S-a batut palma. Irlanda va primi 85 de miliarde de euro ajutor, din care circa 35 de miliarde se duc direct in sistemul bancar al carui faliment ar trage dupa el si alte economii europene. Cand Olli Rehn a vizitat Irlanda (8 noiembrie curent), el nega discutiile - care incepusera deja- despre un viitor plan de salvare. "Irlanda nu are nevoie sa apeleze la vreun mecanism de stabilitate financiara. Increderea investitorilorva reveni dupa ce se va publica bugetul si se va vedea ambitia Guvernului de a reduce deficitul bugetar", spunea atunci Rehn. Pentru a limita prabusirea castelului de carti de joc, se fac insa alte jocuri.

2008

30 septembrie: Guvernul introduce o garanţie bancară care acoperă datorii de 440 miliarde € ale băncilor irlandeze şi societăţilor de construcţii - Allied Irish Bank, Bank of Ireland, Anglo Irisih Bank, Irish Life Permanent, Educational Building Society şi Nationwide Building Society. Nimeni nu banuia cat de toxice sunt bilanturile acestora.

21 decembrie: Guvernul este de acord sa injecteze € 5.5 miliarde în cele trei bănci principale - Allied Irish Banks, Bank of Ireland şi Anglo Irish Bank -, dar fondurile nu sunt furnizate in cele din urma.

2009

15 ianuarie - Anglo este naţionalizata. Anuntul starneste un soc pe pietele financiare, anticipand ca problemele Irlandei sunt abia la inceput.

12 februarie - În primul plan de salvare a băncilor, guvernul injecteaza 3,5 miliarde € în AIB si Bank of Ireland în schimbul detinerii indirecte a 25% in acţiuni preferenţiale.

30 martie - Irlanda îşi pierde ratingul de top (AAA) acordat de agenţia de rating Standard and Poor's.

08 aprilie - ministrul de finanţe Brian Lenihan anunta un buget de austeritate, cu reduceri de cheltuieli de 10.6 miliarde € si cu cresteri ale veniturilor de 3.25 miliarde € ( din creşterea taxelor pentru 2010-11).

09 aprilie - Lenihan anunta infiintarea National Asset Management Agency (NAMA).

29 mai - Guvernul injecteaza 4 miliarde de € în Anglo Irish Bank.

09 decembrie - Bugetul anunta realizarea unor economii de peste 4 miliarde de €, prin taierea drastica a ajutoarelor sociale, in incercarea de a limita cresterea deficitului.

2010

30 martie - Se anunta al doilea plan de salvare al băncilor, în valoare de 32 miliarde de €, dintre care majoritatea furnizati de către Guvern.

19 iulie - Moody's reduce perpectivele datoriei Irlandei la Aa2.

29 septembrie - Garanţia Guvernului se termină, irlandezii ramanand „descoperiti” cu circa € 25 miliarde, o parte din acesti bani fiind acordati de Banca Centrală Europeană.

30 septembrie - Guvernul anunţă a treia salvare a băncilor spunând că în scenariul cel mai rău, creditorii vor necesita un aport la capital de circa € 50 miliarde. Guvernul declară că va trebui să caute modificări ulterioare la buget, pentru a se salva.

06 octombrie - agenţia de rating Fitch reduce ratingul Irlandei de la A la AA-, invocând costurile uriaşe ale curateniei sistemului bancar.

29 octombrie - Banca Centrală spune ca dependenţa sistemului bancar irlandez de bancii BCE a crescut de la € 23 miliarde, reflectând presiunea privind finanţarea băncilor irlandeze. Împrumuturile contractate de banci irlandeze, inclusiv bancile internationale din Irlanda, se ridica la € 130 miliarde la sfârşitul lunii octombrie. Disperati ca fenomenul contagiunii sa nu apara, 34 miliarde de euro sunt oferiti de către Banca Centrală prin intermediul fondului de lichiditate de urgenţă.

08 noiembrie - Olli Rehn, vizitează Irlanda, negand orice discutie despre un posibil plan de salvare al UE. Rehni da asigurari ca increderea investitorilor va reveni dupa ce planul autoritatilor pe urmatorii 4 ani va fi publicat.

12 noiembrie - Bank of Ireland anunta că a inregistrat pierderi de 10 miliarde € în depozite in august şi septembrie.

16 noiembrie - Ministrii de finante din zona euro sunt de acord sa puna bazele unui plan de salvare a sectorului bancar din Irlanda, dar spun ca Guvernul trebuie să se decidă dacă solicita ajutorul.

19 noiembrie - AIB anunta pierderi de 13 miliarde € în depozite de la începutul anului - 12 miliarde € numai din iunie.

21 noiembrie - Guvernul cere ajutor financiar al UE.

22 noiembrie - Oficialii UE si FMI începe lucrul la pachetul de salvare.

24 noiembrie - Irlanda anunta un plan de austeritate in valoare de 15 miliarde € pe urmatorii patru ani (10 miliarde € prin reducerile de cheltuieli şi 5 miliarde € din creşterea taxelor). Planul include 25.000 reduceri de locuri de muncă din sectorul public, creşteri progresive ale cotei de TVA şi de economii sociale de € 2.8 miliarde până în 2014.

26 noiembrie - Anglo Irish afiseaza pierderi de aproximativ € 12 miliarde în depozite de la începutul anului.

27 noiembrie - Guvernul este de acord cu salvarea de catre UE-FMI şi il autorizează pe Lenihan să finalizeze negocierile.

Duminica, 28.11. - Negocierile între Comisia Europeană, BCE şi FMI se încheie. Miniştrii finanţelor din UE semnează planul de salvare. 85 miliarde de euro pentru Irlanda. E anuntat al patrulea plan de salvare destinat bancilor.