilor.

Cei trei lideri ai AIE au intrat in ultimele luni intr-o logica a confruntarilor personale. Miza alegerilor a stricat concordia de anul trecut, iar ruptura Filat - Lupu - Ghimpu a stricat imaginea de bloc functional al AIE.

Cacofonia a continuat si in ceea ce priveste relatiile cu comunistii: daca Filat si Ghimpu au respins apriori orice posibilitate de alianta cu partidul lui Voronin, Marian Lupu s-a aratat deschis unor negocieri post-alegeri.

In acest timp, Voronin si-a asigurat sprijinul tacit al Rusiei. Daca in urma cu cinci ani, Voronin era descris drept un tiran comunist si despot, acum mass-media rusesti l-au laudat, relatand ca Partidul comunistilor este unica forta capabila sa apere Moldova de iminenta unificare cu Romania (sursa: Kommersant).

Acum, soarta Moldovei e in mina liderilor pro-occidentali. Ei fac cartile. Fara unul dintre ei, Voronin nu are cum sa controleze Parlamentul. El poate - si o face deja - doar sa lanseze mesaje ademenitoare si sa astepte ca cineva sa-i cada in plasa.

Daca unul dintre cei trei tradeaza, tara va pierde toti pasii reformisti facuti in ultimul an si va reintra in zona tulbure in care se afla acum si Ucraina. Nu intimplator fac comparatia cu Ucraina. Acolo s-a jucat, in 2009, un episod esential in confruntarea tacuta dintre Occident (mai ales SUA) si Rusia. Vestul a pierdut dupa ce s-a remarcat timp de patru ani printr-o lipsa completa de implicare in incercarea de a democratiza tara.

In Moldova insa, Vestul a facut miscari importante in incercarea de a sprijini actuala conducere anti-comunista. Romania a fost doar exponentul intereselor occidentale.

Daca Voronin va reusi sa determine ruperea AIE, atunci va fi inca o lectie pentru Occident: in Estul salbatic nu poti lupta cu floreta impotriva comunistilor.