"In Marea Britanie, bau-bau este cel care-i ia pe copiii neascultatori. In Italia, frica de "omul negru" ii convinge sa manance. In Uniunea Europeana, creaturile groazei sunt robele rosii de la Bundesverfassungsgericht, Curtea Constitutionala germana", scrie the Economisit, intr-un articol publicat la inceputul lunii noiembrie. Reputatia judecatorilor din Karlsruhe este, asadar, de atotputernici iar caricatura care insoteste articolul infatiseaza un grup de judecatori in robe rosii privind severi, de sus, la Angela Merkel, cum hraneste un euro sleit. Deciziile luate de Bundesverfassungsgericht afecteaza politica economica a Germaniei si au implicatii pe intreg teritoriul UE.

Dan TapalagaFoto: HotNews.ro

De pilda, Curtea pune in discutie legalitatea unor masuri economice menite sa salveze zona euro, judecatorii din Karlsruhe fiind preocupati sa nu fie afectata suveranitatea Germaniei si sa limiteze puterile UE. Alte decizii desfiinteaza legi importante, cum ar fi cea privind stocarea datelor personale, fiind argumente puternic in favoarea indulcirii directivei europene antiterorism. Detalii aici

Sunt Dumnezeii Germaniei, detestanti de politicieni, la fel ca in Romania, cu diferenta ca se bucura de increderea populatiei, independenta lor n-o pune la indoiala nimeni.Bundesverfassungsgericht este una dintre cele mai respectate institutii din tara, dupa cum a comentat recent postul de radio Deutsche Welle, la numirea lui Andreas Voßkuhle, cel mai tanar presedinte din istoria ei (46 ani). Detalii aici

In Romania, Curtea Constitutionala s-a decredibilizat singura in ultimii ani, pronuntand sentinte contradictorii, prost argumentate si orientate politic, in functie de partidul sau coalitia care reusea sa aiba majoritatea in completul de noua judecatori. Toate partidele si-au numit oameni acolo pe criterii pur politice. Crin Antonescu, atunci cand l-a propus pe Melescanu, a recunoscut senin ca "e razboi" si ca foloseste Curtea Constitutionala ca sa se apere. Melescanu n-a mai ajuns la Curte, dar razboiul politic se tot inteteste, iar politicienii manevreaza din culise judecatorii Curtii ca pe niste scutieri personali.

Traian Basescu a decretat, joi, ca institutia este "penibila", pentru ca ar fi pus in pericol respectarea acordului Romaniei cu institutiile financiare internationale: "Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul, Uniunea si Banca Mondiala, legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei care adesea, fara justificare si temei constitutional sau legal, au interferat masiv politica economica a Guvernului. Si aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune 'Da, facem pensiile dupa contributie, dar la o singura categorie, nu cea in are sunt si eu'. Sau 'Da, ar fi buna Legea educatiei, dar sa afectezi profesorii?'. Pai si noi cativa suntem profesori, unul decan, altul rector'.

Printre penibilii judecatori se numara cativa numiti chiar de Traian Basescu si PDL, unii dintre ei ilustri juristi consulti anonimi, ajunsi intre timp lectori la "privata". Petre Lazaroiu, propus de presedinte la Curte, se numara printre ei. A inclinat balanta in mod decisiv, astfel incat procedura asumarii guvernului pe legea educatiei a fost declarata neconstitutionala. Culmea este ca, pe fond, decizia este de aceasta data corect si convingator argumentata. Insa presedintele Traian Basescu a facut tot posibilul, prin interventiile sale publice din ultimele zile, sa submineze credibilitatea Curtii, sugerand ca unii dintre judecatori ar fi avut interese personale cand au blocat adoptarea legii prin procedura asumarii raspunderii.

Si Mircea Geoana, Victor Ponta, Crin Antonescu sau Adrian Nastase, alti lideri PSD si PNL, au procedat la fel ca Traian Basescu atunci cand sentintele Curtii nu erau pe placul lor: au acuzat judecatorii ca s-au transformat in anexa Cotroceniului, i-a decredibilizat masiv si brutal. Din acest motiv, credibilitatea lor este zero si cand tipa ca deciziile sunt politice, si cand defileaza cu ele prezentandu-le drept dovezi zdrobitoare ale justitiei independente in lupta cu dictatura.

Seful statului vrea masuri rapide si eficiente, dar intr-o democratie in care puterea si opozitia abuzeaza de institutiile ei, institutiile insele fiind nefunctionale sau blocate, reformele in forta si terapiile de soc au putine sanse de reusita. Democratia este cel mai mic rau dintre relele posibile, cand are de-a face cu politicieni responsabili, si un cosmar, cand se exercita prin oameni irationali si incompetenti. Iar institutiile slabe - cum este Curtea Constitutionala - trebuie consolidate, prin popularea lor cu oameni competenti si credibili, dar momentul a fost ratat in vara, cand s-a improspatat garnitura de judecatori la Curte.

Pe Traian Basescu n-ar trebui sa-l preocupe faptul ca deciziile Curtii pun Romania in situatii dificile in fata organismelor internationale, ci coerenta si justetea sentintelor pronuntate. Ce-ar zice Basescu sa afle ca judecatorii nemti pericliteaza constituirea unor fonduri de sute de miliarde la nivelul UE, nu un amarat de acord de 20 de miliarde?

Si pe cancelarul Angela Merkel, judecatorii din Karlsruhe o scot din minti, cu argumentele lor care dau peste cap planurile Germaniei cu tarile lovite de criza, acorduri FMI, tratatul de la Lisabona si alte directive europene, dar toti politicieni inteleg ca este o institutie vitala care vegheaza la calitatea democratiei. Astfel, se asigura ca acolo ajunge crema justitiei germane.

Traian Basescu si PDL au ratat ocazia de a scapa Curtea de penibilul de astazi, acceptand sa trimita intr-o institutie cheie avocatei de provincie, juristi mediocri carora partidul le era dator cu o sinecura, nu luminile justitiei romane. Cu astfel de personaje, statul nu poate fi modernizat, institutiile ei de baza nu-si vor castiga niciodata respect si autoritate, democratia pierde.

Un vot a lipsit ca procedura asumarii raspunderii sa treaca de Curtea Constitutionala, dar judecatorul trimis de Presedintie la Curte, Petre Lazaroiu, s-a pronuntat impotriva. De fapt, a facut ceea ce se cheama opinie concurenta, adica s-a declarat de acord cu solutia, dar nu cu argumentarea. In tot cazul, opinia sa concurenta se adauga la voturi pentru, nu la cele patru impotriva.

Daca aveti rabdarea sa o cititi pana la capat, nu veti intelege mare lucru. Asumarea raspunderii este si constitutionala, si neconstitutionala iar finalul, destul de bizar: "nu angajarea raspunderii in sine a Guvernului pe proiectul unei legi este neconstitutionala, ci doar produsul acestei angajari - proiectul legii care, ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului, devine lege prin parcurgerea procedurilor parlamentare".

Din opinia sa concurenta, am retinut si un argument de o profunda gandire juridica: "trebuie sa acceptam ideea ca un atare conflict intre autoritatile statului poate exista, dovada cea mai concludenta fiind aceea ca insasi Constitutia il prevede". Adanc si subtil. Va suna penibil ce scrie in motivare omul trimis de Traian Basescu? Citeste intreaga opinie concurenta aici

Fostul judecator financiar de la Curtea de Conturi - prietenos si indulgent cu seful statului pe vremea cand era Primarul Capitalei, numit ulterior, drept rasplata, judecator la Curtea Constitutionala din partea presedintiei - n-a mai raspuns brusc la comenzi. Citeste profilul sau complet aici

Frustrarea lui Traian Basescu poate fi inteleasa, omul pus de el acolo a avut de data asta ceva avantaje personale mai importante de aparat. Dar acest detaliu meschin nu-i da dreptul sefului statului sa decreteze penibila o institutie cheie intr-o democratie, cata vreme cel care o umple de ridicol este chiar omul lui. Daca tot a ratat ocazia sa o reformeze, poate ar fi mai bine sa o desfiinteze cu totul cand va reusi sa modifice Constitutia in Parlament.